امیرعباس آذروند: این در حالی است که کشور در آستانه برگزاری جلسات شورای عالی کار قرار دارد که جهش ارزی نگرانی های زیادی را در خصوص احتمال جهش تورم در سال آینده افزایش داده است. از سال 1997، زمانی که ایالات متحده به طور یکجانبه از برجام خارج شد، نرخ تورم این کشور به طور مداوم از 30 درصد فراتر رفت که منجر به تضعیف مداوم قدرت خرید مصرف کنندگان، به ویژه حقوق بگیران شد.
بیشتر بخوانید:
پیش بینی مهم کارشناس وضعیت بهزیستی در سال 1404/عبداللهی: معوقات مزدی جبران شود
درخواست «بودجه» برای افزایش حقوق/خدایی: دوران مرتضوی بدترین دوره وزارت کار بود
در همین راستا، علی خدایی، یکی از اعضای سابق تیم کاری شورای عالی کار، می گوید: تغییر وزیر کار و معاونت روابط صنعتی وی نسبت به گذشته می تواند در عمل امیدوارکننده باشد مشخص است که امید چقدر واقعی بوده است، اینکه میدری به عنوان معاون سابق اجتماعی وزیر شده و خانم رضایی با 28 سال سابقه معاونت وزیر شده است، امیدوار کننده است. وی در زمان خود مرتضوی در استانداری و به عنوان کمیسر روابط کار در وزارت کشور خدمت می کرد که نشان می دهد چقدر نسبت به مشکلات و رویکردهایی که برای کنترل کارگران استفاده می کردند بی اطلاع بودند.
مشروح این گفتگو را در زیر می توانید مشاهده کنید.
در آستانه اولین مصوبه دستمزدی دولت چهاردهم هستیم. چالش های اساسی طبقه کارگر امروز چیست؟
همانطور که گفتید پایان هر سال مصادف با تعیین حداقل دستمزد سال آینده است و این روزها بحث افزایش دستمزد به موضوعی روزمره تبدیل شده است. حتماً میدانید که تورم مدتهاست که فشار زیادی بر حقوق بگیران وارد کرده است. امروزه شاهد کاهش ارزش ریال هستیم که ممکن است در آینده منجر به افزایش تورم شود.
البته تورم بالا در کشور ما پدیده جدیدی نیست و مولفه ای که امروز به یک چالش جدی تبدیل شده فراتر از تورم است. یکی دو سالشه بارها از آنها خواسته و تذکر داده ایم که از شکاف بین دستمزد و وضعیت معیشتی جلوگیری کنند که نتوانسته اند انجام دهند و در طول سالیان متمادی با تضعیف تدریجی قدرت خرید حقوق بگیران شرایط فعلی را ایجاد کرده اند.
چه چشم اندازی برای جلسات شورای عالی کار دارید؟
اول اینکه، حقوق بگیران از کارفرمایان و دولت انتظار دارند امسال همکاری بیشتری داشته باشند و مسئولیت معیشت مردم را بیشتر بر عهده بگیرند. طبق آنچه من شنیده ام، وزارت کار قصد دارد این جلسات را آغاز کند.
شما به شکاف دستمزد اشاره کردید. چرا چنین شکاف بزرگی که گاهی اوقات دره نامیده می شود به وجود آمد؟
واقعیت این است که این شکاف به قدری زیاد است که می توان آن را دره نامید. ما در گذشته هشدار داده بودیم و منتظر بودیم که این اتفاق بیفتد و متاسفانه این اتفاق افتاده است. اگر به خاطر داشته باشید، از اوایل دهه 90 مسئله حل شکاف بین دستمزد و شرایط زندگی مطرح شد. مشکل این بود که کارگر علیرغم شاغل بودن نمی توانست به اندازه کافی حداقل نیازهای خود و خانواده اش را تامین کند و همین امر منجر به پیدایش پدیده به اصطلاح کارگران فقیر شد.
در اوایل دهه 1990، مشخص بود که اگر توجه کافی به این چالش صورت نمی گرفت، حل آن هر روز دشوارتر می شد. یعنی وقتی یک شکاف کوچک وجود دارد و اقتصاد در بدترین شکل نیست، رفع یک سری انحرافات بسیار راحت تر از زمانی است که بحران ها تبدیل به یک بحران فوق العاده شده اند.
پس آیا فکر می کنید نمی توان شکافی را که حتی امروز به وجود آمده کم کرد؟
مشکل این است که چنین چیزی ناگهان بسیار سخت می شود، اما کم کم می توانیم راه حلی پیدا کنیم. من فکر می کنم حتی اگر امروز انجام چنین کاری دشوارتر از گذشته باشد، در صورت وجود کمی عقلانیت در کشور و حمایت های لازم از سوی دولت، می توان در عرض چند سال مشکل را حل کرد.
به نظر شما دستمزد فعلی چقدر برای تامین معاش خانواده کافی است؟
آنچه من می گویم برآورد شخصی من است، اما حقوق فعلی به سختی می تواند بیش از 25 درصد از هزینه های خانوار را پوشش دهد.
آیا این بدان معناست که اگر همه کار کنند و حداقل درآمد را داشته باشند، یک خانواده سه نفره نمی تواند حداقل ها را تامین کند؟
دقیقا همینطور است.
این فاصله عجیب و بی سابقه چگونه به وجود آمد؟
از ابتدای دهه 90 بحران و مشکلات حقوق بگیران دو برابر شده است. اولین باری که شکاف دستمزد و معیشت به نقطه نگران کننده ای رسید، فکر می کنم سال 91 بود، اما آن دوره زیاد طول نکشید و سپس با تغییر دولت در آن زمان، دولت اول روحانی سعی کرد آن را متعادل کند. حداقل دستمزد سالانه بین سالهای 1992 و 1996 افزایش مییابد تا جایی که بتوان هزینههای بیشتری را پوشش داد. به خصوص که نرخ تورم هم در سال 1394 و هم در سال 1395 تک رقمی بود و آرامش بیشتری حاکم بود.
این منجر به حقوق در یکی از سال های اول دهه 1990 تنها 28.5 درصد هزینه ها را پوشش می داد، اما اکنون حتی 70 درصد از هزینه ها را پوشش می دهد. تا آنجا که من به یاد دارم، در این سال ها تنها افزایش دستمزد در سال 2019 کمتر از نرخ تورم بوده است. مایلم تاکید کنم که اگرچه کشور از سال 1997 و با خروج ایالات متحده از برجام با یک شوک ارزی بزرگ مواجه شده است، اما دستمزدها به جز یک سال سریعتر از تورم افزایش یافته است که در نهایت می تواند منجر به تقویت واقعی شود. قدرت حقوق بگیران
چه چیزی این شکاف را دوباره بیشتر کرده است؟
این را باید در زمره دستاوردهای آقای سلطان مرتضوی و معاونت روابط صنعتی ایشان قرار دهیم. در واقع ما به عنوان نمایندگان کارگری و تشکل های رسمی دو سال بسیار سخت را در دوران ریاست جمهوری او گذرانده ایم و در همه عرصه ها مرتضوی و همراهانش عقب نشینی گسترده ای را بر طبقه کارگر تحمیل کرده اند.
از سازمانهای رسمی که میخواستیم سازمانهای استاندارد بسازیم تا سهجانبهگرایی، عقبنشینی کردند و تا مرز نابودی رفتند. اوایل امسال که هنوز دولت سیزدهم و سولت مرتضوی بر سر کار بودند، تلاش کرد شورای عالی کار را تعطیل کند و تعیین دستمزد کارگران را به مجلس منتقل کند اما ناکام ماند.
من در این دو سال چنان چالش های بزرگی را تجربه کردم که در نهایت از شورای عالی کار نیز انصراف دادم و برای اولین بار نه تنها هیچ نماینده کارمندی تعیین دستمزد امسال را امضا نکرد که منجر به ایجاد بیشترین شکاف بین دستمزد و شرایط زندگی
به این ترتیب آیا می توان گفت که حکومت دو ساله مرتضوی بر طبقه کارگر یک دهه به تعویق افتاده است؟
تعبیر بسیار درستی به کار بردید.
چقدر به رویکرد وزیر جدید کار خوشبین هستید؟
به هر حال میدری فردی با سابقه روشن و تخصص گسترده در حوزه رفاه عمومی است. هم آنچه من می شنوم و هم تجربه شخصی من می گوید که ما می توانیم امیدوارتر باشیم. اگرچه همه چیز باید در عمل خودش را نشان دهد و ما به تجربه می دانیم که اغلب عاشق سیاستمداران شده ایم، اما آنها کار متفاوتی انجام دادند. بنابراین وقتی می گویم امیدوارتر هستم، فقط به عنوان یک احساس فکر می کنم.
من نگرانم که میدری بعد از دوره دو ساله مرتضوی از عملکرد بهتری خوشحال شود و همین کافی باشد. هیچ زمانی به اندازه دو سال گذشته بد نبوده است، و برای هیچ کس بهتر بودن باعث افتخار نخواهد بود، اما چالش های معیشتی موجود به گونه ای است که تنها کسانی که بهترین عملکرد را دارند به بهبود واقعی کمک می کنند.
آیا برآوردی از نرخ سبد معیشت در سال جاری دارید؟
یکی مشکل دیگر این است که پس از گذشت چندین سال از تصویب تعرفه معیشتی، شورای عالی کار سال گذشته این اقدام را کنار گذاشت، بنابراین برآوردی که من دارم تعرفه رسمی نخواهد بود.
پیش بینی می شد سال گذشته چه نرخی برای سبد معیشتی تصویب شود؟
نرخی که تونستم توافق کنم حدود 19 میلیون تومان بود. یعنی اگر دولت شورای عالی کار را نابود کند، فکر میکنم بالاخره میتوان توافقی برای 19 میلیون تومان بین سه جناح کارگر و کارفرما و دولت انجام داد.
قیمت این سبد در سال جاری چقدر خواهد بود؟
اگر تورم 40 درصدی را فرض کنیم حداقل به 25 میلیون تومان می رسد اما از دادن عدد خودداری می کنم.
اقتصاد کشور را در ماه های آینده چگونه می بینید؟
انتظارات تورمی در حال افزایش است و تورم نقش مهمی در رفاه خانوار ایفا می کند. فکر می کنم اتفاقات چند ماه اخیر که منجر به افزایش قیمت دلار و عبور آن از کانال 80 هزار تومانی شد، تا پایان سال اثر تورمی خود را نشان دهد. از طرفی فکر می کنم دولت ها می خواهند قیمت بنزین و منابع انرژی را افزایش دهند که این هم اثر تورمی قوی دارد.
۲۲۳۲۲۹