آنچه از آتش بس در غزه نمی دانیم!

رویداد24 نوشت: رسانه ها درباره توافق حماس و اسرائیل نوشته اند که آتش بس عملاً جنگ را تا زمان اجرای مفاد توافق متوقف می کند، اما مشخص نیست که آیا این به معنای پایان دائمی جنگ است یا خیر.

یکی یکی از اهداف اصلی جنگ اسرائیل از بین بردن توان نظامی و دولتی حماس بود. اگرچه اسرائیل ضربات سنگینی به حماس وارد کرده است، اما حماس همچنان قادر به عملیات و بازسازی خود است.

همچنین مشخص نیست که چه تعداد از گروگان ها هنوز زنده هستند و آیا حماس می داند که همه آنها در کجا نگهداری می شوند یا خیر.

از سوی دیگر، حماس خواستار آزادی زندانیانی شد که اسرائیل اعلام کرد حاضر به آزاد کردن آنها نیست. این افراد ظاهراً شامل کسانی نیز می شوند که در حملات 7 اکتبر دست داشتند.

همچنین مشخص نیست که آیا اسرائیل با خروج از منطقه حائل تا یک تاریخ مشخص موافقت خواهد کرد یا اینکه حضورش در آنجا به طور نامحدود ادامه خواهد داشت.

هر آتش بسی می تواند شکننده باشد. آتش بس های قبلی بین اسرائیل و حماس که به جنگ های قبلی پایان داد، بارها با درگیری های کوچک شکسته شد و در نهایت شکست خورد.

زمان بندی و پیچیدگی این آتش بس به این معنی است که حتی یک حادثه کوچک می تواند به یک تهدید جدی تبدیل شود.

7 اکتبر 2023 و وقایع غزه

صدها تن از نیروهای مسلح گروه حماس در هفتم اکتبر سال گذشته در عملیاتی به نام طوف الاقصی با عبور از حصار مرزی و حمله به جوامع، ایستگاه های پلیس و پایگاه های نظامی، حمله بی سابقه ای را به جنوب اسرائیل انجام دادند.

حدود 1200 نفر کشته و بیش از 250 گروگان به غزه برده شدند. همزمان، حماس نیز هزاران موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد.

اسرائیل با یک حمله نظامی گسترده ابتدا با حملات هوایی و سپس با حمله زمینی پاسخ داد. از آن زمان، اسرائیل به اهدافی در سراسر نوار غزه از طریق زمین، دریا و هوا حمله کرده است، در حالی که حماس با شلیک موشک به اسرائیل پاسخ داد.

حملات اسرائیل غزه را ویران کرده و به کمبود شدید مواد غذایی منجر شده و از رسیدن کمک به نیازمندان جلوگیری کرده است. بر اساس گزارش وزارت بهداشت در نوار غزه که تحت کنترل حماس است، بیش از 46700 نفر – که اکثر آنها غیرنظامی بودند – در حملات اسرائیل کشته شده اند.

آتش بس کنونی پس از خونین ترین جنگ در تاریخ درگیری های خاورمیانه با حدود 50000 کشته از هر دو طرف درگیری در سال گذشته (طبق آمار رسمی) حاصل شد. پس از ترور رهبر کاریزماتیک آن سید حسن نصرالله در لبنان، دولت سوریه سقوط کرده و موقعیت حزب الله در لبنان تغییر کرده است.

مرحله اول

دیوید منسر سخنگوی دولت نتانیاهو اعلام کرد که 33 گروگان – از جمله زن اعم از سرباز، کودک، سالخورده و بیمار یا مجروح – در ازای اسرای فلسطینی آزاد خواهند شد.
منصر گفت که بیشتر 33 گروگان احتمالا هنوز زنده هستند.
یک مقام فلسطینی به بی بی سی گفت که این سه گروگان فورا آزاد خواهند شد و مبادلات باقیمانده ظرف شش هفته انجام خواهد شد.
در آن زمان، نیروهای اسرائیلی عقب نشینی خود را از مناطق پرجمعیت نوار غزه آغاز خواهند کرد.
اسرائیل همچنین به آوارگان در جنوب نوار غزه اجازه بازگشت به شمال را خواهد داد.
تقریباً تمام 2.3 میلیون نفر غزه به دلیل دستور تخلیه، حملات هوایی و جنگ زمینی اسرائیل مجبور به ترک خانه های خود شده اند.

کمک های بشردوستانه نیز به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و صدها کامیون روزانه اجازه ورود به نوار غزه را خواهند داشت.

این مقام فلسطینی افزود: مذاکرات مفصل برای مرحله دوم و سوم در شانزدهمین روز آتش بس آغاز خواهد شد.

مرحله دوم

جزئیات فاز دوم هنوز مشخص نیست، اما چارچوب کلی آن در پیش نویس های رسانه ای آشکار شده است.

در این مرحله، گروگان های مرد باقیمانده – سربازان و غیرنظامیان – در ازای آزادی اسرای اضافی فلسطینی آزاد خواهند شد.

از حدود 1000 اسیر فلسطینی که اسرائیل با آزادی آنها موافقت کرده است، حدود 190 نفر به بیش از 15 سال زندان محکوم خواهند شد. یک مقام اسرائیلی به بی‌بی‌سی گفت که محکومان به قتل به کرانه باختری اشغالی بازگردانده نخواهند شد.

نیروهای اسرائیلی به طور کامل از غزه خارج خواهند شد و دوره “صلح دائم” آغاز خواهد شد. این مشکل در پیشنهادات قبلی به عنوان «توقف دائمی عملیات نظامی و دشمن» تعریف شده است.

مرحله سوم

مرحله سوم و پایانی شامل بازسازی غزه – روندی که ممکن است سال ها طول بکشد – و البته بازگرداندن اجساد باقی مانده گروگان ها است.

مقامات خودگردان از آب گل آلود ماهیگیری می کنند

به گزارش آسوشیتدپرس، محمد مصطفی نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین هنگام اعلام خبر این توافق تاکید کرد که هیچ نهادی غیر از تشکیلات خودگردان فلسطین نباید غزه را اداره کند.

محمد مصطفی گفت: هرگونه تلاش برای جداسازی کرانه باختری از غزه یا ایجاد مؤسسات موقت قابل قبول نخواهد بود.

وی همچنین از جامعه بین‌المللی خواست تا در راستای اتحاد سرزمین‌های فلسطینی و ساختن کشوری قدرتمند تلاش کنند.

سازمان فتح به رهبری محمود عباس، که کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین را در دست دارد، به عنوان رقیب گروه حماس که پیش از این کرانه باختری را کنترل می کرد، تلقی می شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما