رئیس ستاد معلولان در واکنش به مرگ یک معلول در مرکز نگهداری از معلولان همدان و مداخله دادسرای عمومی در این پرونده گفت: در مدیریت معلولان با مشکل سیستماتیک مواجه هستیم. مراکز نگهداری از معلولان که بسیار فراتر از تلفات جانی انسان است.
به گزارش بازتاب آنلاین؛ بهروز مروتی که چند روز پیش از فوت یک معلول در مرکز نگهداری از معلولان همدان و دخالت دادسرا در این موضوع خبر داده بود، اظهار داشت: بر اساس اطلاعات موجود، فرد متوفی زنی است که آنجا بود در نیمه راه کوچکی برای بیماران روحی و جسمی زندگی می کند. بیمارستانی به نام زندگی سبز بود که تابستان گذشته افتتاح شد و قدمت زیادی نداشت. ظاهراً دو نفر از متصدیان این خانم را کتک زدند، دهانش را با چسب بستند و رفتند و صبح وقتی به مرکز برگشتند با جسد او مواجه شدند.
مروتی ادامه داد: تنها گذاشتن بیمار نشان می دهد که برای اولین بار این اتفاق نیفتاده است و بستن غیر اصولی دست و پا و تنها گذاشتن بیمار تا صبح گواه این است که این اقدام با اطمینان از سوابق قبلی انجام شده است و بیمار در گذشته فوت نکرده است. بنابراین ثابت شده است که نظارت کافی نیست و همه این اتفاقات به دلیل عدم نظارت صحیح و پنهان کردن مشکلات قبلی است.
وی تصریح کرد: تنها اقدامی که در صورت وقوع جراحت یا فوت در مراکز انجام می شود، تعطیلی موقت مرکز به مدت چند روز و فراموشی مشکل است و در واقع هیچ اقدام موثری برای جلوگیری از حوادث مشابه انجام نمی شود.
رئیس کمپین معلولان تاکید کرد: در مدیریت مراکز نگهداری از معلولان با مشکل سیستماتیک مواجه هستیم. مشکلی که در آن ضعف نظارتی مؤسسه خیریه حرف اول را می زند و مشکل اصلی یعنی نابودی جان انسان ها به سطحی ترین شکل ممکن درمان می شود و بدون یافتن راه حل مناسب در نتیجه نهایی به سرعت برطرف می شود. تداوم این مشکل این پیام را می دهد که مرگ معلولان و بیماران ساکن در خانه سالمندان اتفاق مهمی نیست و اساساً این افراد اهمیت چندانی ندارند.
دوربین های مراکز نگهداری از معلولان و مددجویان باید به صورت روزانه و آنلاین توسط نهادی مستقل غیر از بهزیستی کنترل شود تا از وقوع چنین بلایایی جلوگیری شود.
مروتی ضمن ابراز گلایه از اقدامات انجام شده در قبال مراکز نگهداری که از حفظ اعتماد خانواده ها غفلت می کنند، اذعان داشت: تجربه نشان داده است که تعطیلی مرکز یا برخورد با متخلفان بازدارنده و موثری نیست و مدیران این مراکز آنها بارها چنین اتفاقاتی را تجربه و مشاهده کرده اند، مگر در روزهای اول که پیگیری کمی جسورانه است.
این فعال حوزه معلولان این دو سوال را مطرح کرد: بهزیستی در زمان وقوع این حوادث و در دفاع از ساکنان مراکز چه اقدامات و گزارش هایی انجام داده و چرا به درستی به موضوع رسیدگی نکرده است؟ دور؟ وی افزود: با وجود اینکه دوربین های مداربسته در این مرکز برای بررسی وسعت حادثه ضبط شده است، اما حوادث مراکز و به طور کلی این مرکز، بسیاری از وقایع را ثبت می کند که توسط بهزیستی بررسی نشده و یا اگر باید می شد. خاطرنشان کرد: تحقیقات به دلایل مختلف انجام شد و هیچ اقدامی پیگیری نشد. این تاییدی است بر این که مراکز به اندازه کافی نظارت نمی شوند.
جزئیات تکان دهنده از مرگ یک زن در مرکز نگهداری از معلولان. او را کتک زدند، دهانش را چسب زدند و صبح که به مرکز برگشتند…
با تاکید بر اینکه این حادثه و حوادث مشابه وجود ساختاری مبتنی بر نظارت جدی بر فعالیت مراکز و عملیات در مراکز نگهداری و همچنین وجود انجمن نظارتی با حضور اعضای خانواده مددجویان را تقویت می کند. نظارت بر فعالیت مراکز مراقبتی ضروری و ضروری است
مروتی همچنین تاکید کرد: دوربین های مراکز نگهداری از معلولین و بیماران باید به صورت روزانه و آنلاین توسط نهادی مستقل غیر از بهزیستی رصد شود تا از بروز چنین بلایایی جلوگیری شود.
رئیس ستاد مردمی معلولان ادامه داد: در حوزه نظارت مرکز پس از سال ها پیگیری و بدون نتیجه، دیگر امیدی به اداره نظارت بر بهزیستی نداریم. زیرا ممکن است بزیستی به دلیل تضاد منافع و زیر سوال بردن رکن رهبری خود در نظارت سهل انگاری کرده و وقوع این بلایا ادامه داشته باشد.