رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: در رابطه با حقوق و دستمزد کارگران طرحی در کمیسیون اجتماعی آغاز شده است که در حال حاضر مراحل پایانی آماده سازی و کارشناسی در پژوهشگاه است.

به گزارش بازتاب آنلاین؛ حدود 4 ماه تا پایان سال باقی مانده و به گفته مسئولان کارگری و کارفرمایی بر اساس سنوات گذشته باید از آذر جلسات ماهانه کمیته دستمزد شورای عالی کار برای بررسی سبد معیشت و دستمزد آغاز شود. با توجه به اینکه همیشه یکی یکی از مشکلات کارگران در شورای عالی تناسب حقوق و دستمزد بوده است، هیچ گاه حقوق با توجه به تورم تعیین نشده است و این باعث کاهش قدرت خرید جامعه کارگری شده است.

همین موضوع موجب شد تا پیشنهاد اصلاح ماده 41 قانون کار با تاکید بر افزایش حقوق کارگران به میزان تورم در تیرماه امسال توسط آقای ظاهریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با امضای برخی از نمایندگان مطرح شود. .

طی 4 ماه گذشته اخبار ضد و نقیضی در خصوص طرح اصلاح اصل 41 برای تعیین حقوق کارگران با تورم از سوی برخی نمایندگان شاهد بودیم و در ابتدا اعلام شد که هیئت رئیسه مجلس این پیشنهاد را اعلام کرده و وی به آن ارجاع داده است. به کمیسیون اجتماعی مجلس، اما در نهایت مشخص شد این طرح هنوز از سوی هیئت رئیسه مجلس ابلاغ نشده است.

در حال حاضر این طرح که می تواند بخشی از مشکلات حقوقی جامعه کارگری را حل کند در هیئت رئیسه مجلس قرار دارد و به گفته کارشناسان با توجه به اینکه حدود 4 ماه تا پایان سال باقی مانده است، باید این طرح ارسال شود. به کمیسیون اجتماعی هرچه زودتر این کمیسیون باید بررسی کند تا در تعیین دستمزد سال 1404 موثر واقع شود. در واقع زمان زیادی برای تصویب این طرح برای نمایندگان مجلس وجود ندارد. زیرا تنها 4 ماه تا پایان سال و برگزاری جلسات حقوق و دستمزد و بررسی های مختلف مربوط به حقوق باقی مانده است.

با این حال رئیس کمیسیون اجتماعی معتقد است حتی اگر امروز پیشنهاد ظاهریان در مجلس تصویب شود، بعید است امسال اجرایی شود.

علی بابایی کارنامی رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی به طور کامل نظر خود را درباره حقوق اعلام کرده است.

بابایی درباره آخرین وضعیت طرح اصلاحی اصل 41 می گوید: این واقعا جای بحث است یکی موضوع مهم و چالش برانگیزی است. ماده 41 قانون کار به دو بخش اساسی اشاره دارد، اولی تناسب افزایش حقوق با تورم که به نوعی باید برای تعیین حداقل دستمزد کارگران مورد توجه قرار گیرد و دوم موضوعی که تاکید می شود این است که مصوبه شورای عالی کار پس از تصویب باید به تصویب برسد. وزیر کار می آید.

وی افزود: در خصوص پیشنهاد آقای ظاهریان باید بدانید که مراحل اداری رسیدن به کمیسیون اجتماعی هنوز به پایان نرسیده است و تا زمانی که این پیشنهاد به کمیسیون نرسد ما از نظر قانونی مسئولیتی در قبال این طرح نداریم. البته نظر ما این است که این پیشنهاد نمی تواند مشکل دستمزد کارگران را حل کند، زیرا حتی اگر افزایش دستمزد کارگران بر اساس تورم اعلام شده از سوی مراجع رسمی تعیین شود، سوال ترکیب اعضای عالی کار شورا در این راستا چالش بزرگی است.

بابایی بیان کرد: معتقدیم اکثریت کارفرمایان بزرگ و اقتصاد حلال کشور مشکلی با افزایش دستمزد ندارند چرا که معتقدند اگر یک ریال به حقوق کارگر اضافه کنند عملا به خود خدمت کرده اند و شبیه کارگر بیرون نیستند. مایه تاسف است، بلکه ما به رشد و توسعه نگاه می کنیم. تولید در داخل کشور است.

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است که باید به طور جدی به موضوع حقوق و دستمزد از منظر عقلانی و منطقی پرداخت. به نظر من دولت ها باید دیدگاه خود را تغییر دهند. اگر می خواهیم به رشد اقتصادی و رفاه مردم کمک کنیم، باید کارگران را سرمایه انسانی بدانیم نه افرادی که فقط نیاز به حمایت دارند. این تصور که کارگر «حیف» است اشتباه است. کارگران سرمایه هستند، سرمایه ای که کشور می تواند از آنها برای رشد اقتصادی استفاده کند.

وی افزود: اگر کارگران دستمزد مناسبی داشته باشند این امر باعث افزایش بهره وری و تولید می شود. به همین دلیل این نگاه باید تغییر کند تا کشور در مسیر توسعه قرار گیرد. متأسفانه این تغییر نگاه هنوز به طور کامل در دستگاه ها و نهادهای اجرایی متجلی نشده است.

بابایی در پاسخ به اینکه راهکار شما برای حل مشکل ریشه ای حقوق کارگران چیست؟ ، می گوید: ابتدا مجلس باید با در نظر گرفتن واقعیت های اقتصادی و شرایط موجود از اصلاحات اساسی در این زمینه حمایت کند. به ویژه در امور مربوط به اقتصاد حلال و جلوگیری از دخالت برخی افراد و گروه ها در اقتصاد حرام. به ویژه برخی از دلالان و افرادی که به طور غیرقانونی در اقتصاد کشور دخالت می کنند باید به دقت رصد شوند.

وی افزود: در عین حال باید از شورای عالی کار خواسته شود تا در تصمیم گیری ها آزادانه عمل کند و پیشنهادات خود را به صورت منطقی به نفع کارگران و تولید کشور ارائه کند. در بحث تورم دولت و مجلس باید با هم همکاری کنند تا تورم واقعی کشور کنترل شود و در تعیین حداقل دستمزد لحاظ شود.

بابایی گفت: مسئله اصلی این است که باید تفکر اقتصادی کشور تغییر کند. تا زمانی که نگرش دولت ها و دستگاه های اجرایی نسبت به کارگران و اقتصاد تغییر نکند، اصلاحات جدی در این زمینه ها انجام نخواهد شد. امروزه شاهدیم که برخی از وزرا و دولتمردان از ترس مخالفت حتی جرأت تصمیم گیری ندارند و تصمیمات لازم را نمی گیرند.

چالش های موجود در مورد اقتصاد حلال و اقتصاد حرام نیز باید برطرف شود. بسیاری از کارفرمایان در واقع خود دولت هستند، اما متاسفانه برخی از آنها به دنبال منافع شخصی خود هستند نه منافع جمعی. از این نظر باید تلاش کنیم همه به این نتیجه برسند که افزایش دستمزد کارگران نه تنها به نفع آنهاست، بلکه در افزایش تولید و رونق اقتصادی نیز تاثیرگذار است.

وی معتقد است: در نهایت مجلس باید در این زمینه با دولت هماهنگ شود و طرح های اصلاحی را پیگیری کند. اگر این نگاه تغییر کند، نه تنها وضعیت کارگران بهبود می یابد، بلکه اقتصاد کشور نیز تقویت می شود. چالش دیگر در تعیین دستمزد این است که وزیر کار باید مصوبه شورای عالی کار را تایید کند. خوب کدام وزیر در این کشور قدرت تصمیم گیری بدون دخالت دولت را دارد؟ شاهد این موضوع آقای عبدالمالکی در دولت سیزدهم بود. پس کی این بنده خدا رو اخراج کرد؟

به گفته وی، ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که در سطح کلان اقتصادی سه شاخص اصلی رشد اقتصادی زمین، سرمایه و کار وجود دارد و البته فناوری نیز در سال های اخیر به این عوامل اضافه شده است. نکته مهم اینجاست که در ایران قیمت تمام شده دستمزد نسبت به قیمت تمام شده کالا در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار پایین است.

به عنوان مثال قیمت کل دستمزد و کالا در ایران کمتر از 12 درصد است و در برخی استان ها این رقم به 5 درصد می رسد، در حالی که در بسیاری از کشورها این درصد به 25 درصد می رسد که نشان می دهد ایران در بهره وری کار و تولید دارد. هنوز به حد مطلوب نرسیده است و باید تدابیر ویژه ای برای این مشکل اتخاذ شود.

بابایی افزود: یکی یکی از اقدامات اتخاذ شده برای افزایش بهره وری نیروی کار، تصویب قانون پاداش بهره وری در سطح تولید است. این قانون برای تولید بالاتر از ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی پاداش در نظر گرفته است. این پاداش ها که به عنوان انگیزه ای برای افزایش بهره وری طراحی شده اند، می توانند به بهبود شرایط اقتصادی کمک کنند. به عنوان نماینده سابق کارگری در دوره نمایندگی خود با همکارانم در شورای کار و سایر مسئولان نسبت به تصویب آیین نامه پاداش بهره وری اقدام کردیم.

می‌گوید: در رابطه با تعیین حقوق کارگران، علاوه بر پیشنهاد آقای ظاهریان، طرح کامل‌تری را در کمیسیون اجتماعی تدوین کرده‌ایم که هم‌اکنون در مراحل پایانی تدوین و نظر کارشناسی در کمیسیون اجتماعی است. تحقیق مرکز، تا در نهایت بر اساس قوانین کار و اتخاذ تجارب سایر کشورها در زمینه حقوق کارگران. بررسی این طرح احتمالا تا یکی دو ماه آینده در کمیسیون اجتماعی آغاز خواهد شد. طبیعتاً با توجه به مراحل قانونی که یک طرح باید طی کند، اجرای این طرح به سال جاری نمی رسد. حتی اگر پیشنهاد آقای ظاهریان امروز در مجلس تصویب شود، امسال اجرایی شدن آن بسیار بعید است.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما