عصر ایران؛ مهرداد خدیر برخی رسانه ها از سخنان آقای احمد علمهادی امام جمعه مشهد جمله ای شگفت انگیز نقل کرد: دولت برای جلوگیری از اعتراض مردم به اعتراضات، حجاب را آزاد کرد.»
از آنجایی که این پیشنهاد هم اشتباه است و هم غیر موجه، معکوس تاریخ است و قابل حمله است، 10 نکته قابل طرح است:
1. رد کردن رئیس جمهور پزشکیان از ابلاغ قانون حجاب و عفاف چون آن را عادلانه و قابل اجرا نمی داند و دیدیم که رئیس مجلس علیرغم اینکه در سال 7 آذر گفته بود خودش را خبر می کند، اما قبول نکرد و تاریخ توافقی – 23 – را گذاشت آذر- او ترجیح داد نگاهی به پشت صحنه دو سریال تاریخی-مذهبی و صبح اول بیاندازد دی وی همچنین گفت: نباید قانونی نوشت که قابل اجرا نباشد. اگر می خواهد با این حساب مسخره کند باید برود استان همسایه اش!
علاوه بر این، اعتقاد بر این است که قوه قضاییه قصد دارد تعداد پرونده ها را کاهش دهد و افراد تحت این قانون را متهم نکند. زیرا دختران و زنان ایرانی تنها نیستند و به هر حال دیگران نیز ناراضی هستند. اگر پسر را به جرم دزدی به کلانتری ببرند، پدر شرمنده می شود، اما اگر دختر به جرم پنهان کاری جریمه شود، مادر و پدر مخالف این قانون توهین آمیز شکایت خواهند کرد.
2. بدون اختفا، اختفای آزاد، اختفای ضعیف و اختفای کم نبود اینکه همفکران علم الهادی در مجلس قبل قانون تدوین نکردند و مدتی بین دولت مرحوم رئیسی و مجلس قبلی و فعلی هر دو در دوره ریاست قالیباف در نوسان بودند. نبود. بنابراین ابهام نه در دولت فعلی، بلکه در دولت داماد مرحوم آقای علم الهادی رواج پیدا کرد. البته نه مطابق میل و مدیریت و تایید رئیس جمهور فقید سابق که پس از گذشت دو سال از اعتراضات پاییز 1401 به سختی آن را فراموش کرد.
3. آقای علمهادی لباس روحانیت میپوشد و باید بتواند مدرکی از تاریخ اسلام و سیره پیامبر و ائمه اطهار ارائه کند که برای این نوع لباسها جریمهای در نظر گرفتهاند. حکم شرعی را نمی توان به مجازات دنیوی تقلیل داد و می تواند از شریعت فراتر رفته و بدون ارتکاب اخروی مجازات دنیوی را از پیش تعیین کند!
4. لازم به ذکر است که موضوع اختفای قبل از دولت رئیسی فقید و در واقع قبل از حادثه مهسا مشکل بود. نبود کم حجابی، بدحجابی، گشادگی و در واقع تغییر پوشش و سبک زندگی در میان دختران و زنان ایرانی بود، اما آمدند تا ابروها را اصلاح کنند و چشم ها را خیره کنند و البته این تخصص را در زمینه های مختلف در دهه های گذشته دارند. این را ثابت کرد از نظر زمانی، داستان مربوط به دوره ای است که حکومت پیوریست، یعنی از نیمه دوم سال 1401 بر سر کار آمده است، دیگر نمی توانید این ماجرا را روی سرش بگذارید، آقای علم الهادی!
5. اگر دولت مبنای اصلاح نارضایتی و بهویژه قیمت انرژی را داشته باشد، عقل سلیم ایجاب میکند که مردم را در مقابل یکدیگر قرار ندهد. نمی توانید بنزین را گران کنید و پیامک دریافت کنید که به دلیل افتادن روسری دخترتان از حسابتان پول برداشته شده است! این قانون نه تنها قابل اجرا نیست بلکه مضحک هم هست و خودشان خجالت می کشند ابعاد آن را توضیح دهند و جز یک نماینده بقیه جزئیات را توضیح نمی دهند. مسخره است.
به قول آقای روحانی، رئیس جمهور سابق که مانند ایلام هادی روحانی صد برابر سابقه سیاسی و تبلیغاتی دارد، بحث حجاب را زیر پا گذاشته اند. پزشکیان در واقع زیر بار قانون داغ نرفت، نه اینکه حجاب را رها کرد. چرا که حجاب در زمان ریاست جمهوری فقید آزاد شد و نه به خواست و دستور ایشان نبود پزشکیان آزادی هر کسی که بخواهد کم و بیش بر اساس ایمان، موقعیت جغرافیایی، نوع خانواده یا خواسته های پدر و همسرش تصمیم می گیرد. یکی موها را به هم می زند و دیگری آن را کاملاً می پوشاند. نه اولی از پلیس می ترسد و نه دومی به خاطر پلیس.
6. اگر علم الهادی می گفت دولت از ترس اعتراضات اجتماعی و بحران های همزمان اقتصادی این موضوع را اعلام نکرده است، بحث برانگیز است، اما اشاره ایشان به شورای عالی امنیت ملی ممکن است همین معنا را داشته باشد. اما خودداری از ابلاغ قانونی که نه حقوقدانان و نه فعالان مدنی آن را قبول ندارند و با زنان به عنوان شیء برخورد می کند، از حجاب معافیت ندارد.
بدون قانون، زنان و دختران بسته به مذهب، جغرافیا، وضعیت تأهل، تجرد، سن و عوامل دیگر، به طور کلی یا جزئی از آن پیروی می کنند یا نمی کنند.
7. اگر مفاد قانون قابل دفاع بود، کانال تلگرامی کیهان فقط بخشهای فرهنگی آن را برجسته نمی کرد و در مجلس و کمیسیونی که مجموع آرای نمایندگان درگیر در آن را در نظر می گرفت، تصویب نمی کرد. آن را در کشوری با 85 میلیون نفر جمعیت برای یک میلیون نفر کافی نیست و برای پخش مذاکرات طبق قانون اساسی در سالن برگزار می کردند. مردم بدانند وکلایی که اکثریت موکل خود را ندارند چه می کنند!
8. آنچه آقای علم الهادی فرمودند، اتهامی به رئیس جمهور است که صداقت، تقوا و اعتقاد ایشان به مبانی دینی خاص و عام است و رهبری نیز بارها به ایشان ابراز علاقه کرده اند و معروف ترین تعبیر این است: خدا رحمتش کند.
احمد علمهادی چگونه میتواند این انگ را به چنین فردی تحمیل کند که برخی از وزرای او از اردوگاه اصولگرایان هستند؟
9. مگر نگفتند بحث قانون حجاب یک مسئله اقلیت بیش نیست؟ سخنان علم الهادی نشان می دهد که اینطور نیست و او می داند که اکثریت مردم ایران از این قانون تحقیرآمیز پیروی نمی کنند. دلیلش هم این است که به فیلترینگ گوش ندادند و با فیلترشکن به سراغ پیام رسان ها رفتند. همانطور که قانون ممنوعیت ماهواره کنار گذاشته شد و به گفته مهندس ضرغامی، برخی قوانین بعداً کنار گذاشته می شود و برخی دیگر مانند قانون حجاب از ابتدا کنار گذاشته می شود.
رئیس جمهور پزشکیان حجاب را رها نکرد اما متوجه شد که این جنین قبل از تولد مرده است! البته او متخصص زنان نیست اما پزشکان اطلاعات مشترکی دارند و تشخیص مرگ این جنین قبل از تولد نیاز به تخصص در زمینه زنان و زایمان ندارد!
10. ناراحتی روحی آقای علم الهادی قابل درک است. در این چند ماه اتفاقات شگفت انگیز زیادی افتاد.
از سوی دیگر با ارسال قانون حجاب به شورای عالی امنیت ملی و احتمالاً پس از آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی و شاید به شورای هماهنگی سران قوا یا برخی شوراهای عالی دیگر، ائمه جمعه مانند احمد علم. الهادی دلتنگ این موضوع می شود و در خطبه ها نمی دانند چه بگویند و چه کسی را مقصر بدانند. اما بهتر است خود را با شرایط جدید وفق دهید.
قانون حجاب ابلاغ نشده، اما اگر بود اجرا می شد نبود زیرا پوشش دختران و زنان یک کشور به اراده حاکمان آن کشور بستگی ندارد.
اگر بخواهیم از تعبیر آزادسازی حجاب استفاده کنیم و بدانیم که این امر در زمان یک حکومت اتفاق افتاده و نه به دستور یا اراده رئیس جمهور آن، باید به سال 1401 برگردیم که رئیس جمهور ایران داماد فقید آقای علم الهادی بود. پزشکیان تنها نماینده تبریز و البته یکی از معدود صداهای نگران کننده در مجلس.