بازتاب آنلاین، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون 60 میلیون اقامت شب در جدول اقامتی استان به ثبت رسیده است، به ایرنا گفت: گیلان به یکی یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری کشور است و اگرچه این موضوع همیشه فرصتی برای استان بوده و هست، اما هدایت گردشگران مقوله ای است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
اما جهانی افزود: در حالی که پیش از این تنها چند شهر استان مقصد گردشگری بودند، در حال حاضر 17 شهر گیلان به شهر توریستی تبدیل شده اند و ماسال در بین آنها پیشتاز است، اما امکانات گردشگری استان جوابگوی این حجم از گردشگران نیست و قطعا این یک سطح پذیرش سفر باید به گیلان هدایت شود و باید به سرمایه گذاران احترام گذاشت.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان با بیان اینکه در 9 ماهه امسال حضور نزدیک به 33 هزار گردشگر خارجی در مراکز اقامتی استان به ثبت رسیده است، از افزایش 30 درصدی بازدید گردشگران در این مدت خبر داد. نسبت به مدت مشابه سال گذشته گفت: متأسفانه گاهی مشاهده می شود که آثار تاریخی استان و جنگل های هیرکانی از تهاجم و آسیب گردشگران در امان نمی ماند.
هیرکانیان جای جولان آفرود سواران نیست
جنگل های هیرکانی بر اساس 9 معیار شماره 1584 در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان دومین میراث طبیعی ایران به ثبت رسید و اکنون مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان نسبت به عدم یکسانی جاده های جنگلی هیرکانی هشدار داد. مورد میدان جولان برای رانندگان خارج از جاده است.
جهانی توضیح داد: یکی یکی از مشکلات گردشگری گیلان در حال حاضر این است که گردشگر با هر وسیله نقلیه ای به تمام نقاط استان دسترسی دارد که از نظر حفاظت از گونه های کمیاب زیست محیطی صحیح نیست. در گذشته در تمام مناطق جنگلی استان از جمله جنگل های هیرکانی راه های جنگلی احداث می شد و امروزه این جاده ها جاده های آفرود جولان و مسیری برای ورود گردشگران به اعماق این جنگل های ارزشمند است.
وی ادامه داد: در تیرماه 1397 در چهل و سومین مجمع جهانی یونسکو در آذربایجان باکو، جنگل های هیرکان به عنوان دومین میراث طبیعی ایران به فهرست میراث جهانی یونسکو اضافه شد. این استان شامل مناطق حفاظت شده سیاهرود رودبار، گشت رودخان و لیسار به وسعت 58534 هکتار است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان تصریح کرد: این جنگل ها به عنوان «فسیل های زنده» یا «موزه های طبیعی» نامیده می شوند و به دلیل خاستگاهشان مادر جنگل های جوان اروپا و آمریکای شمالی هستند. یکی مهمترین پناهگاه اوراسیا غربی برای گونه های گیاهی دوره سوم شامل گونه های گیاهی و جانوری کمیاب و در حال انقراض و همچنین گونه های بومی محلی، منطقه ای و جهانی است.
جهانی یادآور شد: اگرچه سابقه هزارهای همزیستی با انسانها حکایت از آسیبهای فراوان به این جنگلهای کهن و منحصر به فرد دارد، اما بخشهای وسیعی از جنگلهای هیرکانی در دامنههای تند و صعب العبور و در ارتفاعات بالا روند تکاملی طبیعی خود را دنبال میکنند و ما را به تلاش برای تلاش در این زمینه دعوت میکنند. حرکت شما را برای محافظت از این گنجینه باستانی ارزشمند.
وی بیان کرد: پیشنهاد ما این است که مسیرهای طرح جنگل در مدیریت منابع طبیعی باشد و فرمانداران، بخشداران و دهیاران 17 شهرستان نیز مانند روستای حلیمه جان مسئولیت مدیریت گردشگران منطقه خود را بر عهده بگیرند. به طوری که گیلان از آسیب های گردشگری در امان باشد و مزایای بخش خصوصی و مدیریت روستایی باعث رونق اقتصاد محلی شود.
این مسئول تصریح کرد: متأسفانه برخی از بناهای تاریخی استان از تخریب و تجلیل از گردشگران مصون نیستند و حتی گاهی از مراسم بزرگداشت سنگ ها غافل نمی شوند. وی بیان کرد: معتقدم همه روستاها باید از مدیریت گردشگری توسط روستاییان بهره مند شوند و اینطور نباشد که گردشگران بتوانند جایی که می خواهند بمانند.
فرصت های سرمایه گذاری هیئت گیلان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان ادامه داد: 27 نهاد با این اداره کل همکاری می کنند، اما برای جذب سرمایه گذار مشکلات زیادی وجود دارد به طوری که در سه سال گذشته بیش از 550 مصوبه اصولی صادر شده است. بیش از 130 مورد سرمایه گذاری صادر شده و مابقی بین این دستگاه های اجرایی جابجا می شود.
جهانی با بیان اینکه در حال حاضر روند سرمایه گذاری در حوزه گردشگری بین 6 تا 7 ماه به طول می انجامد، تصریح کرد: به منظور تسهیل در روند سرمایه گذاری در حوزه گردشگری، پیشنهاد می شود کمیته هماهنگی برای ارائه طرح های سرمایه گذاری تشکیل شود مقامات تصویب کننده معتقدند که می خواهند از اتلاف وقت و هزینه جلوگیری کنند.
وی تاکید کرد: تعداد مسافران گیلان افزایش چشمگیری داشته است و امکانات گردشگری استان پاسخگوی نیاز این تعداد مسافر نیست و این حوزه نیازمند ورود اعتبارات بخش خصوصی و تسهیل در فرآیند سرمایه گذاری است.
90 اثر تاریخی در ماسوله مرمت شده است
جهانی درباره ادامه روند ثبت جهانی ماسوله نیز توضیح داد: این اداره دو سال است که به طور جدی با موضوع برخورد کرده و با جدیت خود توانسته ایم 90 اثر تاریخی را در ماسوله احیا کنیم که نقش مهمی در امر ثبت جهانی دارد. ثبت جهانی این اثر ارزشمند
وی بیان کرد: آسیاب، چاه، چنگری، نانوایی، کاروانسرا، مساجد تاریخی، امامزاده ها و خانه های تاریخی از جمله آثاری هستند که در این راستا مرمت و احیا شده اند، ضمن اینکه ثبت جهانی در این زمینه به ما کمک کرده است تا ماسوله را مرمت کنیم. به حالت اولیه آن را کامل کنید. بازارهای ناهمگون سازماندهی شده و اقلام چینی جمع آوری می شود.
وی ادامه داد: علاوه بر این 4 محوطه باستانی کاوش شد و تا این کاوش ها اعتقاد بر این بود که تنها ماسوله باستانی مرکز تولید آهن ایران و نواحی همجوار بوده است، اما با کاوش های باستان شناسی هیئت های ایرانی و چینی در ارتفاعات ماسوله، کاوش های باستانی باستانی انجام شد. مشخص شد که تمام کوه های این منطقه هزار سال پیش وجود داشته است. مرکز تولید آهن کشور بوده و اکنون سه مجوز باستان شناسی دیگر برای اکتشاف داده شده است و امیدواریم ماسوله در سال 1404 در فهرست آثار جهانی به ثبت برسد.
ماسوله در 25 کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن و در کنار رودخانه های جاری بر محوطه صخره ها، مزارع برنج و باغ های چای و معماری منحصر به فرد پلکانی قلین در دل کوه با پنجره های چوبی و گلدان های شمعدانی رنگارنگ قرار دارد. سال 1354 با شماره 1090 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از سال 1389 ثبت جهانی آن در دستور کار قرار گرفته است.
شهر تاریخی ماسوله در سال 2007 به طور موقت در فهرست میراث تاریخی یونسکو قرار گرفت تا از هرگونه تغییر و آسیب به آن جلوگیری شود. این شهر در طول سالیان متمادی مورد بازدید بسیاری از مدیران و کارشناسان بین المللی، ملی و استانی قرار گرفته است که نقدها و گزارش های متعددی در مورد این اثر تاریخی به ارمغان آورده اند.
پرونده بین المللی شدن ماسوله اندرخم تا آن زمان هنوز در یونسکو در جریان بود آبان 1400 ماسوله عنوان شهر عالی را از دید منتقدان بین المللی به دست آورد که به اعتقاد کارشناسان گامی مهم در جهت ثبت جهانی آن بود.
سرانجام پس از 11 سال از آغاز ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله، ارزیاب یونسکو ششمین ارزیاب شد. مهر در سال 1401 وارد این شهر تاریخی شد و اولین فرآیند ثبت جهانی آن را آغاز کرد و نتیجه این شد. شهریور 1402 در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام خواهد شد.
۲۶ شهریور (26 شهریور 1392) چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو برگزار و خبر ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان در قالب پرونده کاروانسرای ایران به همراه 53 کاروانسرای تاریخی کشور بررسی و تایید شد. توسط اعضای کمیته ثبت شده به عنوان بیست و هفتمین میراث فرهنگی ایران در فهرست جهانی یونسکو، اما خبری از ثبت جهانی ماسوله نبود.
امکان ثبت شهر تاریخی ماسوله در یونسکو همچنان باقی ماند و برای مردم این دیار شور و شوق بین المللی شدن کاروانسرا با قدمت 600 ساله با ثبت جهانی شهر تاریخی آنها به پایان می رسد.
صومعه شهر اعیاد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان نیز با بیان اینکه جشنواره ها اکنون ظرفیتی برای توسعه اقتصاد گردشگری است، گفت: گیلان علاوه بر طبیعت گردی ظرفیت های زیادی برای گسترش و رونق سایر صنایع دارد گردشگری کشاورزی و سلامت
جهانی افزود: گردشگری کشاورزی ترکیبی از کشاورزی و گردشگری است. مجموعه ای از فعالیت ها با هدف جذب گردشگر به باغ ها و مزارع کشاورزی و مبتنی بر توسعه پایدار جامعه میزبان است.
وی ادامه داد: با توجه به وجود بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله برنج، چای، زیتون، فندق، گل گاوزبان و بسیاری دیگر از محصولات کشاورزی که هر کدام با آیین های خاصی از کاشت تا برداشت همراه است، گفت: توسعه این شاخه گردشگری موجب افزایش افزوده می شود. ارزش محصولات برای کشاورزان
جهانی گفت: خدمات گردشگری موتور محرکه حمایت از کشاورزی است. گردشگری کشاورزی تنها محدود به کشاورزی نیست بلکه در تمامی واحدها اعم از باغبانی، دامپروری، طیور و مدیریت آب قابل تعریف و اجراست. مزارع ارائه دهنده خدمات کشاورزی اغلب به عنوان مزارع گردشگری شناخته می شوند.
جهانی شهر صومعه سرا در غرب گیلان را با میزبانی 12 جشنواره فرهنگی بومی و افزودن آنها به فهرست رویدادهای گردشگری کشور به عنوان شهر با بیشترین میزان جشنواره در استان معرفی کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گیلان با توجه به ظرفیت و توانمندی های این شهرستان در حوزه های مختلف کشاورزی، میراثی و گردشگری اظهار داشت: با برگزاری جشنواره های مختلف آرامستان به شهر جشنواره ها تبدیل شده است.
پرداخت 150 میلیارد ریال تسهیلات به صنعتگران
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با بیان اینکه 150 مغازه صنایع دستی در استان وجود دارد، از پرداخت 150 میلیارد ریال تسهیلات به صنعتگران در 9 ماهه سال جاری خبر داد و افزود: این وام ها… ” با سود 4 درصد و هفت سال بازپرداخت به هنرمندان تعلق می گیرد. حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی مزد دریافت می کند.
جهانی همچنین از افزایش 25 درصدی صادرات صنایع دستی استان خبر داد و گفت: در مدت مذکور، صنایع دستی هنرمندان گیلانی به ارزش 850 هزار دلار به صورت چمدانی به کشورهای اوراسیا و عربی خاورمیانه صادر شده است. 25 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل.
در حال حاضر 3176 واحد اقامتی با حدود 50 هزار تخت شامل 115 هتل، 51 هتل آپارتمان، 102 مجتمع گردشگری، 19 مجتمع تفریحی و تفریحی، 171 اقامتگاه بوم گردی، پنج اقامتگاه سنتی و 21660 مسافرخانه در استان وجود دارد.