مدتی است که بسیاری از چهره های مطرح تلویزیونی ارتباط خود را با این رسانه قطع کرده اند. آنها یا با مشارکت با شبکه خانگی یا تمرکز بر برند خود به موفقیت دست یافتند، به استقلال رسیدند و امضای جدیدی در یوتیوب به جای گذاشتند. روزی روزگاری علی ضیا یکی او یکی از مهم ترین مجریان تلویزیون به شمار می رفت و یکی از شخصیت هایی است که این روزها با برنامه «بازیا» در یوتیوب توانسته است بار دیگر به کانون توجه ها بازگردد. مصاحبه های متفاوت او با شخصیت هایی که هر کدام حرف های خوبی برای گفتن دارند باعث شده در این بین طرفدارانش را پیدا کند. در یلدای امسال که تلویزیون بدترین شرایط ممکن را تجربه کرد، علی ضیا با ویژه برنامه شب یلدا «بازیا» مخاطبان زیادی را به خود جذب کرد و ثابت کرد که با حداقل امکانات می توان کارهای خوبی انجام داد.
به گزارش بازتاب آنلاین، نگاهی می اندازیم به دلایل موفقیت علی ضیا در این نمایش و روش هایی که او برای جذاب سازی به کار برد.
ویژه برنامه شب یلدا | ویژه برنامه شب یلدا «بازیا» در دو قسمت منتشر شد و با شرط بندی موسیقی و دعوت از خوانندگان و گروه های موسیقی که اکثراً در بین نسل جوان محبوب هستند، به موفقیت های بزرگی دست یافت. ضیاء که سالها در تلویزیون کار کرده است، به خوبی درک کرده است که مهمترین دلیل دوری مردم از این رسانه و عدم جذابیت برنامههای تلویزیونی برای مخاطبان جوان بهویژه این است که نمیتوانند به سلیقه خود در این رسانه ادامه دهند. برنامه ها به همین دلیل خوانندگانی را در دستان خود قرار داد که در عین حال شناخته شده هستند و نسل های مختلف می توانند با آنها ارتباط برقرار کنند. استفاده از موسیقی، حرکات موزون و آهنگ های مهیج و همچنین صحبت در مورد جذابیت های یلدا و داستان های قدیمی و… باعث شد تا همه بتوانند به راحتی علایق خود را در این برنامه دنبال کنند. این ویژه برنامه در مسیری شکل گرفت که ضیاء در مصاحبه هایش در قالب «بازیه» طی کرده بود.
توجه به سلیقه های مختلف. | یکی یکی از ویژگی های مهم برنامه «بازیا» انتخاب هوشمندانه چهره ها برای مصاحبه است. ضیا اگرچه تمرکز زیادی روی نسل جدید دارد، اما سعی می کند در انتخاب هایش همه سلیقه ها را در نظر بگیرد. به همین دلیل، به عنوان مثال، در یکی او روبروی محمدحسن شهسواری، رمان نویس و مدرس داستان نویسی می نشیند، یک بار با دعوت از منصور باجیان، در یک برنامه با سید جواد هاشمی گپ می زند و در برنامه ای دیگر به دبی می رود تا با حسین تهی گپ بزند. گاهی پیش استاد روانشناسی می رود تا درباره موضوعات مهم تری با او صحبت کند. در واقع انتخاب های آنها طیف وسیعی از مخاطبان را پوشش می دهد و با سلیقه های مختلف مطابقت دارد. اما آنچه مهم است توجه برنامه به نسل ها و سلایق مختلف است.
جلوی مهمانان | علی ضیا در این سال ها به بلوغ زیادی رسیده است و همین موضوع در نحوه مصاحبه او نیز تاثیر گذاشته است. یک بار در تلویزیون، زمانی که در مقابل چهره های سرشناس نشسته بود، نشانه های تعجب در رفتارش قابل خواندن بود. در واقع او آنقدر هیجان زده بود که برایش مهم نبود که مصاحبه چگونه پیش می رود، اما اکنون شرایط کاملاً تغییر کرده است. ضیا در این زمینه دانش خوبی کسب کرده و مسیر گفتگو را به درستی مدیریت می کند. او به خوبی می داند که با هر فرد چه مسیری را طی کند تا مصاحبه نه تنها جذاب و دیدنی باشد، بلکه چیزهای ناشناخته ای را در زندگی هر فرد به نمایش بگذارد. او همچنین فکر می کند که مجموعه شرایط می تواند به مخاطبش کمک کند. مثلا وقتی روبروی سید جواد هاشمی می نشیند از او می پرسد که اگر دخترش حجاب نداشت چه می کردی؟ و کار را به جایی می رساند که اعلام می کند با اینکه پسرش پنج بار نماز می خواند، اما عروسش حجاب ندارد. یا مثلاً تعریف کنید که مادرتان هنوز در زخم است. او در گفتوگو با محمدحسن شهسواری این بحث را مطرح میکند که آیا میتوان با درگ نویسنده خوبی شد؟ و وقتی از او جواب مثبت می گیرد مصاحبه را طوری هدایت می کند که معلوم می شود موفقیت در مصرف دارو موقتی است و دلیل خودکشی بسیاری از نویسندگان به همین جا برمی گردد. او در گفت و گو با منصور باجیان علاوه بر صحبت از سفرهای متعددش از این می گوید که آیا هنوز به عشق اولش فکر می کند؟ و مصاحبه را به گونه ای انجام دهید که عوامل تشویق شوند در مورد این موضوع صحبت کنند. یا وقتی روبهروی حسن معجونی مینشیند، صحبت را به جایی میرساند که توضیح میدهد مادرش هیچوقت به پدرش علاقهای نداشت و خودش به همسر جوانش اجازه میدهد او را خسته کند. همه این موارد در شرایطی جذاب است که ضیا تلاش زیادی برای جلب توجه نمی کند و مطمئناً اجازه می دهد مصاحبه راه خودش را طی کند و این به سرمایه اصلی این سری از مصاحبه ها تبدیل شده است.
پس زمینه و لحن | ضیا سعی می کند نحوه بیان سوالات را بسته به حالت و موقعیت هر شخصیت تغییر دهد. به همین دلیل سعی می کند به گذشته شخصیت ها تسلط پیدا کند. درست است که گاهی مانند مصاحبه با مریم حیدرزاده مسائلی پیش می آید که از عهده شما خارج است، اما با نگاهی به سلسله مصاحبه های انجام شده در اکثر موارد متوجه این حوزه شدید. همچنین لحن و نحوه مصاحبه با افراد مختلف را تغییر می دهد. مثلاً وقتی روبروی حسین تهی می نشیند از کلمات مربوط به فعالیت هایش استفاده می کند و به گونه ای سوال می پرسد که طرفداران تهی را خشنود کند و وقتی روبروی بیتا حسینی استاد دانشگاه می نشیند و از معنای زندگی صحبت می کند. ، سعی می کند گفتگو را به گونه ای پیش ببرد که هم مردم اطلاعات بیشتری کسب کنند و هم سخنان او مکمل سخنان این استاد دانشگاه باشد.
ارتباط عمدی | ضیاء با قاطعیت در برنامه «بازیا» مصاحبه های خود را انجام می دهد. طرح کلی مصاحبه را آماده کنید و وقتی جلوی مهمان می نشینید از همان ابتدا می دانید که از هر مکالمه چه می خواهید. او بین صحبت های مهمانانش نمی پرد و مسیر مصاحبه را تغییر نمی دهد. آثاری که شاید چند سال پیش در مصاحبه های تلویزیونی ضیاء وجود داشته و با انتقاداتی مواجه شده است. بنابراین مصاحبه های منسجم و معنادار تشکیل دهید. مهم نیست فردی که روبروی او می نشیند چه کسی است و چه سابقه ای دارد، مهم این است که ضیاء با فرماندهی خوب به مصاحبه نزدیک شود.