گروه اندیشه: به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلایندکتر محسن سوهانی، پژوهشگر میان رشته ای، از نظرات فیلسوف فضای مجازی «بیونگ چول هان» و امکانات قدرت نرم هویت ایرانی در دنیای دیجیتال می گوید.

بر اساس این گزارش، سوهانی که سخنانش در کانال جراع منتشر شده است، «پیدا شدن اینترنت، بستر وب و فضای مجازی را یک انقلاب می داند» و می گوید: دنیای مجازی شهربازی و قوانین خود را تغییر داده است. از بازی» و متحول شد و البته علوم انسانی نیز تغییرات جدی را تجربه کرد. ویژگی علوم انسانی این است که بین رشته ای هستند و حد و مرزی بین رشته ها و حوزه های مختلف تخصصی آنها وجود ندارد. و این اندیشه ای است که در ایران باستان توسط حکیمان ما یا افرادی که در زمینه های بین رشته ای و با مهارت های مختلف فعال بودند دنبال و آگاه بوده اند.

علوم انسانی و دنیای پس از اینترنت و انسان

وی ادامه داد: اما برای توضیح این مقدمه، اگر بخواهیم از منظر علوم انسانی به دنیای پسااینترنت و انسان نگاه کنیم، به نظر من بیونگ چول هان متفکر و فیلسوف کره ای و آلمانی است که آثار و نظرات او ارزشمند است. فکر کردن در مورد به خوبی نقاب ظاهر عالی و جذاب زندگی مجازی را از بین می برد. و ما را با چالش ها و مشکلات اساسی این نوع سبک زندگی و چارچوب آشنا می کند. به عنوان مثال، «چون هان» در کتاب «جامعه فرسوده» به خوبی نشان می دهد که زندگی نئولیبرالی به نظر می رسد و شعارهای امیدوارکننده و جذابی مانند «YES WE CAN». شعار باراک ابوما در انتخابات آمریکا “بله ما می توانیم” یا شعار معروف نایک “فقط انجامش بده”. او می گوید فقط این کار را بکنید، همه آن شعارهای زیبایی که امروز جهان را احاطه کرده اند امیدوارکننده به نظر می رسند، اما در پشت آنها ناامیدی و رنج عمیق نهفته است. مانند کتاب «غم اروس» که از کمبود عشق در روابط انسانی در دنیای مجازی صحبت می کند. “وقتی عشق از بین می رود، اخلاق نیز از بین می رود.”

اصل و نسب از چون هان. هایدگر، فوکو و ژیل دلوز

سوهانی در ادامه سخنان خود، چون هان را در روحیه اندیشمندانی چون هایدگر، میشل فوکو و ژیل دلوز می داند که مفهوم قدرت را در مناسبات عصر جدید از منظر پست مدرن بررسی کرده اند و می گوید: چون هان بسیار ماهر است، اینها. مناطقی که در قلب زندگی و روابط افراد قرار دارند، مانند: ب. روابط دیجیتال. چالش ها، مشکلات و رنج های او را بررسی می کند. افسردگی و درماندگی سوژه آنلاین حکایت از پشت این ظاهر بسیار جذاب دارد. او می گوید در واقعیت با سیل پیام ها و مطالب بیهوده در فضای مجازی مواجه هستیم. و گاهی اوقات که کسی می خواهد به گونه ای دیگر عمل کند، مورد حمله گله هایی قرار می گیرد که بر یکدیگر تأثیر می گذارند و با زندگی در ظاهر، معنای عمیق را دنبال نمی کنند.

روابط نئولیبرال، استعمار مدرن

این محقق در ادامه به نقل از چون هان می گوید: «متاسفانه در روابط نئولیبرال و در سرمایه داری جهش یافته، ما با این ابزار دیجیتالی در این فرآیند ارتباطات مجازی، مردم را به شیوه های جدید استعمار می کنیم یک استعمار جدید، که در آن مراکز قدرت و ثروت در قفس های طلایی پشت سرشان نهفته است و مردم و افکارشان را محصور می کند. یا در کتاب دیگرش به نام «جامعه شفافیت» می گوید در فضای مجازی با آزادی روبرو هستیم که همه می توانند افکار و آثار خود را به اشتراک بگذارند. از سوی دیگر، ما نیز با نظارت بسیار قوی روبرو هستیم. یعنی این الگوریتم ها مثل الگوریتم شبکه های اجتماعی در فیسبوک و الگوریتم هایی که سازمان های جاسوسی و اطلاعاتی دنبال می کنند خیلی متفاوت نیستند و همه اینها به این معنی است که افراد به شدت تحت نظر هستند. همچنین در قالب داده کاوی و اطلاعات به دست آمده مورد سوء استفاده قرار می گیرند. و بسیاری از آنها ابزاری برای تأثیرگذاری بر مردم و افکار و عقاید آنها می‌شوند.»

قدرت نرم و نگاه مردم ایران به آن

سوهانی در ادامه به مفهومی کلیدی به نام «قدرت نرم» اشاره کرد و گفت: در اینجا باید مفهوم کلیدی به نام قدرت نرم را که در قرن بیستم توسط جوزف نای مطرح شد و به معنای تأثیرگذاری بر خواسته ها، علایق و سلایق است، بررسی کنیم. مردم خشن و اراده نیستند. این یک فتح بدون خونریزی است. در واقع می بینیم که مفهوم قدرت نرم در ارتباطات دیجیتال به خوبی عمل می کند. بنابراین اگر بخواهیم از منظر یک فرد ایرانی به این موضوع نگاه ملی داشته باشیم، باید بین هویت ایرانی و فضای دیجیتال ارتباط و پل ایجاد کنیم. بیایید یک جامعه دیجیتال ایرانی بسازیم. و این قطعاً برای ما ایرانی ها در عصر حاضر و معادلاتی که آقای چون هان به خوبی برای ما ارائه می دهد، مشکل بسیار بزرگی خواهد بود.

اهمیت قدرت نرم و هویت ایرانی

آقا دی اسمیت معتقد است که تصویر تخت جمشید در پشت جلد کتابش چاپ شده و مفهوم ملی گرایی مفهومی مدرن و جدید است. این نتیجه دوران پس از پایان حکومت کلیسا و امپراتوری های بزرگ است. با این حال، او تعدادی از کشورها را استثنا می داند. به نظر او تمدن های باستانی که مفهوم ملیت در آنها ریشه عمیقی دارد و نشان دهنده دارایی و میراث ارزشمندی است برای ما ایرانیان رایگان است.

این محقق در ادامه این سوال را مطرح کرد: اهمیت قدرت نرم ایرانی چیست؟ در پاسخ گفت: «الفبه صداها اجازه دهید یکی یکی از متفکران برجسته در زمینه مطالعات مردم نگاری به نام آنتونی دی اسمیت (نویسنده ناسیونالیسم و ​​مدرنیسم) کتابی به نام «تحقیق ریشه‌های قومی ملل» دارد که روی جلد آن نیز تصویری از تخت جمشید وجود دارد. آقا دی اسمیت معتقد است که مفهوم ناسیونالیسم مفهومی مدرن و جدید است. این نتیجه دوران پس از پایان حکومت کلیسا و امپراتوری های بزرگ است. با این حال، او تعدادی از کشورها را استثنا می داند. به نظر او تمدن های باستانی که مفهوم ملیت در آنها ریشه عمیقی دارد و نشان دهنده دارایی و میراث ارزشمندی است برای ما ایرانیان رایگان است.

سوهانی ادامه می دهد: ایران نماد و کلید واژه یک ملت به هم پیوسته با تاریخی ریشه دار است که تحت این نام نمادین ایران، اقوام، نژادها، سلایق و باورهای گوناگون با هم پیوند تنگاتنگی دارند و همه وقایع هزاران ساله. تاریخ نمی تواند از یکدیگر جدا شود. ویژگی بارز فرهنگ و هویت ایرانی، هضم فرهنگی آن است. در تاریخ دیده ایم که همه اقوام و قدرت هایی که به ایران حمله کردند نتوانستند ایران را فتح کنند اما در ایران هضم شدند. مغول ها تحت تأثیر فرهنگ ایرانی آمدند و رفتند و تمدنی متفاوت ساختند. اعراب حمله کردند اما زبان فارسی تحت تأثیر قرار نگرفت.

وی افزود: هویت ایرانی خود گنجینه ای از قدرت نرم است. آفریقا و بسیاری از نقاط دیگر جهان، اهمیت این قدرت نرم و عامل قدرت نرم را درک خواهیم کرد.

تاریخچه توسعه صدا و سیما از زبان یک مدیر

دکتر محسن سوهانی

دکتر نظریه شادمن در مورد تسخیر تمدن های بیگانه

سوهانی در این بخش از سخنان خود با ارائه نظریه دیگری برای ایجاد زمینه بین سخنان خود، گفت: این نظریه، نظریه مهم دکتر دکتر است. فخرالدین شادمان با کتاب «فتح تمدن فرنگی» که در دهه 1920 نوشته بود نیز به دغدغه های هایدگر و بعداً آقای چون هان می پردازد. او می گوید ابزار تکنولوژی یا تکنولوژی فرهنگی در درون خود دارد که به قول قدیمی ها جایگاه آن و روح این فناوری است. اگر نتوانیم آن را فتح کنیم، ما را فتح خواهد کرد. فرهنگ و هویت ما را تحت الشعاع قرار خواهد داد.»

وی افزود: به نظر من ما ایرانی ها باید با ساختن پل نوعی تسخیر ایجاد کنیم و بتوانیم با پیوند دادن این گنجینه گرانبها با ابزارها و فناوری های جدید جامعه دیجیتال ایران هویت ایرانی بسازیم به گفته برایان سولیس، نسلی که از فضای مجازی می آید، مانند نسل Z، سبک زندگی خاص خود را دارد. حال اگر قطعا حوزه هویت ایرانی، این عامل موثر قدرت نرم ما را به هم متصل کنیم، با این نسل می توانیم بسیار بزرگ و ساختن تمدن جهانی در واقع این بستر و ابزار فضای مجازی هم تهدید است و هم فرصت. تهدیدات آن را می توانیم از طریق نظرات آقای چون هان و دیگر متفکران و فیلسوفان این حوزه بررسی کنیم. شانس‌های آن نیز به ما بستگی دارد که چقدر می‌توانیم این پل‌ها و ارتباطات را بسازیم و قدرت نرم ایران را در قالب این ابزارها نشان دهیم. به همان اندازه که نئولیبرالیسم به عنوان یک جنبش می تواند بر بال فناوری سوار شود، فرهنگ و هویت ایرانی قطعاً می تواند همین کار را انجام دهد.

بیشتر بخوانید:
جواد طباطبایی: ایران تنها کشور دارای بنیان فرهنگی است که در منطقه رنسانس ایجاد می کند.
سید جواد طباطبایی: ما کاملاً گم شدیم / ایران موضوع دانشگاه های ما نیست / فکر تمام شده و روشنی نداریم
سید جواد طباطبایی; از خواندن ایده های اصلی تا نقد نمونه کار فکری
چرا دولت در ایران قادر به حل مشکلات نیست؟

۲۱۶۲۱۶

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما