بعدی- عفونت گوش در کودکان یک مشکل رایج است که جای نگرانی ندارد. بسیاری از کودکان خردسال نیازی به آنتی بیوتیک ندارند و می توان آنها را با داروها و داروهای خانگی مانند استامینوفن، کمپرس گرم و مایعات درمان کرد.
آیا استفاده از آنتی بیوتیک ضروری است؟
بر اساس گزارش فردا، درمان عفونت گوش در کودکان تنها به نوع و شدت آن بستگی دارد. پزشکان اغلب قطره گوش آنتی بیوتیکی را برای برخی از عفونت ها، مانند اوتیت حاد میانی (AOE) تجویز می کنند، اما در بیشتر موارد، سیستم ایمنی بدن نوزاد می تواند به تنهایی با عفونت مبارزه کند. سایر عفونتها، مانند التهاب گوش میانی (OME)، معمولاً بدون آنتیبیوتیک برطرف میشوند.
عفونت های خفیف (OME) و (AOE) معمولاً نیازی به درمان ندارند و پزشکان یک دوره کوتاه “انتظار و تماشا” را قبل از تجویز آنتی بیوتیک توصیه می کنند. زیرا آنتی بیوتیک ها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند.
طبق آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، آنتی بیوتیک ها در حدود 15 درصد از کودکان باعث اسهال و استفراغ می شوند. واکنش های آلرژیک نیز ممکن است در حدود 5٪ از آنها رخ دهد. این وضعیت در برخی از کودکان می تواند جدی و حتی تهدیدکننده باشد.
تقریباً 60 درصد از کودکان پس از مصرف در 24 ساعت اول بهبودی بهتری را تجربه خواهند کرد. این رقم در کودکان در عرض چند روز به 80-90 درصد افزایش می یابد.
اگر در این مدت بهبودی حاصل نشد یا عفونت بدتر شد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.
درمان های خانگی و طبیعی
پزشکان معمولاً به والدین کودکان توصیه می کنند که 2 تا 3 روز صبر کنند تا وضعیت فرزندشان بهبود یابد تا سیستم ایمنی کودک آنها بتواند بدون نیاز به آنتی بیوتیک با عفونت مبارزه کند.
در این مدت، پزشکان احتمالاً به والدین توصیه می کنند که علائم عفونت را در خانه درمان کنند.
درمان ها شامل:
• داروی بدون نسخه. استامینوفن را می توان برای کاهش درد یا تب در نوزادان 6 ماهه یا بزرگتر استفاده کرد. قبل از مصرف هر گونه دارویی برای نوزادان زیر 3 ماه باید با پزشک اطفال مشورت کنید.
• کمپرس گرم. استفاده از کمپرس گرم روی گوش نیز ممکن است به کاهش درد کمک کند.
• مایعات. برای کودکان، نوشیدن مایعات زیاد می تواند توانایی بلع آنها را بهبود بخشد و به تسکین درد کمک کند و همچنین به تخلیه گوش میانی کمک کند.
عفونت گوش چیست؟
عفونت گوش، که می تواند کانال گوش یا گوش میانی را درگیر کند، یک مشکل رایج در کودکان است. بر اساس یک مطالعه در Pediatrics، 23 درصد از نوزادان در ایالات متحده تا 12 ماهگی حداقل یک عفونت گوش دارند. این رقم در 3 سالگی به بیش از نصف می رسد.
عفونت گوش اغلب با رشد بیش از حد باکتری های ناسالم یا یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی شروع می شود.
شایع ترین انواع عفونت گوش در کودکان عبارتند از:
• اوتیت حاد خارجی (AOE). (AOE)، همچنین به عنوان عفونت گوش شناگر شناخته می شود، به نوعی عفونت در کانال گوش اشاره دارد.
• عفونت گوش میانی. عفونت در گوش میانی می تواند باعث التهاب شود که می تواند منجر به تجمع مایع در پشت گلو شود. گاهی اوقات راه های باریکی به نام شیپور استاش که گوش میانی را به پشت بینی متصل می کند ممکن است متورم شود.
• اوتیت میانی ترشحی (OME). این عفونت زمانی رخ می دهد که مایع در گوش میانی جمع شود، اما معمولاً با درد یا تب همراه نیست.
• عفونت حاد گوش میانی (AOM). این مشکل با تجمع مایع در گوش است و معمولاً نتیجه یک عفونت باکتریایی است.
نوزادان و کودکان بیشتر مستعد عفونت گوش هستند زیرا شیپور استاش آنها کوتاهتر و باریکتر از بزرگسالان است. این نه تنها دسترسی باکتری ها به گوش میانی را آسان می کند، بلکه به این معنی است که مایعات به راحتی می توانند به دام بیفتند.
مبارزه با عفونت برای کودکان و نوزادان دشوارتر است زیرا سیستم ایمنی آنها به طور کامل توسعه نیافته است. اما سیستم ایمنی کودک معمولا برای مقابله با عفونت گوش خوب عمل می کند.
نشانه ها
یکی یکی از علائم اصلی عفونت گوش در کودکان این است که کودکان به طور مرتب گوش های خود را می کشند. اما آکادمی اطفال اشاره می کند که برای بسیاری از کودکان خردسال، این می تواند یک واکنش آرامش بخش یا منجر به عفونت گوش شود.
علائم دیگر عبارتند از:
• بیشتر از حد معمول گریه کنید، به خصوص در حالت دراز کشیدن
• استفراغ یا اسهال
• کاهش اشتها
• اختلالات خواب یا شنوایی
• تب یا سردرد
• ترشح مایع زرد یا سفید از گوش
• بوی نامطبوع از گوش می آید
پیشگیری
همیشه نمی توان از عفونت گوش در کودکان جلوگیری کرد، اما چند کار وجود دارد که والدین می توانند برای کاهش احتمال انجام دهند:
• اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود سیگار
هم دود سیگار و هم تنباکو می توانند خطر عفونت گوش را افزایش دهند.
• رعایت بهداشت
جلوگیری از انتشار میکروب ها تا حد امکان می تواند به کاهش خطر عفونت گوش کمک کند.
• واکسیناسیون
واکسن پنوموکوک می تواند بدن را در برابر استرپتوکوک پنومونیه، عامل باکتریایی شایع عفونت گوش AOM مقاوم کند. به گفته مؤسسه ملی بهداشت، مطالعات نشان داده است که کودکانی که این واکسن را دریافت می کنند، کمتر دچار عفونت گوش می شوند.
واکسیناسیون سالانه آنفولانزا برای نوزادان 6 ماه و بزرگتر نیز ممکن است به پیشگیری از عفونت گوش پس از آنفولانزا در کودکان کمک کند.
• شیردهی
شیر مادر حاوی موادی است که باعث تقویت و بهبود سیستم ایمنی کودک می شود. این بدان معناست که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر به عفونتهای ویروسی یا باکتریایی از جمله عفونت گوش مبتلا میشوند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند که نوزادان در شش ماه اول به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند، سپس ترکیبی از شیر خشک و شیر مادر را تا حداقل یک سالگی دریافت کنند و سیستم ایمنی آنها توسعه یافته باشد.
• از وارد کردن اجسام خارجی به داخل گوش خودداری کنید.
قرار دادن وسایلی مانند گوش پاک کن در گوش کودکان می تواند مجرای گوش را بریده و آسیب ببیند که می تواند منجر به عفونت گوش شود.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کرد؟
والدین در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید کودک را به مرکز درمانی ببرند:
• تب 39 درجه سانتیگراد یا بالاتر
• ترشح یا مایعی که از گوش خارج می شود
اگر علائم معمول بدتر شد یا بیش از 2 یا 3 روز طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک علائم اوتیت مدیا (OME) را تجربه کرده یا به مدت یک ماه یا بیشتر دچار کم شنوایی شده است، والدین باید فوراً با پزشک اطفال تماس بگیرند.
منبع: Medicalnewstoday