به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاینمنیره گورجی، قرآن پژوه و تنها نماینده زن مجلس خبرگان قانون اساسی ایران، دیروز (23). دی 1403) در سن 95 سالگی درگذشت. او تنها زن در بین 73 نفر منتخب مجلس بازنگری قانون اساسی بود که انتخابات آن روز جمعه دوازدهم برگزار شد. مرداد 58 برگزار شد. در همین روزها خبرنگار کیهان یکشنبه بیست و یکم با وی گفت و گو کرد مرداد شماره 58 در صفحه هشتم این روزنامه منتشر شد. به مناسبت درگذشت وی شرح این گفت و گو را در اینجا می توانید مشاهده کنید:

نقش زن را در جامعه اسلامی و انقلابی ما چگونه می بینید؟ با توجه به اینکه گروهی با نتیجه گیری نادرست به نظر می رسد در این زمینه مشکل ایجاد کرده اند.

… به نظر من کسى که قرآن و اسلام را مى شناسد، یعنى روح اصلى قرآن و سنت پیامبر را مى شناسد، اشتباه است که چنین اشتباهى بکند و موضوع را مطرح کند و من فکر مى کنم که کسانی که در این مورد این گونه اظهار نظر می کنند، درک عمیقی از اسلام ندارند و حتی اگر تاریخ اولیه اسلام را ندانیم و در حال حاضر فقط به قرآن مراجعه کنیم، خواهیم دید که زنان نیز مانند مردان مورد حمله قرار می گیرند. مسیر کار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پس از طی کردن مراحل

در سوره احزاب در آیه 22 و مخصوصاً از آیه 20، قرآن هنگام بیان جنگ احزاب به این سؤال اشاره می کند: «در رسول خدا هیچ خیری وجود ندارد برای ما همه نمونه است و می بینیم که پیامبر بعد از جنگ احزاب بود، این انقلاب بزرگی است و اوضاع مدینه و اسلام تغییر می کند. پس از اندرزی مختصر، از زنان می‌خواهد که از تجملات دست بردارند و برادرانه به تقوا و زکات و نماز بپردازند. با توجه به این آیات، قرآن دقیقاً هر خصوصیتی را که در مورد مردان مسلمان ذکر می کند و در مورد زنان نیز همان ویژگی ها را ذکر می کند. مسلمین، مسلمین، مؤمنان، مؤمنان… تا آخر، تا به مرحله ای برسد که «وَ اللَّهُمْ وَ الَّذِینَ وَ الَّذِینَ یَذْکُرُ اللَّهِ»، مردان و زنان ترویج دهندگان هستند. دین خدا

پس دین خدا چیست؟ دین یعنی همه روابط بین انسان و انسان، انسان و جامعه و انسان و خدا; یعنی تداوم روابط انسانی در تمام مراحل اعم از زندگی مادی و معنوی، «ذاکرین الله و الزکرات»، زنان و مردان در مسیر و پیشرفت جامعه به سوی نظام توحیدی بسوی الله شرکت می کنند و در تعجبم که چگونه باید عمل کرد. با همه این آیات شاهد روشنی بر چنین اظهاراتی است و باز در قرآن می بینیم که بنیانگذار خانه توحید و سبیل نظام توحیدی حضرت ابراهیم معرفی شده است و تنها او نیست: «من اولین خانه بشریت…» و حتی بانی هاجر مکه است و اولین کلنگ را بر زمین می اندازد. یک زن با یک نوزاد، سیستم یک شهر را ترسیم می کند. با این همه مفاهیم روشن، چگونه می توان گفت که زن در نظام اجتماعی نقشی ندارد و به نظر من پرسیدن این سوالات در قرآن و سنت پیامبر اشتباه است. و اگر زنان نبودند چگونه پیامبر در جامعه چنین کاری می کرد؟ و حتی زمانی که عایشه این جنگ ناپسند را با امیرالمومنین علیه السلام آغاز می کند، اعتراض حضرت امیر به عایشه به این دلیل نیست که او صد در صد درگیر یک کار سیاسی و نظامی بوده است، بلکه تنها به دلیل فریب طلحه و زبیر است.

