مریم فخری: مذاکرات هسته ای با ایران بار دیگر در صدر اخبار قرار گرفت. مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران در گفت و گو با شبکه آمریکایی NBC از آمادگی کشور برای گفتگوهای شرافتمندانه و برابر خبر داد. وی در پاسخ به احتمال مذاکره با دونالد ترامپ، گفت: مشکل ما گفتگو نیست، بلکه تعهدات ناشی از مذاکرات است، اما از طرف دیگر به وعده های خود عمل کرده ایم نبود.
پزشکیان وی همچنین تاکید کرد که ایران به دنبال جنگ نیست اما به هر تهدیدی پاسخ خواهد داد. وی ابراز امیدواری کرد که بازگشت نهایی ترامپ به قدرت به جای خونریزی منجر به صلح در منطقه شود.
در همین حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در اظهاراتی جداگانه تاکید کرد که ایران تا زمانی که آمریکا به برجام باز نگردد، وارد مذاکره مستقیم نخواهد شد. وی گفت: مذاکرات سازنده ای با سه کشور اروپایی داشته ایم و به دنبال راه حل دیپلماتیک هستیم. اما سیاست ما در قبال آمریکا همچنان به بازگشت آنها به توافق هسته ای بستگی دارد.
اهمیت رابطه با دنیا
در این شرایط کارشناسان، اقتصاددانان و البته فعالان اقتصادی معتقدند در صورت انجام مذاکرات قطعا شاهد تاثیرگذاری بر اقتصاد خواهیم بود. علی شریعتی در گفت وگو با بازتاب آنلاین گفت: مذاکرات قطعا تاثیر فوری بر نرخ ارز خواهد داشت.
سیدحمید حسینی، فعال اقتصادی و دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت وگو با خبرگزاری بازتاب آنلاین، درباره تاثیر این مذاکرات بر اقتصاد ایران می گوید: «در کشور تلاش شد تا روابط حداقلی حفظ شود. در زمینه فرهنگ و امنیت تا جایی که به ما مربوط می شود، با کشورهای خارجی ارتباط داریم، اما در حوزه اقتصاد، علم و فناوری به نوعی به کشورهای خارجی وابسته است و روابط بین الملل برای ما بسیار مهم است.
وی اضافه می کند: ما یک کشور نفتی هستیم و منبع اصلی تامین مالی آن درآمدهای نفتی است. از سوی دیگر عمده صادرات غیرنفتی محصولات پتروشیمی، فرآورده های نفتی و فولاد است که باید به بازارهای ثانویه ارسال شود. بر این اساس روابط بین المللی و ارتباط با همسایگان و اقتصاد جهانی برای ما بسیار مهم است. از این منظر است که باید به این مذاکرات نگاه کرد و تاثیر آن بر اقتصاد ایران را بررسی کرد.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق توضیح می دهد: در دوره قبل بازگشت آمریکا به برجام را شرط آغاز مذاکرات اعلام کردیم. این اتفاق نیفتاده است و از زمانی که مذاکرات برجام در سال 2019 توافق شد و آمریکا در سال 2017 از برجام خارج شد، چندین سال است که مذاکره ای با آمریکا نداشته ایم.
حسینی ادامه میدهد: «مذاکرات ما عمدتاً با اروپاییها بود که بخشی از آن به دلیل اشرافیت آمریکا در اقتصاد جهانی بود. تلاشهای اروپا برای معرفی اینستکس عملاً بیاثر بوده است و آشکار شده است که حتی شرکتهای اروپایی برای آمریکاییها اهمیت بیشتری دارند.
وی توضیح می دهد: اکثر شرکت های بزرگ حتی چینی، روسی و اروپایی از ترس تحریم های ترامپ حاضر به مذاکره و همکاری با ما یا انتقال فناوری یا حتی سرمایه گذاری در ایران نیستند.
دو اولویت دولت پزشکیان
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ادامه داد: اکنون به نظر می رسد به این نتیجه رسیده ایم و آقای… پزشکیان روز اول گفت اولویت من اقتصاد کشور است و دو کار در این زمینه انجام خواهم داد. یکی من تضاد داخلی را که طرح آشتی است به حداقل خواهم رساند یکی همچنین تعامل مثبتی با دنیا خواهم داشت و تلاش می کنم تحریم ها برداشته شود و FATF به تصویب دولت برسد.
حسینی افزود: بر این اساس می بینیم که نه تنها رئیس جمهور، بلکه وزیر امور خارجه، آقای ظریف، آقای لاریجانی و معاون رئیس جمهور هم همه صحبت از شروع مذاکرات و اعلام آمادگی ایران می کنند. حتی رئیس جمهور این سیاست جدید ایران را در سازمان ملل اعلام کرد و گفت ما آماده مذاکره و حل مسائل و مشکلات هستیم.
وی تصریح می کند: حتی در چارچوب صحبتی که اخیراً مقام معظم رهبری درباره تهدید دموکراسی در صورت اطاعت از خواست آمریکایی ها داشتند، شاهد تعابیر خاصی بودیم که رهبری با مذاکره موافقت نکردند، اما بعد از آن آقای مهدی فضلی یکی از اعضای دفتر نشر حفظ و نهاد رهبری اعلام کرد که سخنان اخیر رهبر انقلاب مبنی بر تهدید دموکراسی در صورت تسلیم شدن در برابر خواست آمریکایی ها به درستی درک نشده است. اگر منافع ما و دشمن یکی باشد، خودمان تصمیم می گیریم، حتی اگر با میل بیگانه مطابقت داشته باشد.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق خاطرنشان کرد: رئیس جمهور اخیرا در گفت و گو با شبکه خبری ان بی سی از تمایل خود برای مذاکره خبر داده است. همچنین شاهد هستیم که ترامپ در این مدت به هیچ موضوعی در رابطه با تشدید تحریم ها علیه ایران نپرداخته است و در زمان انتخابات گفته است که باید بنشینیم و با ایران و روسیه مذاکره کنیم و مشکلات را حل کنیم.
حسینی یادآور می شود: علیرغم جریاناتی که در آمریکا می خواهند ترامپ را به تشدید تحریم ها علیه ایران وادار کنند، ترامپ تاکنون سکوت کرده است و حتی ترامپ ویدئویی را در پلتفرم Truth Social خود به اشتراک گذاشته است که در آن جفری ساکس، استاد دانشگاه کلمبیا، نخست وزیر رژیم صهیونیستی. وزیر بنیامین نتانیاهو از تلاش های وسواس گونه او برای سوق دادن آمریکا به جنگ با ایران انتقاد می کند. او با انتشار این ویدئو میگوید نتانیاهو مسبب همه جنگهای خاورمیانه است و به نوعی موضعگیری کرده است و دیدیم که رابطه نتانیاهو با ترامپ پس از انتشار این ویدئو کمی تیره شد و گفت: : اینکه در مراسم تحلیف شرکت نخواهد کرد.
تاثیر مذاکرات بر تورم، ارز و رشد اقتصادی
حسینی همچنین میگوید: با توجه به اینکه اقتصاد ما نیازمند و وابسته به اقتصاد بینالملل است، اگر مذاکرات به یک توافق منصفانه برسد، میتواند فرصتهای زیادی را در اقتصاد ایران ایجاد کند و مذاکرات و توافقات اولیه میتواند بر این موضوع متمرکز شود که رشد اقتصادی و قیمتها بر اقتصاد ایران تأثیر بگذارد. کشور ارز و تورم تاثیر دارد.
وی می افزاید: دیدیم که در سال 1391 با روی کار آمدن دولت آقای روحانی، توافق اولیه صورت گرفت که تحریم ها افزایش نیابد و مذاکرات سه سال ادامه داشت. در این سه سال شاهد تاثیر مثبت مذاکرات بر کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی کشور و افزایش درآمدهای ارزی کشور بودیم.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق توضیح می دهد: اگر مذاکره ای آغاز شود، قاعدتاً این مذاکره تاثیرگذار خواهد بود. البته بسته به نوع توافق می تواند راه را برای ورود سرمایه، ورود فاینانس و تامین مالی پروژه های ایرانی هموار کند و اینطور به نظر برسد که هم دنیا به ایران نیاز دارد و هم ما به دنیا.
حسینی یادآور می شود: بالاخره ایران کشوری تشنه منابع مالی و گاه تجهیزات و فناوری برای توسعه است و حجم نقدینگی که در دنیا دارد تقریباً سه برابر تولید ناخالص ملی دنیاست. نقدینگی کافی در دنیا وجود دارد که بزرگترین منابع اعتباری و سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی آمریکا هستند که آماده هستند و قطعا در جایی سرمایه گذاری می کنند که توجیه اقتصادی داشته باشد.
وی در خصوص توجیه اقتصادی پروژه ها در ایران می گوید: به ویژه حوزه نفت و گاز که پس از اتمام پروژه ها یک سال بازگشت سرمایه خواهد داشت، برای سرمایه گذاران بسیار جذاب است. چه در حوزه نفت و گاز و چه در حوزه پتروشیمی و معدن، می توان سرمایه گذاران را جذب کرد. حتی زیرساخت های ایران هم می تواند برای دنیا جذاب باشد و می توانیم حلقه تحریم ها را بشکنیم و زنجیره قفل شده پای فعالان اقتصادی را باز کنیم.
حسینی خاطرنشان کرد: امیدواریم مردم از این وضعیت کنونی نجات پیدا کنند و شاهد رشد و توسعه اقتصادی کشور باشیم.
۲۲۳۲۲۵