محمود علیزاده طباطبایی گفت: در مرحله اول، طبق اصل 112 قانون اساسی، دولت می تواند این موضوع را طی نامه ای به رهبری به شورای سازش تقدیم کند و به دلیل مغایرت با قانون اساسی درخواست لغو این قانون کند. حقوق، منافع عمومی و منافع ملی ملت باید حذف شود.
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با روزنامه اعتماد.
بخشهای مهم این گفتگو را در ادامه میخوانید؛
— قانون اساسی ایالتی برای مواردی که دولت بنا به دلایلی اعتقادی به اجرای قانونی نداشته و اجرای قانون را مصلحت نمی داند راه حل ارائه کرده است. در خصوص قانون حجاب و عفاف که اخیراً به اختلاف نظر دولت و مجلس منجر شده است، چهار راه حل پیش بینی شده است.
– دولت می تواند در مرحله اول با رعایت اصل 112 قانون اساسی طی نامه ای خطاب به رئیس دولت این موضوع را به شورای سازش ارجاع دهد و به این دلیل درخواست کند که قانون از دستور کار اجرا خارج شود. منافی حقوق اساسی ملت است، مصالح عمومی و ملی به منصه ظهور می رسد، مجمع نیز از رهبر انقلاب دستور می گیرد و تصمیم نهایی را می گیرد. البته راههای میانبر مانند تصمیمگیری در اجلاس سران کشورها نیز وجود دارد، اما در این مورد خاص اقدامات صورت گرفته در نشست سران کشورها و رئیس مجلس ظاهرا برخلاف توافقات قوا بوده است.
– مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل مشکلاتی که از طرق عادی و قانونی قابل حل نیست وارد عمل شود. امروز رئیس جمهور اعلام می کند که این قانون در راستای منافع عمومی کشور نیست. دولت می داند که اجرای این قانون عواقب ناگواری برای کشور خواهد داشت. او می تواند موضوع را به رهبری ارائه کند و رهبری با مشورت شورای داوری تصمیم به توقف اجرای قانون می گیرد.
– راه حل بعدی تصمیم مجلس برای توقف اجرای این قانون است. نمایندگان مخالف قانون می توانند با طرح دو فوریتی تقاضای توقف و توقف اجرای قانون کنند. از سوی دیگر، دولت می تواند همانند بحث محیط های کاری حساس، لایحه ای ارائه کند و خواستار توقف اجرای این قانون شود. راه حل سوم اصل 176 قانون اساسی از طریق شورای عالی امنیت ملی است. مورد تایید رهبری است. رئیس جمهور می تواند موضوع را در شورای عالی امنیت ملی مطرح کند و اگر تصمیمی مبنی بر عدم اجرای قانون گرفته شود از اجرای قانون جلوگیری می شود.
– راه حل چهارم پیش بینی شده در قانون اساسی مطابق اصل 59 قانون اساسی به شرح مندرج در آن است. در مسائل بسیار مهم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، اعمال قوه مقننه از طریق رفراندوم و استناد مستقیم به آرای عمومی انجام می شود، یعنی رئیس جمهور می تواند با استناد به آرای عمومی، اجرای این قانون را متوقف کند.