نادیا زکالوند: آلودگی هوا عمدتاً ناشی از سوخت های فسیلی است. راندن انواع خودروها، برق رسانی به کارخانه ها و نیروگاه ها و هر فعالیتی که شامل سوزاندن چوب یا سوخت های فسیلی باشد، هوای محیطی را که در آن زندگی می کنیم، آلوده می کند.
متأسفانه، با وجود تلاشها برای بهبود هوای سیارهمان، هنوز به نقطهای نرسیدهایم که بتوانیم بگوییم بر بحران آلودگی هوا غلبه کردهایم.
هر ساله شرکت آلمانی فناوری محیط زیست IQAir (IQAir) فعال در سوئیس و در زمینه بهبود کیفیت هوا، فهرست آلوده ترین کشورهای جهان را منتشر می کند. در زیر 5 مورد از آلوده ترین کشورهای جهان را نام برده ایم:
1. بنگلادش
آلوده ترین کشور در این لیست بنگلادش است. این کشور با چالش بزرگ زیست محیطی مواجه است و سطوح هشداردهنده آلودگی به قدری بالاست که شهروندان آن در خطر بیماری و مرگ زودرس هستند. در واقع 55 درصد از مردم این کشور دچار مرگ زودرس شده اند.
آلودگی هوا در بنگلادش عمدتاً ناشی از فعالیت های انسانی است، از جمله انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از پخت و پز سوخت جامد، پساب های صنعتی و رواناب های کشاورزی.
2. پاکستان
دومین کشور آلوده جهان پاکستان است. نرخ بالای صنعتی شدن، شهرنشینی و رشد جمعیت باعث افزایش چشمگیر آلودگی هوا در این کشور شده است. بخش صنعتی پاکستان مانند صنایع سیمان، فولاد و نساجی سهم زیادی در آلودگی هوا دارند. این بخش مسئول انتشار اکسیدهای نیتروژن، مونوکسید کربن، هیدروکربن ها و ترکیبات آلی مختلف در جو است.
از سوی دیگر، اقدامات کشاورزی در این کشور مانند سوزاندن بقایای گیاهی و زیست توده و استفاده از سوخت های بی کیفیت، معضل آلودگی محیط زیست را چند برابر کرده است.
منابع مالی و انسانی محدود پاکستان و همچنین رشد سریع جمعیت، دولت پاکستان را قادر به رسیدگی موثر به معضل آلودگی محیط زیست ناممکن کرده است.
3. هند
هند به خاطر میراث غنی و رشد اقتصادی سریع خود شناخته شده است. این کشور به دلیل داشتن ریشه های فرهنگی متنوع، کشور 72 ملت نیز نامیده می شود، اما متاسفانه به دلیل آلودگی هوا نیز شناخته شده است. سالانه حدود 7 میلیون نفر در این کشور بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.
انتشار گازهای گلخانه ای از وسایل نقلیه، زباله های صنعتی، پخت و پز، ساخت و ساز و تولید برق از عوامل اصلی آلودگی هوا در این کشور هستند.
از آنجایی که هند برای تولید برق به گاز، نفت و زغال سنگ متکی است، سالانه بیش از 2.65 میلیارد تن دی اکسید کربن در جو آزاد می کند.
برای جلوگیری از آلودگی هوا، دولت هند تولید و استفاده از محصولات پلاستیکی یکبار مصرف را ممنوع کرده و استفاده از زغال سنگ را به عنوان سوخت محدود کرده است.
4. تاجیکستان
تاجیکستان در قلب آسیای مرکزی قرار دارد و جغرافیای منحصر به فرد این کشور با کوه ها و بیابان های وسیع گردشگران بی شماری را به خود جذب می کند. اما این کشور از نظر آلودگی هوا در وضعیت نگران کننده ای قرار دارد. بررسی ها نشان داده است که 19 درصد مرگ و میر در این کشور به دلیل هوای آلوده است.
یکی یکی از دلایل اصلی آلودگی محیط زیست در تاجیکستان، دفع نامناسب زباله و مواد شیمیایی است. این کشور سالانه بیش از 2 میلیون تن زباله تولید می کند.
وابستگی این کشور به تولید زغال سنگ و سیمان نیز آلودگی هوا را به شدت افزایش داده است.
دولت تاجیکستان با برنامه های مختلف زیست محیطی این سازمان بین المللی برای حل مشکلات آلودگی همکاری کرده است، اما هنوز قادر به بهبود کیفیت هوای این کشور نیست.
5. بورکینافاسو
طبق گزارش iQwire، پنجمین کشور بزرگ جهان بورکینافاسو در غرب آفریقا است. یکی از عوامل اصلی آلودگی محیط زیست در این کشور، فعالیت بخش های اجتماعی-اقتصادی از جمله کشاورزی، انرژی و صنعت است. عامل دیگر تداوم نرخ بالای بیماری های عفونی و عفونی است.
آلودگی آب در این کشور نیز وجود دارد یکی این یکی از بزرگترین چالش های پیش روی دولت بورکینافاسو است. استفاده گسترده از کودهای شیمیایی و آفت کش ها منجر به آلودگی آب شده است.
برای کاهش آلودگی هوا در این کشور، دولت پروژه های مختلفی از جمله مدیریت پسماند و استفاده از سوخت های پاک تر برای پخت و پز را اجرا کرده است. اما تاکنون امکان کاهش آلودگی هوا و آب در این کشور وجود نداشته است.
منابع:
۲۳۳۲۳۳