رجب یا رجب المراجب هفتمین ماه قمری است که مانند ماه شعبان و ماه رمضان از شریف ترین و با فضیلت ترین ماه هاست. مراسم اعتکاف یا ایام البیض در روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمری می گویند، اما به گفته مسلمانان، روزهای آل بید در ماه های رجب، شعبان و رمضان بسیار است. فضایل

در ایران، سنت اعتکاف در روزهای بایز (روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم) ماه رجب رواج دارد. با توجه به فرا رسیدن ایام بایز، در ادامه این قسمت می گوییم مراسم اعتکاف سال 1403 در چه روزهایی برگزار می شود.

اعتکاف چیست؟

اعتکاف از ماده «اکاف» در لغت به معنای روی آوردن به چیزی و بزرگداشت آن است. اعتکاف در شرع وجوب توقف و درنگ در مسجد به قصد تقرب است. (راغب، فردات، 1392، ص 355)

اعتکاف در اصطلاح حقوقی نوعی عبادت است که در آن شخص سه روز یا بیشتر در مسجد می ماند و هر سه روز یکبار روزه می گیرد و خود را وقف عبادت خدا می کند.

امام خمینی (ره) در تعریف اعتکاف می فرماید:

«و اللّه اللّه اللّه البسه در مسجد به قصد عبادت، و آن را به قصد عبادت آخر در خارج از مسجد نمی داند. اگرچه احتیاط لازم است، اما قصد عبادت با اصل آن متفاوت است.

عقب نشینی

اعتکاف 1403 چه تاریخ و روزی است؟

تاریخ روزهای اعتکاف در سال 1402 به شرح زیر است:

تاریخ دقیق روز اول اعتکاف 1402

سه شنبه 25 دی [جدی ] 1403

سه شنبه 14 ژانویه 2025

13 رجب 1446

تاریخ دقیق روز دوم اعتکاف 1403

چهارشنبه، 26 دی 1403

15 ژانویه 2025

14 رجب 1446

تاریخ دقیق روز سوم اعتکاف 1403

پنجشنبه 27 دی 1403

16 ژانویه 2025

15 رجب 1446

اعتکاف چه روزهایی است؟

مراسم اعتکاف یا ایام البیض به گفته مسلم در روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمری برگزار می شود که به گفته مسلم، ایام البیض در ماه های رجب، شعبان و رمضان بسیار است. فضایل

هدف از عقب نشینی چیست؟

اعتکاف با هدف تقرب به خدا انجام می شود. روزه او، نمازش، حضور در مسجد و سایر اعمالش وسیله ای برای تقرب است. اعتکاف پرورش جسم و روح است. در اعتکاف می توانید راحتتر و صمیمانه تر با خدا صحبت کنید و با ذکر نام او آرامش پیدا کنید. اعتکاف این فرصت را به شما می دهد که در کنار سایر پاکان و مؤمنان راه بندگی را طی کنید و در این خلوت با خداوند روح خود را نورانی کنید.

اعتکاف مانند نماز در هیچ مکانی نمی شود و باید در مسجد و خانه خدا اعتکاف کرد ولی در هیچ مسجدی انجام نمی شود. بلکه مسجد جامع، مسجد جامع، مسجدالحرام، مسجد النبی(ع) یا مسجدی است که معصوم(ع) در آن نماز جمعه یا جماعت می خواند و در آن نماز جمعه و جماعت برپا می شد.

شرایط اعتکاف چیست؟

اعتکاف زمان خاصی ندارد، اما طبق روایات، پیامبر اکرم (ص) در ماه رمضان اعتکاف کرد. این محبوب است.

از نظر امامیه، مدت اعتکاف نباید کمتر از سه روز باشد و اگر اعتکاف مستحب باشد، اعتکاف ممکن است آن را قطع کند مگر در پایان روز دوم که ادامه آن واجب است. در روزهای دیگر اجباری می شود. (محقق حلی، احکام اسلامی، 1389 ه.ش.، ج 1، ص 216)

امروزه اکثر فقها اعتکاف را در مساجد جامی و برخی دیگر از مساجد مهم شهرها جایز می دانند.

از نظر فقه امامیه، روزه از ارکان اعتکاف است و انسان باید در اعتکاف روزه بگیرد. (حولی پژوهان، شریعت الاسلام، 1389ق، ج 1، ص 215.)

در هنگام اعتکاف خروج از مسجد فقط برای انجام اموری جایز است، مانند: مثلاً شرکت در نماز جمعه، تشییع جنازه، شهادت و عیادت مریض یا رفع نیازهای شخصی مانند اعتکاف، جایی ننشیند و تا آن زمان در صورت امکان از راه رفتن در سایه خودداری کند.

در هنگام اعتکاف، چند چیز بر معتکف حرام است، از جمله آمیزش تا بوسیدن همسر، استعمال عطر، مجادله و مجادله در امور دنیوی و خرید و فروش، جز رفع حاجت. ارتکاب برخی محرمات نه تنها موجب باطل شدن اعتکاف، بلکه موجب کفاره نیز می شود. (ابن هبیره، الافصه، 1366 ش، ج 1، ص 171) مناسک اعتکاف در ماه رجب.

عقب نشینی به سمت حرم

در برخی از روایات، اعتکاف را مختص مسجد الحرام، مسجد النبی در مدینه و دو مسجد در کوفه و بصره دانسته‌اند، اما روایاتی نیز وجود دارد که اعتکاف را در مسجد جامع معتبر دانسته‌اند. یا مسجدی است که امام عادل در آن نماز جمعه یا جماعت بجا می آورد. (کلینی، الکافی، 1401م، ج 4، ص 176) آرزوی هر مسلمانی است که عبادت گرانقدر اعتکاف را در حرم امام رضا علیه السلام و سایر ائمه اطهار انجام دهد.

برای عقب نشینی ثبت نام کنید

اعتکاف مصادف با ایام البیض در ماه رجب از 25 تا 27 است. دی 1403 (13 تا 15 رجب 1446) در مساجد میزبان این مراسم مذهبی در سراسر کشور برگزار می شود. ثبت نام اعتکاف 1403 در سایت رسمی Itikaf.ir انجام می شود و دانشجویان و عموم مردم می توانند برای حضور در این مراسم ثبت نام کنند.




اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما