آیت الله جوادی آملی می فرماید: یکی از سنت های شب یلدا، شب نشینی، دیدن، زیارت و آرامش، بهره گیری علمی از این فرصت با طرح مباحث علمی و تاریخی، خواندن اشعار به ویژه اشعار حافظ و خواندن است. شعر خواندن اشعار حافظ از روایات دیگر است.
به گزارش پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان یکی یکی از باورهای ایرانیان باستان، اعتقاد به الوهیت ایزد میترا، نور و خورشید بود. در صفحه 385 کتاب اسلام، عقاید و دیدگاه های بشری آمده است:
بر اساس تحقیقات بسیاری از دانشمندان، ایرانیان باستان به تعدد خدایان معتقد بودند و مهمترین خدایان آنها آگنی ایزدبانوی آتش و دیگری ایزدبانوی طبیعت و صاعقه و میترا ایزدبانوی نور و خورشید بود. و وارونا یا الهه آسمان و آناهیتا یا الهه آب…
ایرانیان باستان اولین شب زمستان را به عنوان شب یلدا می پرستیدند زیرا معتقد بودند در آن شب الهه میترا و خورشید دوباره زنده شده و دوباره متولد شده اند.
دهخدا می نویسد: کلمه یلدا سریانی است و به معنای تولد است، ایرانیان شب یلدا را با تلفظ سریانی آن پذیرفتند چنانکه آن را شب تولد میترا (الهه) می دانستند.
مراسم شب یلدا از دیدگاه اسلام به نظر می رسد که اگر این مراسم با اعتقاد به الوهیت میترا و الهه خورشید و تأثیر مستقل او همراه باشد، بی شک یک عمل مردود جذب کننده است. کنار گذاشتن طولانی ترین شب سال، اگر چه خارج از دایره اسلام باشد، اما به عنوان جشن، دیدن و بازدید و صلح به این بهانه جایز است.
مفسر برجسته آیت الله جوادی آملی در صفحه 758 مفاتیح الحیه می نویسد:
یکی از سنت های شب یلدا، شب نشینی، دیدن، زیارت و اقامه نماز و نیز بهره گیری علمی از این فرصت با طرح مسائل علمی و تاریخی، خواندن اشعار به ویژه اشعار حافظ، خواندن اشعار است. حافظ و ديگران از چنين امكاناتى برخوردارند، شايسته است كه با ابعاد زندگى و زندگانى معصومين آشنا شوند تا در آن رشد كنند و به كمالات معنوى و علمى دست يابند.
اگرچه برخی استدلال می کنند که تعظیم و تعظیم در این شب غیرقابل قبول است، زیرا منشأ آن به شیوه ایرانیان باستان و اعتقاد خرافی آنها به الهه میترا و خورشید برمی گردد، در روایات آمده است: مسلمان نباید خود را مقایسه کند. با ملحدان و بدعت گذاران و نباید خود را با اعمال خاص آنها مقایسه کند.