اروین شرودینگر در سال 1887 در وین به دنیا آمد یکی او یکی از بزرگترین فیزیکدانان نظری قرن بیستم بود که به ارائه نظریه موجی ماده و سایر اصول مکانیک کوانتومی کمک کرد و جایزه نوبل فیزیک را در سال 1933 به طور مشترک با پل آدرین موریس دیراک، فیزیکدان انگلیسی دریافت کرد.

به گزارش عصر ایران، شرودینگر در سال 1906 به دانشگاه وین رفت و در سال 1910 دکترای خود را دریافت کرد و به عنوان محقق در موسسه فیزیک این دانشگاه مشغول به کار شد.

خدمت سربازی او مصادف با جنگ جهانی اول بود. پس از خدمت سربازی در سال 1921 به دانشگاه زوریخ رفت و شش سال در آنجا ماند.

شرودینگر در سال 1926، در سن 39 سالگی، که سنی برای کارهای پیشگامانه در فیزیک نظری بود، مقالاتی را منتشر کرد که حاوی اطلاعاتی در مورد اصول فیزیک امواج کوانتومی بود.

در این مقالات، او معادله دیفرانسیل جزئی خود را که معادله اصلی مکانیک کوانتومی است، توضیح داد. معادله دیفرانسیل جزئی او همان ارتباطی با مکانیک اتمی دارد که معادلات حرکت نیوتن با ستاره شناسی سیاره ای دارد.

در سال 1924 شرودینگر پیشنهاد لویی دو بری مبنی بر اینکه ذرات ماده دارای خاصیت دوگانه هستند و در شرایط خاصی مانند امواج عمل می کنند را پذیرفت و نظریه ای ارائه کرد که رفتار چنین سیستمی را با معادله موجی توضیح می دهد که اکنون شناخته شده است. به عنوان معادله شرودینگر. .

پاسخ های معادله شرودینگر، بر خلاف جواب های معادله نیوتن، توابع موجی هستند که فقط می توانند با وقوع احتمالی رویدادهای فیزیکی مرتبط شوند. مجموعه ای از رویدادهای قطعی و قطعی در فیزیک کلاسیک نیوتن جای خود را به مفهوم انتزاعی تر «احتمال» در مکانیک کوانتومی می دهد.

این جنبه از نظریه کوانتومی به شدت شرودینگر و چندین فیزیکدان دیگر را ناراضی کرد و او سال‌های بعدی زندگی خود را وقف فرمول‌بندی ایرادات فلسفی به تفسیر عمومی پذیرفته شده این نظریه کرد. نظریه ای که خود او زمان زیادی را صرف ایجاد آن کرده بود.

شرودینگر برای این «معادله شرودینگر» برنده جایزه نوبل فیزیک شد. به طور خلاصه، این معادله چگونگی تغییر وضعیت کوانتومی یک سیستم فیزیکی با زمان را توضیح می دهد.

در سال 1927، شرودینگر دعوت به جانشینی ماکس پلاک – خالق نظریه کوانتومی – را در دانشگاه برلین پذیرفت و به هیئت علمی برجسته، که آلبرت انیشتین نیز در آن حضور داشت، پیوست.

او تا سال 1933 در این دانشگاه ماند، اما در این سال به این نتیجه رسید که دیگر نمی تواند در کشوری زندگی کند که آزار و اذیت یهودیان به سیاست ملی تبدیل شده است.

سپس سفری پرماجرا را آغاز کرد که او را به اتریش، بریتانیای کبیر، بلژیک، آکادمی علوم پاپی در رم و سرانجام در سال 1940 به موسسه مطالعات پیشرفته در دوبلین برد.

این موسسه توسط Eamon de Valera، نخست وزیر وقت جمهوری ایرلند، که خود ریاضیدان قبل از روی آوردن به سیاست، با استفاده از نفوذ و موقعیت خود بود، تأسیس شد.

شرودینگر 15 سال دیگر در ایرلند ماند و در زمینه فیزیک، فلسفه و تاریخ علم به تحقیق پرداخت. در این دوره کتابی با عنوان زندگی چیست؟ (1944) نوشت. این کتاب در واقع تلاشی برای نشان دادن چگونگی استفاده از فیزیک کوانتومی برای توضیح پایداری ساختار ژنتیکی بود.

شرودینگر در سال 1956 بازنشسته شد و به عنوان استاد بازنشسته دانشگاه به وین بازگشت.

او به دلیل تطبیق پذیری فکری فوق العاده اش، دانشمندی برجسته در میان تمام فیزیکدانان نسل خود بود. شرودینگر دانش و اشراف خاصی به فلسفه و ادبیات همه زبان های غربی داشت.

نوشته های علمی او به زبان انگلیسی، زبانی که در کودکی آموخته است، از نظر نثر و نگارش از بهترین نوشته های علمی است.

تحقیقات شرودینگر در زمینه علم و فلسفه یونان باستان، که او در کتاب خود با عنوان «طبیعت و یونانیان» خلاصه کرد، باعث شد تا او ابداع دیدگاه‌های علمی یونانی در مورد جهان و نیز بدبینی یونانیان به علم را آشکار کند. تنها وسیله افشاگری اسرار نهایی وجود انسان را ستایش کنید.

نگرش متافیزیکی (ماوراء طبیعی) خود شرودینگر، همانطور که در آخرین کتاب او با عنوان “جهان بینی من” (1961) بیان شده است، عمیقاً نزدیک و موازی با عرفان و عرفان ودانتا بود. ودانتا یک مکتب فلسفی در هندوئیسم است.

شرودینگر که از استعدادهای درخشانی برخوردار بود، در طول زندگی خود توانست بینش قابل توجهی در بسیاری از زمینه های علم و فلسفه داشته باشد و به این اعتبار، او مردی دانای کل بود.

همین ویژگی باعث شد که او در عصر رشد تخصص در زمینه های علمی راه خود را طی کند و با تعمق در زمینه های مختلف علمی به دستاوردهای غنی در فیزیک، فلسفه و تاریخ دست یابد.

با این حال، زندگی شرودینگر پر از برکت است نبود. او از نظر جنسی جذب دختران نوجوان بود و با معیارهای امروزی منحرف بود! شرودینگر سرانجام با یکی او با یکی از این دختران ازدواج کرد. هر چند بی بندوباری و تمایل او به برقراری رابطه با دختران نوجوان ادامه داشت.

اروین رودولف جوزف الکساندر شرودینگر در سال 1961 در زادگاهش وین در سن 74 سالگی درگذشت.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما