قطعی برق به دلیل عدم گازرسانی به نیروگاه ها ناشی از مصرف زیاد گاز خانگی اتفاق ناخوشایندی است که تجربه جدیدی را در زندگی مردم و جامعه رقم زده است.
به گزارش ایرنا، اگرچه طی هفته های اخیر به دلیل توقف سوخت سوخت در سه نیروگاه کشور در برخی شهرها قطعی برق رخ داده است، اما این بار قطعی برق به عدم تعادل بین تولید و مصرف گاز اشاره دارد.
از بامداد پنجشنبه 22 آذرماه، شهروندان تهرانی از قطعی غیرمنتظره برق در برخی مناطق تهران خبر دادند و پس از آن قطعی برق در شبکه اینترنت و مخابرات کشور نیز توسط مردم گزارش شد.
ماجرای تکراری قطعی برق چیز جدیدی نبود، اما این بار با رکوردشکنی مصرف گاز خانگی اتفاق افتاد.
البته از چند روز گذشته و با ورود موج جدید سرما به کشور، روند تصاعدی مصرف گاز را در کشور مشاهده کردیم. حتی عباس علی آبادی وزیر نیرو نیز در 29 آذرماه هشدار داد که 5 نیروگاه برق به دلیل کمبود سوخت تعطیل شده اند.
اگرچه بخش پالایشی کشور گاز مورد نیاز را با ظرفیت کامل تولید و وارد شبکه گاز کشور می کند، اما همچنان مصرف بالا و کنترل نشده است.
مصرف گاز خانگی همچنان در حال افزایش است و در صورت عدم مشارکت مردم، ممکن است در هفته های آینده با تشدید هوای سرد با شرایط بدتری مواجه شویم، از قطعی برق بیشتر تا قطعی جزئی گاز.
به همین منظور شرکت توانیر از روز شنبه (24) افتتاح شده است آذر) جدول جدید خاموشی ها را منتشر خواهد کرد و شرکت گاز نیز از مردم خواست دمای منازل خود را 2 درجه کاهش دهند تا گاز مورد نیاز تمامی هموطنان برای گرمایش تامین شود.
اگرچه این خاموشی به طور متناوب رخ می دهد، اما زندگی مردم را تحت تأثیر قرار می دهد.
یکی یکی از مشکلاتی که عموم مردم با آن مواجه بودند، اختلال در شبکه ارتباطی مناطق قطع شده بود.
از غروب 21 ام آذر زمانی که برق در برخی از مناطق تهران قطع شد، این قطعی جزئی برق نیز رخ داد. به موازات این قطع، یک اختلال جهانی نیز در سیستم عامل های شرکت متا (واتس اپ، فیس بوک و اینستاگرام) ایجاد شد.
البته تمامی سایت های مخابراتی مجهز به باتری هایی هستند که می توانند پوشش شبکه را تا چند ساعت حفظ کنند اما صبح امروز برخی از شهروندان تهرانی از اختلال در شبکه گلایه کردند.
اگر اینترنت نباشد، بسیاری از ابزارها کار نمی کنند. مثال ساده آن، اختلال در تماس ها و ارتباطات مردم و حتی خرید یا استفاده از تاکسی های اینترنتی و در سطوح بالاتر، اختلال در مبادلات مالی و تراکنش های بانکی است.
یکی یک شهروند تهرانی کارشناس فناوری اطلاعات به خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل قطعی برق و قطعی اینترنت نتوانستم کار خود را انجام دهم اما به دلیل شرایط اضطراری مجبور به مرخصی شدم.
با وجود تعطیلی ادارات، مدارس و دانشگاه ها در روز پنجشنبه، برخی از مشاغل آزاد و اصناف به دلیل قطعی برق با مشکل مواجه شدند.
حسین یکی او از کسب و کار نجار غرب تهران گلایه دارد که به دلیل قطعی برق نتوانسته کارها و سفارشات مردم را آماده کند. می گوید هفته های بعد با نزدیک شدن به دستورات شب عید، با قطع برق مشکلاتم بیشتر می شود. هیچ یک از ابزارهای من بدون برق کار نمی کند.
زهرا خیاط است; او هم فلانی است و کار یا برقش مقید است; میگه برق قطع میشه یعنی بیکاره.
برق نه تنها با زندگی شهری بلکه به زندگی صنعتی و اقتصادی نیز مرتبط است. به ندرت پیش می آید که شرکتی به برق نیاز نداشته باشد و این جنبه اهمیت پایداری شبکه توزیع برق را افزایش می دهد.
از صنایع بزرگ مانند فولاد گرفته تا مشاغل کوچک، همه به برق متکی هستند و این وابستگی مستلزم آن است که هر نوع قطعی از قبل مدیریت و اعلام شود.
اگرچه کارشناسان به دنبال راه حلی برای نارضایتی از سرمایه گذاری های جدید در استفاده از منابع جایگزین مانند انرژی خورشیدی هستند، اما راه حل ساده تر، کنترل مصرف گاز هموطنان است.
در همین راستا سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ضمن دعوت از شهروندان برای کاهش دو درجه ای دمای خانه گفت: در صورت کاهش دو درجه ای محیط زندگی هموطنان به ۵۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید. وارد شبکه گاز کشور شود.
به گفته معاون وزیر نفت و گاز، 50 میلیون مترمکعب گاز معادل دو فاز پالایشگاه پارس جنوبی (عسلویه) است.
توجه به این نکته از آنجایی حائز اهمیت است که می دانیم از روز جمعه سوم آذرماه کاهش محسوس دما در ابتدا در شمال غرب و از شنبه تا دوشنبه در اکثر نقاط کشور رخ می دهد که افزایش مصرف گاز را در پی خواهد داشت. از یک طرف و از طرف دیگر باعث افزایش مصرف برق خواهد شد.
نکته اینجاست که هر درجه کاهش دمای هوا باعث افزایش 250 میلیون مترمکعبی مصرف گاز کشور می شود و پیش بینی ها نشان می دهد هفته آینده یکی از سردترین هفته های 50 سال اخیر خواهد بود.
بر این اساس احتمال می رود مصرف گاز در بخش خانگی تا 700 میلیون مترمکعب افزایش یابد که رقم بسیار بالایی است.
در این صورت تصمیم هموطنان برای همراهی مسئولان صنعت برق و گاز در پیک مصرف در روزهای آینده راهگشا خواهد بود.