وحید حاج سعیدی; پیشرفت چشمگیر فناوری و اختراعات و اختراعات جدید مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، روبات های انسان نما و … آینده بسیاری از کسب و کارها را با تهدیدات جدی مواجه کرده است. امروز هم کسب و کارهای زیادی به خاطره ها پیوسته اند و آثارشان را باید در کتاب ها و موزه ها پیدا کرد!
البته توسعه فناوری باعث ایجاد مشاغل جدید می شود زیرا بسیاری از مشاغل را از بین می برد.
با این وجود نباید به بهانه کم رنگ شدن یا کاهش استقبال مردم از فرصت های موجود غافل شد. یکی یکی از صنایعی که در دنیا با پیشرفت تکنولوژی نه تنها به حاشیه رفت، بلکه پیشرفت کرد، صنعت سینما است.
سرگرمی و سرگرمی، تجربه احساسات، ابزاری برای بیان فرهنگ، حفظ و بازتعریف وقایع تاریخی، حفظ یا ایجاد هویت فرهنگی، آموزش و افزایش آگاهی، ایجاد اشتغال و کمک به توسعه پایدار از جمله دلایلی است که سینمای جهان را با دولت جدی مواجه کرده است. حمایت عمومی اما در کشور ما با وجود نیاز به صنعتی مانند سینما برای تقویت آموزه های فرهنگی و اجتماعی و کمک به ساختارهای اقتصادی، سینما در دام خودساخته افتاده و از سبد فرهنگی خانوارها خارج شده است.
سالها پیش، مردم گاهی ساعتها در صفهای طولانی منتظر تماشای فیلم در سالنها بودند. اما امروزه به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی مردم، تغییر ذائقه تفریحی مردم، وجود تفریحات موازی و در نهایت نبود فیلم های مناسب و مخاطب محور، مردم با سینما قهرند.
علاوه بر این، با ساخت سینمای خانگی در خانه هایی که برخی از آنها تقریباً صد برابر تلویزیون های 14 اینچی قدیمی هستند و با تعطیلی فیلم ها، صنعت سینما، گیشه و ذائقه مخاطب را از بین بردیم. جو نداریم
روزگاری با پخش قسمت هایی از اجراهای جمشید هاشم پور، فرامرز هاروکن، بیژن مضائیان و… سالن ها مملو از مخاطب می شد اما امروز اگر تلفنی برای مخاطب بفرستیم حاضر به جابه جایی نیست!
تقویت اقتصاد سینما نیازمند بازتعریف و رویکردی همه جانبه و چند جانبه است که با سرمایه گذاری ها و سیاست های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و فنی آغاز می شود و با تغییر ذائقه مخاطب به ویژه جوانان و آشتی با سینما ختم می شود.
شاید ارتقای کیفیت فیلم ها و محتوای هنری، بازاریابی و تبلیغات موثر، توسعه زیرساخت ها، تجهیز سینماها، برگزاری جشنواره های فیلم و نمایش های ویژه در جذب مخاطب به این هنر کم نظیر موثر باشد.
فراموش نکنیم که سینما مقصد نیست. مسیری اجتماعی و هویت سازی است که در رسیدن به مقصد جامعه نقش اساسی دارد. موفقیت صنعت فیلم به همکاری نزدیک بین دولت، بخش خصوصی، هنرمندان و مخاطبان بستگی دارد. با اجرای تلفیقی راهکارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی و توجه به نیازهای مخاطب، می توان صنعت سینما را به سطح بالاتری رساند که علاوه بر رفع نیازهای اجتماعی و فرهنگی جامعه جامعه نیز اقتصاد را تا حد قابل توجهی متحول خواهد کرد. توجه به ظرفیت های فرهنگی را فراموش نکنید.