یوسف آباد غربی ترین دروازه پایتخت؛ محله انجیرهای شیرین و خوشمزه

یوسف آباد نام غربی ترین دروازه تهران قدیم است. مکان دقیق کمی پایین تر از تقاطع دانشکده در تقاطع خیابان حافظ و غزالی امروزی، دقیقاً در محل تالار وحدت بود.

به گزارش همشهری آنلاین، این دروازه در سال 1312 در زمان رضا شاه – پهلوی اول تخریب شد. اما آنچه امروز با شنیدن کلمه یوسف آباد به ذهنم می رسد محله ای است که در شمال و جنوب آن خیابان اصلی به نام سید جمال الدین اسدآبادی و محله 70 کوچه دارد. یوسف آباد از خیابان ولیعصر شروع می شود و خط هفتادم آن به میدان ونک ختم می شود.

محله یوسف آباد از ساخته های میرزا یوسف آشتیانی صدراعظم فقید است. یکی از تپه های شمالی شهر پدید آمده است.

اراضی یوسف آباد از شمال به ونک، از شرق به عباس آباد و از غرب به امیر آباد محدود می شد. یوسف آباد دارای باغ ها و قنات های فراوان بود و کشاورزی نیز در این زمین ها رواج داشت. برخی از باغ های معروف یوسف آباد را باغ کلاهفرنگی، بالا باغ، اندرون باغ و بستان باغ نام برده اند.

یوسف آباد غربی ترین دروازه پایتخت؛ محله انجیرهای شیرین و خوشمزه

قنات های معروف یوسف آباد

از ناحیه یوسف آباد می توان به منطقه قنات اشاره کرد. از جمله آنها می توان به قنات بزرگ، قنات تنگی و قنات قلممان اشاره کرد. بسیاری از باغ ها و مناطق کشاورزی یوسف آباد از طریق این قنات ها آبیاری می شد. پس از تحولات و دگرگونی های نظام اقتصادی ایران و تغییر در ساختار کالبدی شهر تهران، باغ و اراضی کشاورزی منطقه یوسف آباد به سرعت درگیر توسعه کالبدی شهر شد و پس از آن اثری از آن باقی نماند. مدت زمان کوتاه

آقای میرزا یوسف آشتیانی ملقب به مستوفی الممالک بود یکی او یکی از تاثیرگذارترین مردان دوره ناصری است. او دستی دلسوز داشت و برای برقراری نظم و جریان یافتن کانال ها سخت تلاش می کرد. در حسن آباد و یوسف آباد، نصرت آباد، بهجت آباد، عباس آباد، امیرآباد، ونک و فرحزاد ساکن شد. وی در پنجم رجب 1303 هجری قمری درگذشت.

یوسف آباد غربی ترین دروازه پایتخت؛ محله انجیرهای شیرین و خوشمزه

محله انجیرهای شیرین و خوشمزه

در روایات تاریخی آمده است: مستوفی الممالک درختان میوه باغ یوسف آباد را با دستان خود کاشته بود. میوه های این باغ در نوع خود بی نظیر بود و چون به انجیر علاقه زیادی داشت بهترین انواع انجیر را در باغ می کشتند. آسیاب یوسف آباد بر روی تپه ای در کنار خیابان ونک قرار داشت و منظره زیبایی از شهر و شمیران را به نمایش می گذاشت. ناصرالدین شاه هر سال در فصل انجیر روزی به یوسف آباد می آمد و چادر آفتابگردان خود را بر روی تپه مذکور برپا می کرد و چون شاه در آن می نشست بیش از صد نوع میوه از جمله انجیر برای او می آوردند.

دروازه یوسف آباد در زمان تخریب در دوران پهلوی

یوسف آباد غربی ترین دروازه پایتخت؛ محله انجیرهای شیرین و خوشمزه

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما