جوانان 9 تا 10 میلیون تومانی انگیزه ای برای کار ندارند

«جوانان با حقوق 9 تا 10 میلیون تومان تمایلی به کار ندارند. با حداقل دستمزد وزارت کار و 8 ساعت کار در روز، حتی اگر در خانه پدر و مادرشان باشند، باز هم نمی توانند آنطور که می خواهند زندگی کنند. به همین دلیل ترجیح می دهند 8 ساعت از وقت خود را صرف کار در کارگاه ها و کارفرمایان نکنند و دیگر کاری پیدا نکنند. به همین دلیل است که جمعیت شاغل در حال کاهش است که در آمارها نیز منعکس شده است.

به گزارش ایلنا، یک فعال کارگری با اشاره به آمار کاهش نرخ بیکاری گفت: ممکن است بخشی از آمار مربوط به کاهش تقاضای افراد در سن کار یعنی افرادی باشد که قبلاً به دنبال آن بودند. کار، اکنون رها شده است. این مشکل از کاهش نرخ بیکاری ناشی می شود که دلیل بر بهبود وضعیت نیست بلکه بدتر شدن وضعیت است.

مرکز آمار ایران اخیراً اعلام کرد که نرخ بیکاری در پاییز 1403 به 7.2 رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 0.4 درصد کاهش داشته است. همچنین مرکز آمار اعلام کرد که نرخ بیکاری در 26 استان کشور تک رقمی شده است. اما آیا این کاهش نرخ بیکاری باید مثبت تلقی شود؟

سعید فتاحی، مشاور کانون عالی تشکل های کارگری ایران در پاسخ به این سوال گفت: «هزینه ها بالا و حقوق کم است، بنابراین بسیاری از افرادی که قبلاً به دنبال کار بودند، تمایلی به کار در آنجا ندارند . به همین دلیل بخشی از آمار می تواند مربوط به کاهش درخواست افراد در سن کار باشد، به طوری که این افراد که قبلاً به دنبال کار بودند، اکنون منصرف شده اند. این مشکل از کاهش نرخ بیکاری ناشی می شود که دلیل بر بهبود وضعیت نیست بلکه بدتر شدن وضعیت است.

وی ادامه داد: جوانان با حقوق 9 تا 10 میلیون تومان با حداقل دستمزد وزارت کار و 8 ساعت کار در روز، حتی اگر در خانه پدر و مادرشان زندگی کنند، باز هم نمی خواهند کار کنند. نمی توانند آنطور که می خواهند زندگی کنند. به همین دلیل ترجیح می دهند 8 ساعت از وقت خود را صرف کار در کارگاه ها و کارفرمایان نکنند و دیگر کاری پیدا نکنند. به همین دلیل جمعیت شاغل در حال کاهش است که در آمارها نیز منعکس شده است.

وی گفت: بسیاری از کارگران دو شیفت در حال حاضر به سختی می توانند زندگی خود را تامین کنند.

این فعال صنفی گفت: در این شرایط اعلام کاهش چند صد درصدی نرخ بیکاری اصلا خوش بینانه نیست چرا که این کاهش قطعا ناشی از تحرک روزافزون بنگاه های اقتصادی و ایجاد اشتغال نیست.

فتاحی بیان کرد: در حالی که مسئولان با افتخار از کاهش نرخ بیکاری خبر می دهند، باید بگویم کارفرمایان مدت هاست با مشکل کمبود نیروی کار به ویژه در شهرهای صنعتی مواجه هستند. در آگهی های استخدامی حتی گاهی به کارگرانی که علاوه بر مزایای اجتماعی مانند هزینه ایاب و ذهاب، بیمه تکمیلی، غذا و … حقوق بیشتری نسبت به مصوبه وزارت کار پرداخت می کنند، اشاره می شود، اما همچنان به سختی کارگری پیدا می کنند.

این فعال کارگری تاکید کرد: نباید عناوینی مانند کاهش نرخ بیکاری را دستکاری کرد و به آن به عنوان یک دستاورد مثبت نگاه کرد. مشکلات اقتصادی اساسی است و بحران بیکاری ناشی از همین مشکلات اساسی است.

مشاور کانون عالی اتحادیه های کارگری ایران در خصوص اهمیت مصوبه امسال شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال آینده گفت: در حال نزدیک شدن به مذاکرات دستمزد هستیم و تصمیمی که در این مذاکرات گرفته شده بسیار مهم است. چرا که امسال بخشی از معوقات حقوق باید جبران شود و فرض می کنیم که دولت نسبت به نرخ تورم و نسبت به هزینه زندگی و سبد معیشت، میزان حقوق سال آینده را قویتر تعیین کند.

فتاحی افزود: گروه هدف تولیدات داخلی مزدبگیران هستند و اگر نتوانند این محصولات را خریداری کنند چرخه تولید بیش از پیش دچار رکود می شود. یکی این یکی از دلایل سقوط بنگاه های اقتصادی است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما