به گزارش مانیبان، موضوع آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی بررسی سیاست های اجباری فیلترینگ بود که منجر به حذف فیلترینگ از واتس اپ و گوگل پلی با تاکید بر قانون مداری شد. به گزارش خبرگزاری مهر این طرح شورای عالی فضای مجازی در سه مرحله اجرا می شود. این شورا خواستار برداشتن گام بعدی پس از افتتاح واتس اپ و گوگل پلی برای «پیشنهاد یوتیوب از طریق پورتال های دولتی» یا شل، تقویت پلتفرم های داخلی، ممنوعیت استفاده رسمی از دستگاه ها از پلتفرم های خارجی و ارائه تلگرام از طریق پوسته شد.
با نگاهی ساده به این طرح می توان دریافت که درب فیلترینگ در دولت چهاردهم نیز روی همان پاشنه قبل می چرخد. این در حالی است که فیلتر پلتفرم های محبوب را از وعده های اصلی حذف می کند. پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی او بود. البته باید گفت که دولت تنها نهاد تصمیمگیر و نماینده در این حوزه نیست، بلکه ستار هاشمی، وزیر ارتباطات دولت چهاردهم، از دولت خواست فیلترینگ واتساپ و گوگل پلی را حذف کند و نوشت: کانال X: “اولین قدم حذف محدودیت های اینترنتی است. ما با همدلی و توافق آن را انجام می دهیم.”
رسانه های حامی دولت نیز مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی را «اولین گام» در رفع فیلترینگ می دانند. با این حال، بخش قابل توجهی از کاربران بر این باورند که رفع «گام به گام» این محدودیت ها یا رضایت از اقدام اخیر، مسعود را نوید می دهد. پزشکیان به طور کامل منافع کاربران پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی را نقض کرده و تضمین نمی کند.
همچنین این سوال پیش می آید که برای حل فیلترینگ «گام به گام» چرا دولت فدرال اولین قدم را از اینستاگرام یا یوتیوب برنداشت؟ ارائه پیشنهاد برای «پوست پوست انداختن» یوتیوب و تلگرام و حتی اشاره نکردن به رفع فیلتر اینستاگرام، به این معنی نیست که محدودیت این پلتفرم ها برای همیشه حذف شود؟
یک سقف و سقف!
برخی از حامیان دولت چهاردهم رفع تدریجی فیلتر را با «مشکلات زیرساختی» توجیه می کنند. اما معاون وزیر ارتباطات در رد این توجیهات در شبکه ایکس نوشت: زیرساخت های ارتباطی کشور برای هرگونه محدودیت اینترنتی آماده است. با این حال، برخی دیگر بر این باورند که قدرت طرفداران نظم فیلترینگ بر قدرت مخالفان آنها بیشتر است. با فرض صحت این استدلال، به نظر می رسد دولت به همین دلیل راهبرد حذف فیلتر قطره چکانی را در پیش گرفته است تا به تدریج نظر موافقان و مخالفان را جلب کند.
«علی ربیعی» معاون اجتماعی رئیسجمهور در کانال تلگرامی خود نوشت: آیا تاکنون فیلمهایی دیده نشده است که به جز خشم، بهای جان مردم، چه دستاوردهایی داشتهاید؟ و گسترش بدبینی؟!
از مجموع این مطالب می توان نتیجه گرفت که مقاومت در برابر حذف محدودیت های اینترنتی قوی تر از گذشته شده است. به همین دلیل، خوشبینی بیش از حد رسانههای نزدیک به دولت تا حد زیادی بیاهمیت است. مقاومت طیف رادیکال در برابر چنین گشایش هایی به حدی است که معیشت و مسائل اقتصادی را نیز قربانی می کنند.
صبح سه شنبه یک خبرنگار در توییتر نوشت: چند تن از نمایندگان مجلس با همراهی رضا تقی پور نماینده تهران و قاسم روانبخش نماینده قم در حال جمع آوری امضا برای نامه ای درباره ادامه فیلترینگ و ساماندهی فضای مجازی و دسترسی بودند. کنترل”. 136 نماینده در حالی این موضوع را پیگیری کردند که وظیفه ویژه روز سه شنبه مجلس رسیدگی به وضعیت نرخ دلار در بازار آزاد و بررسی عملکرد بانک مرکزی بود.
قابل قبول نیست!
یکی ایجاد حاشیه زیان کلان اقتصادی و آسیب جدی به وضعیت شرکت های اینترنتی یکی از مهم ترین انتقادها به اعمال محدودیت سفارش در شبکه ملی اینترنت بود. با افزایش محدودیت ها در پاییز 1401 بیش از 300000 فروشگاه اینترنتی در کشور آسیب دیدند. به اینها هزینه گزاف ماشین آلات دولتی و موسسات پولی، بانکی و مالی اضافه شده است.
از این رو تا زمانی که صحبت از رفع فیلترینگ شد، اولین نگاه ها به سمت تلگرام و اینستاگرام پرکاربردترین پلتفرم های ایران بود. حالا اما حذف فیلترهای گوگل پلی و واتس اپ آب سردی برای کسانی بود که منتظر حذف فیلترها بودند. یعنی رفع محدودیت از دو تریبون که در اواسط اغتشاشات 401 و با اصرار دولت چهاردهم بدون هیچ توجیه منطقی و حتی امنیتی به بیرون درز کرده بود، اکنون با نام «وفاق» در اختیار مردم قرار گرفت.
مسعود پزشکیان حداقل تا امروز تا حد زیادی نتوانسته به وعده های اصلی خود به افکار عمومی عمل کند. با این حال شاید صدور چنین مصوبه ای در عرض 120 روز از دولت کمی عجولانه باشد. باید منتظر ماند و دید نتیجه تحقق «گام به گام» وعده ها چه خواهد بود…