به گزارش بازتاب آنلاین، علت بیکاری تحصیلکردگان موضوعی است که مورد بررسی های مختلفی قرار گرفته است. سعید عیسی زاده، دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه بوعلی سینا و یکی یکی از همکاران وی از همان دانشگاه به همراه مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی این مشکل را بررسی کردند.
همشهری در خبری نوشت: بر اساس آمار سازمان کار کشور تعداد کل کارکنان دولت 2 میلیون و 46 هزار و 397 نفر است که 82 درصد آنها تحصیلات دانشگاهی دارند.
نرخ باسوادی بالاتر از اشتغال
بیکاری، به ویژه در میان جوانان؛ یکی یکی از چالش های بزرگ اقتصاد کشور است. یک مطالعه جدید تأثیر سطح تحصیلات و نوع تحصیلات را بر مدت زمان بیکاری افرادی که به تازگی وارد بازار کار شده اند مورد بررسی قرار داده است. در این تحقیق سعی شده است عوامل موثر بر این موضوع مهم شناسایی شود.
بر اساس گزارش های رسمی، نرخ باسوادی در ایران از سال 1365 تا 1395 افزایش چشمگیری داشته است، اما مشکل بیکاری به ویژه در میان جوانان همچنان پابرجاست. نبود عواملی که باعث افزایش طول مدت بیکاری برای تازه واردان به بازار کار شده است عبارتند از فرصت های شغلی وابسته به سطح تحصیلات، عدم آموزش مهارت های حرفه ای و عدم تطابق سیستم آموزشی با نیازهای بازار کار.
در واقع آگاهی از انتخاب رشته تحصیلی و توجه به آینده شغلی عواملی هستند که می توانند آینده شغلی جوانان را رقم بزنند. مشکل ناشی از نرخ بیکاری در میان فارغ التحصیلان در طول سال ها مورد توجه کمی از سوی علاقه مندان به آموزش عالی قرار گرفته است.
چه کسانی کمتر بیکار می شوند؟
واقعیت این است که برخی از رشته های حرفه ای چشم انداز شغلی بهتری دارند و می توانند ورود به بازار کار را آسان تر کنند. موضوعی که توسط سعید عیسی زاده، دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه بوعلی سینا مطرح شده است. یکی توسط همکارانش از همان دانشگاه با موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی. این پژوهشگران بر تأثیر آموزش بر بیکاری تمرکز کرده و مطالعه جامعی را طراحی و انجام دادند تا نشان دهند آموزش چگونه می تواند بر مدت زمان بیکاری تأثیر بگذارد.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که افراد با تحصیلات کمتر سریعتر از سایرین وارد بازار کار می شوند. به عنوان مثال، افرادی که دارای مدرک لیسانس یا کمتر هستند نسبت به افرادی که مدرک دانشگاهی دارند شانس بیشتری برای یافتن شغل دارند.
1- دارندگان مدرک لیسانس نسبت به سایر گروه های آموزشی شانس کمتری برای یافتن شغل دارند.
2- ورودی های جدید دارای مدرک فوق دیپلم و لیسانس نسبت به گروه غیردیپلم و بی سواد 43 درصد کمتر در بازار کار اشتغال دارند.
3- شانس استخدام افراد دارای مدرک فوق لیسانس، دکتری و فوق دکتری 29 درصد بیشتر از گروه پایه است.
موضوعاتی با فرصت های بیشتر
تحقیقی که در بالا در مورد آن صحبت کردیم بخشی را نیز به مسئله بقای بیکاری در میان فارغ التحصیلان رشته های مختلف اختصاص داده است تا نشان دهد کدام یک از دانشجویان مدت زیادی بیکار بوده اند و کاریابی برای آنها تبدیل به معادله ای پیچیده شده است. برای پیدا کردن
مجموع این تحقیق چیزی را می گوید که شاید بسیاری از ما شنیده باشیم: «افراد تازه وارد به بازار کار در گروه مطالعاتی مهندسی، ساخت و ساز و تولید در مقایسه با افراد مشابه در علوم اجتماعی، روزنامه نگاری، اطلاعات، علوم تجربی، ریاضیات، هنر. و رشته های تحصیلی علوم انسانی» تعداد کمتری بیکار ماند. این تفاوت ها نشان می دهد که نوع آموزش و رشته تحصیلی می تواند تاثیر مستقیمی بر مدت زمان بیکاری داشته باشد.
۲۳۳۲۱۷