این مقاله به معرفی شش بمب افکن در حال خدمت اختصاص دارد که البته به زودی برخی از آنها با بمب افکن های نسل ششم مانند B-21 Raider آمریکایی و H-20 چینی جایگزین خواهند شد.
B-52H Stratofortes
به گزارش بازتاب آنلاین به نقل از پدال، بمب افکن دوربرد B-52 در سال 1955 ساخته و وارد ارتش آمریکا شد و قدیمی ترین بمب افکن استراتژیک عملیاتی در جهان است. البته فناوری B-52 بهبود یافت و به آن BUFF (رفیق بزرگ چاق و زشت) لقب گرفت. B-52 یکی این هواپیما یکی از مهم ترین هواپیماهای نیروی هوایی ایالات متحده است و نسخه مدرن آن با نام B-52H شناخته می شود و از سال 1961 در خدمت بوده است.
از جمله بهینه سازی های این بمب افکن می توان به نصب موتورهای توربوفن پرت اند ویتنی TF33-P3/103 با قابلیت دستیابی به حداکثر سرعت 0.84 ماخ اشاره کرد. حداکثر وزن برخاست B-52H 244 تن است. قیمت هر بمب افکن مورد بحث در سال 2012 تقریباً 84 میلیون دلار بود. به لطف قابلیت سوخت گیری هوایی، برد B-52H نامحدود است. در حال حاضر 58 بمب افکن مورد بحث در خدمت هستند، اما 18 بمب در ذخیره هستند.
لنسر B-1B
B-1 Lancer که در سال 1985 به فضا پرتاب شد، برای پرواز با سرعت مافوق صوت برای حمله به هر هدفی طراحی شده بود. لنسر که با نام مستعار “استخوان” شناخته می شود، قابلیت های هیجان انگیزی دارد، به همین دلیل است که هنوز از آن استفاده می شود. نسخه مدرن آن، B-1B، از نظر طراحی، حضور رادار و حداکثر سرعت بهینه شده است.
B-1B دارای چهار موتور توربوفن جنرال الکتریک F101-GE-102 است که حداکثر سرعت آنها به 1.2 ماخ می رسد. بارزترین ویژگی این بمب افکن استراتژیک البته قابلیت حمل بار با حداکثر وزن 34 تن است. هزینه تولید B-1B Lancer تقریباً 317 میلیون دلار بود.
B-2 روح
B-2 روح یکی این یکی از نمادین ترین هواپیماهای نظامی در جهان است و دلیل اصلی آن طراحی بال های بمب افکن است. B-2 اولین بمب افکن رادارگریز جهان در نظر گرفته می شود و بنابراین شناسایی آن دشوار است. B-2 در سال 1997 وارد خدمت نیروی هوایی ایالات متحده شد و از آن زمان تاکنون فعال بوده است، اگرچه تعداد آن تنها به 21 هواپیما محدود شده است.
دلیل تولید کم این بمب افکن هزینه تولید حدود 2 میلیارد دلار برای هر هواپیما است. البته قابلیت های B-2 چنین چیزی را تضمین می کند. چهار موتور جنرال الکتریک F118-GE-100 نیروی بمب افکن مورد نظر را تامین می کند و سرعت آن نیز حدود 0.7 تا 0.9 ماخ گزارش شده است. برخی آزمایشات نشان داده است که B-21 توانایی غرق کردن ناوشکن ها را دارد.
اشیاء H-6
پس از بررسی بمب افکن های استراتژیک آمریکایی، نوبت به معرفی محصولات سایر کشورها می رسد. روسیه و چین نیز ناوگان خود را دارند که از زمان جنگ سرد توسعه یافته اند. در حال حاضر، ارتش آزادیبخش خلق چین بمب افکنی به نام Xian H-6 را مستقر می کند که در واقع نسخه مجاز توپولوف Tu-16 شوروی است. بمب افکن توپولف اولین بار در سال 1954 مورد استفاده قرار گرفت.
چهار سال بعد چینی ها نیز شروع به استفاده از آن کردند و پس از توافق با روسیه، فرآیند تولید در این کشور آسیایی آغاز شد. Xi’an H-6 در طول سالها ارتقاءهای مختلفی را پشت سر گذاشته و آخرین نسخه آن با نام H-6N شناخته می شود و قابلیت حمل سلاح هسته ای را دارد. نسخه های دیگری از این بمب افکن معروف به ناوهای موشک انداز کروز و همچنین نسخه جنگ الکترونیک نیز وجود دارد. برخی از نسخه ها قابلیت سوخت گیری در هوا را دارند.
توپولف Tu-160
توپولوف Tu-160 ساخت شوروی اولین بار در سال 1987، اندکی قبل از فروپاشی کشور، در نیروی هوایی پذیرفته شد. فدراسیون روسیه همچنان از بمب افکن مورد بحث استفاده می کند، هواپیمایی که قادر به حمل سلاح هسته ای است. نیروهای هوافضای روسیه مسئول عملیات Tu-160 هستند و نسخه های مدرن تری از آن را تولید کرده اند که چند سال پیش وارد خدمت شدند.
این نسخه ها در زمینه های اویونیک، کابین خلبان دیجیتال، الکترونیک و سیستم های ارتباطی و … به روز شده اند. توپولف Tu-160 دارای 44 رکورد جهانی از نظر ابعاد، سرعت، استقامت و سایر عوامل کلیدی است و به همین دلیل روسیه را به کشوری پیشرو در زمینه تولید بمب افکن استراتژیک تبدیل کرده است. نیروهای مسلح اوکراین نیز قبل از فروپاشی شوروی دارای 19 فروند هواپیمای توپولوف Tu-160 بودند، اما همه آنها یا به روسیه تحویل داده شدند یا منهدم شدند.
توپولف Tu-22M
یکی یکی دیگر از بمب افکن های استراتژیک اتحاد جماهیر شوروی که در حال حاضر توسط روسیه مورد استفاده قرار می گیرد توپولف Tu-22M است که با نام White Strong شناخته می شود. این هواپیما اولین بار در دهه 1970 پرواز کرد و ارتقای اصلی آن در دهه 1990 انجام شد، اگرچه Tu-22M نیز در سال های بعد ارتقا یافت.
روس ها از این بمب افکن در سوریه و اوکراین استفاده کرده اند و اوکراینی ها مدعی شده اند که نسخه مورد استفاده نسخه قدیمی Tu-22M3 بوده است. البته آخرین نسخه بمب افکن مورد بحث در دسامبر 2018 پرواز کرد.بمب افکن توپولف مجهز به دو موتور توربوفن پس سوز است و می تواند به سرعت 2 ماخ برسد. اگرچه Tu-22M بمب افکن بدی نیست، اما با رقبای مدرن ترش قابل مقایسه نیست و حتی یکی از هواپیماهای آن در آسمان اوکراین سرنگون شد.