به گزارش مانیبان؛ این در حالی است که خودروهای موقت خلاء واردات رسمی خودروهای لوکس در بازار را که پیش از این از سوی پلیس برای ممنوعیت تجارت این خودروها اعلام شده بود، پر کرده است. حتی در حال حاضر مشخص شده است که برخی از شهروندان ایرانی به مدت سه ماه در کشورهای همسایه مستقر شده اند و با استفاده از هویت خود اقدام به واردات خودروهای موقت کرده و از آنها برای اجاره یا فروش آنها با شرایط خاص استفاده می کنند.
برای یافتن تعداد زیادی آگهی مربوط به خرید و فروش یا کرایه اتومبیل های عبوری، کافی است کلمه «گذرنامه» را در پلتفرم های ثبت آگهی یا حتی در سایت های کرایه اتومبیل جستجو کنید. این به این دلیل است که تجارت این خودروها در “سرزمین اصلی” از نظر قانونی ممنوع است.
اما در شبکه ها و بسترهای مجازی مذکور همچنان آگهی های مربوط به خودروهای موقت چه برای خرید و فروش و چه برای اجاره روزانه، هفتگی و ماهانه ثبت می شود. در این زمینه یکی از اعضای اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق روایت جدیدی از تجارت ترانزیتی تعریف کرده است. به گفته وی، چند خانه تیمی برای شهروندان ایرانی در کردستان عراق ایجاد شده و برخی از شهروندان به مدت سه ماه در این خانه ها نگهداری می شوند تا خودروهای موقت با هویت خود وارد ایران شوند. این خودروها با قیمت های گزاف از 6 تا 11 میلیون تومان در روز اجاره داده می شوند.
خودروهای موقت خودروهایی هستند که اجازه تردد در «سرزمین اصلی» برای مدت محدودی دارند و باید در زمان توافق شده از سرزمین اصلی خارج شوند (این خودروها بیشتر متعلق به مناطق آزاد یا کشورهای همسایه هستند). برخی از این خودروها از مناطق آزاد یا مناطق ویژه اقتصادی وارد این قاره می شوند اما حضور آنها محدودیت هایی دارد. شایان ذکر است که خرید و فروش و یا حتی اجاره خودروهای موقت قانوناً غیرقانونی است و هیچ مجوز رسمی برای خرید و فروش خودروهای موقت وجود ندارد. با این حال به نظر می رسد یک تجارت زیرزمینی در این زمینه توسعه یافته است. در این زمینه حتی معاون پلیس راهنمایی و رانندگی پلیس راهنمایی و رانندگی در شهریورماه سال جاری در مصاحبه ای اعلام کرد که هرگونه خرید و فروش خودروهای موقت در کشور ممنوع است و خودروهای موقتی که مدت قانونی آنها منقضی شده است، قاچاق محسوب شده و توقیف می شود.