به نظر شما، با توجه به بینش توحیدی، مسئله آزادی زن چگونه تفسیر می شود و حدود این آزادی ها چیست؟

البته آزادی یک مفهوم نادرست در جامعه ما ایجاد کرده است و برخی آن را با هرج و مرج مرتبط می دانند یکی و به نظر من آزادی باید در محدوده قانون باشد. نه تنها در اسلام، بلکه در هر نظام فکری دیگری اساساً نمی توان بدون وجود قوانین زندگی کرد. اما تفاوت اصلی اسلام با سایر مکاتب این است که در این مکاتب قوانین را مردم وضع می کنند، اما در اسلام این قوانین از منبع وحی وضع می شود و در واقع خداوند شارع واقعی است که از نظر اسلام هر دو زن هستند همچنین مردان در چهارچوب قوانین خداوند آزادند و در پی استفاده از این قوانین از طریق رشد انسانی هستند و سؤال از اجازه زن از شوهر در واقع مغایر با همه باورهای رایج است، زیرا خانواده یک واحد اجتماعی است و زن وظیفه تربیت فرزند را بر عهده دارد مسئول زمام امور را بر عهده دارد و در واقع این زن است که زندگی را در دست دارد و حافظ و حافظ نظام خانواده است و طبیعی است که وقتی زنی برای مدتی از این پایگاه و قلعه خارج می شود شوهرش را در جریان قرار دهد. چیز

با توجه به اینکه در نظام های مبتنی بر شرک، از زن به عنوان ابزار استفاده می شود و در واقع حتی موضوع کار زنان در خارج از خانه نیز متوجه این اهداف نظام های ظالمانه است، چگونه زن در خارج از خانه و دخالت او را توجیه می کنید؟ در باروری جامعه؟

البته آیات بسیاری در قرآن به حق زن در تعیین کار خود اشاره می کند: «برای مردان، آنچه به دست می آورند، همان چیزی است که به دست می آورند، و وقتی زنان به دست می آورند، هم زنان و هم مردان می توانند کار کنند». می بینید که هر دو صاحب نتایج کار خود هستند.

آیا فکر می کنید در پیش نویس قانون اساسی به نقش زنان به اندازه کافی توجه شده است؟

به نظر من جداکردن زن از مردم و بزرگ کردن آنها به صورت انفرادی کار درستی نیست و اگر آنچه در متن پیش نویس در مورد آزادی مردم آمده است بگوییم طبیعی است که زن نیز در میان مردم باشد و بنابراین هر فردی حق دارد. به هر آزادی و هر حقی. او اینها را دارد، ما باید داشته باشیم، اما سه اصلی که در مورد حقوق خانواده صحبت کرد که به نظر من اصل 11، 12 و 13 است، خیلی واضح و صریح نیست. .. یعنی تجمیع نشده اند و به نظر می رسد برعکس آن امکان پذیر است. این کار را کردند و قرار شد قانون خانواده را کاملاً طبق قرآن بنویسند.

با توجه به اینکه شما تنها نماینده زن در بین 73 نماینده مجلس هستید، لطفاً احساس خود را به من بگویید.

اولا خیلی متاسفم چون من فقط یک نفر هستم اما در بین این اکثریت چطور باید باشد، معتقدم اکثریت هیچ وقت نمی خواهند قدمی بر خلاف راه خدا بردارند و فکر می کنم همه موافق هستند. پاکی و فداکاری که به هیچ وجه در برابر خدا و خلق خدا احساس تنهایی و ضعف نخواهم کرد و کاملاً به آن ایمان دارم و امیدوارم که نفسم بر من برتری نداشته باشد که خدای ناکرده در برابر آن خدای نکرده باشم. دستور ادامه خواهد یافت که اکنون باید قضاوت اجرا شود چه اکثریت دوست داشته باشند یا نه …

۲۵۹

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما