عضو شورای عالی کار از افزایش 50 درصدی دستمزد سال 1404 دفاع می کند و معتقد است با افزایش دستمزد می توان اقتصاد را رونق داد و این اقدام به نفع کشور است.
به گزارش بازتاب آنلاین، با برگزاری اولین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال 1404، گمانه زنی های مختلفی مبنی بر اینکه چند نرخ باید تصویب شود، آغاز شده است. پس از دو سال سخت در دوره مرتضوی که طی آن دستمزدها هر سال حتی کمتر از نرخ تورم افزایش می یافت، بدون توجه به محدودیت های زندگی، احمد میدری در اولین سال حضورش در وزارت کار کار آسانی برای جلب رضایت حقوق بگیران نداشت.
میدری از معدود وزرای کابینه مسعود است پزشکیان این است که این اصطلاح در میان لیبرال ها و اقتصاددانان بازار مورد توجه قرار نمی گیرد و اغلب از او به عنوان نهادگرا یاد می شود. در شرایطی که دلار در پنج ماه گذشته 60 درصد افزایش یافته و انتظارات تورمی به اوج خود رسیده است، یافتن راهی برای افزایش عادلانه دستمزدها و کاهش نابرابری های موجود، تلاشی جدی بین دستمزد و هزینه های زندگی است.
اکنون حقوق باید یک سوم تا یک چهارم هزینه های زندگی خانواده را پوشش دهد. به این ترتیب بخش مهمی از هزینه های قابل حذف مانند هزینه های تفریحی و فرهنگی از سبد خانوار حذف شد و مصرف کالری باکیفیت به حداقل رسید.
در همین راستا محسن باقری، عضو تیم کاری شورای عالی کار، درباره برآورد سبد معیشت گفت: آخرین برآوردها بر اساس آمار مهرماه، معیشت خانوارها 27 میلیون و 200 هزار نفر محاسبه شد 640 هزار تومان. لازم به توضیح است که این نرخ مورد تایید شورای عالی کار قرار نگرفته و برآوردی است که ما داریم و شورای عالی کار باید در جلسات آتی در این خصوص تصمیم گیری کند.
وی افزود: از مهرماه نرخ دلار با سرعت نگران کننده ای افزایش یافته است که قطعا تبعات تورمی خاص خود را خواهد داشت و فکر می کنم افزایش قیمت ارز اول اگرچه در تولید محسوس خواهد بود اما همچنان ادامه خواهد داشت. برای مدت طولانی.” دو تا سه ماه آینده تورم به دست مصرف کنندگان خواهد رسید. حتی اگر هنوز فشار روانی را احساس کنیم.»
وی با اشاره به افزایش 40 درصدی قیمت محصولاتی مانند روغن، برنج، رشته و ماکارونی در 2 تا 3 ماه اخیر، ادامه داد: همچنان امیدواریم دولت وارد عمل شود و قیمت ها را کاهش دهد، در غیر این صورت اگر قیمت های فعلی کاهش یابد. «روند ادامه دارد، در برخی مواقع هزینه زندگی از آن بیشتر خواهد شد. آنها بلند خواهند شد. لازم به ذکر است که هزینه های نهایی سبد زندگی بر اساس داده های آذر و دی ماه تمام شد.»
به گفته این عضو شورای عالی کار، در دو سال گذشته به دلیل رویکرد تصمیم گیری وزارت کار سولت مرتضوی، اجازه تصویب حداقل هزینه های زندگی داده نشد.
باقری تصریح کرد: در دو سال گذشته با توجه به وزارت کار فعلی، سبد معیشت تصویب نشده است. نبود حتی اصول بحث را هم قبول دارم. منظورم این است که اگر از بعد خانوار صحبت کنیم، طبق آمار رسمی 3.3 نفر است، اما ناگهان وزارت کار با یک آمار غیر رسمی یا ثانویه آمد و گفت بعد خانوار 2.8 نفر است. این مشکل در تمام مراحل دیگر حتی در محاسبه کالری مورد نیاز ایرانیان خود را نشان می دهد و مسیر توافق را مسدود می کند.
یکی از اعضای تیم کاری شورای عالی کار با اشاره به اینکه در اعتراض به این روند دستمزد امسال را امضا نکردم، هشدار داد: اگر امسال نیز مانند سال گذشته با کارگران و مطالبات آنها برخورد شود، به هر حال این کار را خواهیم کرد. با امضای دستمزد ناعادلانه موافقت نمی کند. اما در همان جلسه ای که شورای عالی کار با حضور آقای میدری و معاون روابط کار ایشان خانم رضایی برگزار شد، فضای متفاوتی را تجربه کردیم.
وی در توجیه خوش بینی فعلی خود گفت: در کنار فضای مثبتی که مشاهده کرده ایم، بقیه موارد باید در عمل تصمیم گیری شود و من ترجیح می دهم صبور باشم اما مطمئن باشیم که تیم جدید وزارت کار است بر خلاف زمان آقای مرتضوی مبتنی بر سه جانبه گرایی. او چنان به خود می نگریست که فرصتی برای پاسخگویی به کارگران نداشت و سعی در نابودی نظام سه جانبه داشت.
وی در خصوص پیشنهاد خود مبنی بر افزایش 50 درصدی دستمزدها توضیح داد: از ابتدای سال تاکنون قیمت تمام مواد غذایی بین 60 تا 70 درصد افزایش یافته است، یعنی کارفرمایان این مبلغ را از قیمت خود کسر کرده اند محصولات و کارگران این نهاد حق دارند در این سود کلان سهیم باشند. بحث من بر اساس احترام به مقام انسانی کارگران ایرانی و بر اساس منطق دو، دو و چهار است. کاسور در یک رکود بزرگ قرار دارد و تنها با افزایش متناسب در درآمد خانوارها می توان رونق را احیا کرد.
باقری با تاکید بر اینکه افزایش 50 درصدی حداقل دستمزد با توجه به واقعیت ها و نیازهای کشور اقدامی منطقی است، گفت: در عین حال دولت باید به تعهدات مندرج در قانون اساسی عمل کند. قانون اساسی در زمینه تامین مسکن، بهداشت و آموزش برای همه. این وظایف مندرج در اصل 31 قانون اساسی مدتهاست که کنار گذاشته شده است.
یکی از اعضای تیم کاری شورای عالی کار با هشدار به اینکه دستمزد فعلی یک سوم هزینه ها را پوشش می دهد، گفت: برای رفع این شکاف باید اقدامات عاجل انجام شود و تنها راه افزایش دستمزدهاست در گذشته این فاصله را در دوره های 5 و 6 ساله کاهش می داد، اما در واقع این شکاف افزایش یافت. مثلاً در دولت خاتمی این تصمیم را گرفتند، اما احمدی نژاد که طرح تثبیت قیمت را به نحو احسن اجرا کرد، به دلیل اینکه مدعی بود جلوی گرانی را گرفته است، این سیاست را کنار گذاشت.