این خودرو از زمان اختراع خود نماد آزادی، سفرهای طولانی و البته مکانی خصوصی بر روی چهار چرخ بوده است. اما در عصر دیجیتال که حریم خصوصی در حوزه های مختلف به تدریج معنای خود را از دست می دهد، دیگر نمی توان فضای داخلی خودرو را چندان شخصی دانست. این موضوع زمانی برجسته تر شد که در مورد اخیر انفجار کامیون سایبری تسلا در مقابل هتل ترامپ، پلیس لاس وگاس با استفاده از داده های جمع آوری شده توسط خود خودرو، توانست جزئیات بسیار دقیقی را به دست آورد.
نقش داده های تسلا سایبرتراک در حل پرونده انفجار
چند روز پس از این حادثه، کلانتر کوین مکمیل از اداره پلیس لاس وگاس در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد:
“من باید از ایلان ماسک تشکر ویژه ای داشته باشم. او اطلاعات ارزشمندی را در اختیار ما قرار داد. این داده ها شامل مسیر سایبرتراک، جزئیات سفر آن از کلرادو اسپرینگز به لاس وگاس و اطلاعات دیگر بود.
نظارت مداوم یک شمشیر دولبه است
از دیدگاه دیوید چافنز، کارشناس موسسه حریم خصوصی و امنیت سایبری در دانشگاه نورث ایسترن، این موضوع نشان دهنده میزان نظارتی است که در حال انجام است. او معتقد است وقتی اتفاق بدی میافتد، این نظارت مفید است، اما در هر صورت میتوان آن را یک شمشیر دولبه دید. زیرا شرکت هایی که این داده ها را جمع آوری می کنند می توانند از آن سوء استفاده کنند.
جنرال موتورز پس از گزارش هایی مبنی بر جمع آوری اطلاعات دقیق کاربران، همکاری با شرکت های تحلیلی مانند LexisNexis و Verisk را متوقف کرد. در گزارش دیگری مشخص شد که از 14 خودروساز، تنها 5 شرکت درخواست حکم قضایی برای ارائه اطلاعات موقعیت مکانی کاربران به مقامات دارند.
از سوی دیگر، موضوع حفاظت از اطلاعات کاربران نیز وجود دارد. همانطور که قبلاً به اطلاع شما رساندیم، ماه گذشته فاش شد که اطلاعات 800000 خودروی فولکس واگن از جمله اطلاعات GPS و وضعیت خودرو به بیرون درز کرده است.
چرا خودروسازان به اطلاعات محرمانه علاقه مند هستند؟
خودروسازان فقط به داده های GPS متکی نیستند! به عنوان مثال، در بخش سیاست حفظ حریم خصوصی وب سایت کیا، لیستی از اطلاعات شخصی حساس که این شرکت جمع آوری می کند وجود دارد. برخی از عجیب ترین آنها عبارتند از:
شماره تامین اجتماعی
شماره گواهینامه رانندگی یا گذرنامه
اطلاعات حساب بانکی یا کارت اعتباری
موقعیت جغرافیایی دقیق
منشاء نژادی
عضویت در اتحادیه
اطلاعات بیومتریک
وضعیت شهروندی یا مهاجرت
محتوای برخی از ایمیل ها و پیامک ها.
اعتقادات مذهبی یا فلسفی
اطلاعات سلامتی و وضعیت جنسی
ولوو همچنین در سیاست حفظ حریم خصوصی مشتریان خود اعلام کرده است که اطلاعات شخصی حساس مانند باورهای سیاسی، اطلاعات بیولوژیکی و بهداشتی و حتی داده های مربوط به باورها و شرایط جنسی را جمع آوری می کند.
چه کسی به مانیتور اهمیت می دهد؟
این مسائل سؤالات جدی را ایجاد می کند، از جمله اینکه چرا یک خودروساز باید به اطلاعاتی مانند عقاید سیاسی و مذهبی، وضعیت جنسی و شرایط کاری کاربران دسترسی داشته باشد؟ چه تضمینی وجود دارد که از این داده ها سوء استفاده نشود؟
منبع:آخرخودرو