این فیلم به بررسی قطعه ای از موسیقی تاریخی می پردازد که در دیماه سرد سال 1307 در تهران طنین انداز شده است. صدای دانش آموزان کالج آمریکایی که بعدها دبیرستان البرز نام گرفت در این اثر جاودانه شد. این قطعه یکی یکی از اولین نمونه های موسیقی ثبت شده در ایران محسوب می شود و دریچه ای به گذشته های نه چندان دور می گشاید.

به گزارش عصر ایران، شرکت رکوردز کلمبیا، یک شرکت قدیمی آمریکایی در آن زمان، برای ضبط موسیقی هنرمندان ایرانی به تهران آمد. این ضبط گرامافون ضبط صدای سرود جمعی دانش آموزان به شرح زیر است: یکی به عنوان یکی از اولین آثار ثبت شده در ایران شناخته می شود. اهمیت این واقعه تاریخی توسط دکتر دکتر سومین مدیر کالج آمریکایی که نقش مهمی در تشکیل گروه کر و ضبط این کنسرت داشت، بیان شد. ما مدیون ساموئل مارتین جردن و همسرش هستیم. در زمان ضبط این سرود، دکتر. جردن به مدت 28 سال رئیس این کالج بود. او فیلسوف و حقوقدانی است که به همراه مبلغان مسیحی وارد ایران شد و خیابان جردن تهران به دلیل خدماتش به این نام مزین شده است. حتی شاعر معروف ایرانی، ملیک الشرعی بهار، او را چنین توصیف کرده است:

گفتم طبیب درد جهل کیست؟

برادرم گفت جردن، جردن!

نام این سرود تاریخی «درم از خداست» و موسیقی آن را غلامرضا مین باشیان از اولین هنرجویان موسیقی دارالفنون ساخته است. جالب است بدانید که نت های این سرود همچنان در کتاب دوم هنرستان با نام «سرود برادران» تدریس می شود و نسل جدید هنرجویان موسیقی با این اثر آشنا هستند.

محمدرضا شرایلی محقق موسیقی این صفحه قدیمی گرامافون را به فایل صوتی تبدیل کرده و در صفحه اینستاگرام خود به اشتراک گذاشته است. این اقدام ارزشمند امکان دستیابی و شنیدن این صدای تاریخی را برای عموم فراهم کرد.

این موسیقی به زودی 100 ساله می شود و هیچ کدام از 500 خواننده آن مشخص نیستند. اما همچنان صدای آنها در تاریخ ایران ماندگار است و سخنانشان که بخشی از دردها و آرمان های آن دوران را منعکس می کند، همچنان شنیده و قابل تامل است. قسمت هایی از متن این سرود که با زیرنویس در ابتدای کار نشان داده شده است به شرح زیر است:

یک قطره خون برای رفتن به وطن ارزشی ندارد

ایران عزیز از غفلت خدمتگزاران

تحقیر در مقابل همسران

آره آره الان آروم باش

بر اساس اقبال و فر

و در پایان کار این سطور شنیده می شود:

جهل و نادانی

جهل حاکم است

محدوده دقت برای سفر در سراسر جهان کافی است

پشت ملت بار فقر و فقر است

این اثر تاریخی اهمیت حفظ میراث فرهنگی و هنری را به ما یادآوری می کند. صدای هنرجویان کالج آمریکایی تهران در سال 1307 نه تنها سند تاریخ موسیقی ایران، بلکه نمونه ای از تلاش برای ثبت فرهنگ و هنر و انتقال آن به نسل های آینده است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما