پایگاه خبری تحلیلی بازتاب آنلاین (rimino.ir):

دنیای اقتصاد: احمد مربت، استاد پیشکسوت موسیقی ایران در سن ۷۲ سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت. او هنرمندی ویژه بود که در زمینه موسیقی آیینی کارهای بزرگی انجام داد و از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان «گنجینه زنده انسانی در زمینه حفظ و آموزش آواز مذهبی بر اساس سازهای اصیل» معرفی شد. «آواز ایرانی». . احمد مربت در سال 1331 در اصفهان به دنیا آمد و در شش سالگی به مدرسه رفت و جلوی صف قرآن خواند که مورد توجه مدیر مدرسه قرار گرفت. آقای مدیر بر دستگاه های ایرانی تسلط داشت و از همان زمان شروع به تدریس شاگردان مستعد مدرسه خود کرد. مربت در 8 سالگی نزد محمدرضا شمشیری ملقب به شکیب اصفهانی رفت و چندین سال از همراهی او بهره برد و سرانجام به کلاسهای تاج اصفهانی استاد بزرگ موسیقی ایران راه یافت و آنقدر تلاش کرد که استاد تاج آن را «دره التاج» نامیدند.

مشهورترین روایت احمد مربت، اذان او بر بام کعبه است. گفته می شود او اولین ایرانی بود که توانست این کار را انجام دهد و نکته جالب ماجرا این است که به درخواست امام موسی صدر روحانی معروف این کار را انجام داد.

وی در مصاحبه ای درباره آن حادثه گفت: اولین بار در سال 1350 به مکه رفتم و بعدها در سال 54 این سفر تکرار شد و محل کاروان اصفهان مسجد الحرام بود.

در شب عید غدیر بسیاری از علما و مراجع در آنجا جمع شدند و از من خواستند چیزی بخوانم و من نیز مداحی ملا علی (ع) را خواندم که نوار کاستش هنوز موجود است.

در آن زمان امام موسی صدر که رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان بود به عنوان مهمان ویژه پادشاه عربستان وارد مکه شده بود و در هنگام طواف صدای مرا شنید و مرا در آغوش گرفت و دعوت کرد. تا روز بعد به کاروان خود برود. از علمای زیادی هم دعوت شد و مجلس بزرگی تشکیل شد. در آن لحظه از من خواستند آواز بخوانم. در آن گروهی که تعداد زیادی از علما و فقها در آن حضور داشتند، خواندن مشکل بود. در دلم گفتم خدایا کمکم کن و شروع کردم به خواندن غزل سعدی. امام موسی صدر در همان مجلس به من فرمودند که فردا که روسای جمهور و سران کشورهای اسلامی و مراجع تقلید وارد مسجدالحرام شوند، بر پشت بام کعبه اذان خواهند گفت.

برای من قابل اعتماد نبود. یک لحظه فکر کردم قرار است چه اتفاقی بیفتد. عصر تلفن زنگ زد و به من خبر دادند که فردا به دنبال من می آیند و باید آماده اذان گفتن باشم.

فردای آن روز پس از تلاوت قرآن، پادشاه عربستان دست مرا گرفت و به همراه امام موسی صدر پس از خواندن نمازهای واجب از پله های کعبه بالا رفتیم. به من اخطار دادند که تا قسمت شهادت محمد رسول الله اذان بخوانم زیرا مسلمانان آنجا اهل سنت هستند.

وقتی به بالای پشت بام رسیدم با خود گفتم این اتفاق برای هیچکس نیفتاده است و اینجا خانه علی است و تو در پناه ملا هستی و از چه می ترسی؟ بدین ترتیب اذان را شروع کردم و کاملاً خواندم.

این یک معجزه بود که کسی با من مخالفت نکرد. امام موسی صدر پس از خواندن اذان به من فرمود: چگونه از تو تشکر کنم؟ و تقاضای سفر به کربلا کردم و پس از آن به همراه تاج اصفهانی به لبنان و سپس به کربلا رفتیم».

سید احمد مربت در 14 سالگی وارد رادیو شد و با هنرمندانی چون حسن کسایی، جلیل شهناز، ادیب خوانساری و چند هنرمند دیگر همکاری داشت.

او مدتی نیز با ارکستر فرمرز پایور همکاری کرد، اما پس از آن به اصفهان بازگشت. این استاد آواز برای درک بهتر فنون، رازها و لطایف ترانه ها و اشعار مذهبی، روی حضور اساتیدی چون جلال الدین همایی حساب باز کرد.

بیش از 200 مقاله، مصاحبه و شعر از او باقی مانده است که عمدتاً در زمینه عرفان، ادبیات، موسیقی و تعزیه ایرانی و مذهبی است.

همچنین حدود 1000 ساعت از آهنگ های ضبط شده احمد مربت به یادگار مانده است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما