همزمان با اجلاس آب و هوای COP29 که در «باکو»، پایتخت آذربایجان، در سواحل غربی دریای خزر از سوی دیگر در امتداد ساحل شرقی برگزار میشود، جایی که صدها فوک مرده در آبهای قزاقستان کشف شد. تراژدی در حال وقوع است
به گزارش ایسنا، وزارت کشاورزی قزاقستان گزارش داد که در چارچوب پایش بازرسی بین منطقهای حوضه زیک-کاسپین در شیلات از 24 اکتبر تا 13 نوامبر، 1034 لاشه ماهی کپور خزری در منطقه مانگیستاو (حدوداً) کشف شد. چهار روز پیش) در سواحل دریای خزر کشف شد.
به گفته مقامات قزاقستان، تحقیقات اولیه برای روشن شدن علت از بین رفتن این فک ها انجام شد.
بر اساس یافتههای اولیه، کمیته شیلات کشور معتقد است که بلایای طبیعی از جمله نشت گاز طبیعی ناشی از زلزله میتواند عامل مرگ این جوانها باشد. اما اظهارات نهایی درباره علت مرگ دسته جمعی در کاج های این منطقه تنها پس از بررسی های آزمایشگاهی اعلام می شود که طبق اعلام سازمان های علمی حداقل سه تا چهار ماه زمان می برد.
علاوه بر این، به گفته این وزارت، بازرسی شیلات به نظارت بر آب های دریایی برای شناسایی عواملی که منجر به مرگ و میر در میان کاج ها می شود، ادامه می دهد.
کارکنان کمیته کنترل و نظارت دامپزشکی نیز نمونه هایی از مواد پاتولوژیک را برای بررسی بیماری های عفونی جمع آوری کردند.
از تاریخ 13 نوامبر 2024، تمام نمونههای آنالیز شده با PCR نتایج منفی برای پاستورلوز، آنفولانزای پرندگان، دیستمپر، سالمونلوز و لیستریوز نشان دادند، با این حال نظارت بر سواحل دریای خزر همچنان ادامه دارد.
کارشناسان همچنین خاطرنشان کردند که مرگ انبوه درختان کاج برای اولین بار در اوایل دهه 2000 در دریای خزر گزارش شد.
به گفته مقامات قزاقستان، حدود 10000 لاشه فک در سال 2000 کشف شد.
پیش از این گزارش شده بود که بر اثر وزش بادهای طوفانی در 23 اکتبر، بیش از 150 لاشه کاج در سواحل خزر در منطقه منگیستاو کشف شد.
به گزارش کازینفورم، ادلبیک کوزیباکوف، بوم شناس، از مرگ دسته جمعی کاج های خزری ابراز نگرانی کرد و دلیل آن را عدم کنترل واقعی نهادهای بین المللی و ملی در منطقه برای حفاظت از این حیوانات دانست.
در این گزارش همچنین آمده است که قزاقستان کاج خزری را در سال 2020 به فهرست گونه های در معرض خطر اضافه کرد.
به گزارش اوراسیا نت، کارشناسان می گویند: کاج ها در پاییز هر سال برای تولید مثل به شمال دریای خزر مهاجرت می کنند و در این مدت تلفاتی در آب های شمالی رخ داده است.
مقامات قزاقستان جمعیت کل گوشاوک خزری را حدود 300000 نفر تخمین می زنند. اما Asel Tasmagembetwa، بنیانگذار موسسه تحقیقات زیست محیطی آسیای مرکزی (CAIER)، می گوید ممکن است کمتر از 100000 درخت کاج خزری باقی مانده باشد.
این دومین بار در دو سال اخیر است که کاج های خزری در شرایطی مرموز به طور دسته جمعی از بین می روند. در نوامبر 2022، بیش از 170 لاشه در سواحل قزاقستان پیدا شد و یک ماه بعد، حدود 2500 جوان مرده در خاک روسیه کشف شد.
در سال 2023 (سال گذشته)، مقامات قزاقستان تشخیص دادند که عفونت های ویروسی عامل اصلی مرگ و میر فک هستند و افزودند که سیستم ایمنی حیوانات به دلیل آلودگی ضعیف شده است. با این حال، مقامات بهداشتی روسیه با استناد به مسمومیت ناشی از گازهای بستر دریا، مرگهای دستهجمعی را به «علل طبیعی» نسبت دادند.
«فوک خزری» پستاندار دریایی کمیاب است که فقط در دریای مازندران و رودخانههای منتهی به آن مانند «ولگا» و «اورال» زندگی میکند.
این گونه تنها پستاندار دریای مازندران محسوب می شود و به دلیل صید بی رویه، تخریب شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت های بین المللی است.
کاج خزری به طور متوسط 1.5 متر طول و 80 کیلوگرم وزن دارد یکی این یکی از کوچکترین گونه های کاج است.
ساکنان ساحلی شمال کشور این حیوان را سگ آبی می نامند. این گونه در جهان منحصر به فرد است و فقط در دریای خزر یافت می شود. این حیوانات زندگی اجتماعی دارند و اغلب در گروه های بزرگ دیده می شوند. فک ها جانوران مهمی برای اکوسیستم دریای خزر هستند و نابودی این جانوران می تواند اکوسیستم دریای خزر را به خطر بیندازد.
به گفته کارشناسان، جوجه های خزری عمدتاً از ماهی و گاهی سخت پوستان تغذیه می کنند. در فصول مختلف سال، گونه های ماهی تغذیه شده از کاج بسیار متفاوت و متنوع است. جوانهای بالغ روزانه بین دو تا سه کیلوگرم ماهی می خورند. بنابراین، هر جوان سالانه حدود یک تن ماهی مصرف می کند. در عین حال، نحوه تغذیه کاج خزری منجر به تجمع مواد شیمیایی مضر از جمله فلزات سنگین و سموم در بدن آن می شود.
این حیوان می تواند به عمق 50 متر برسد و برای یک دقیقه زیر آب بماند. البته در برخی موارد نیز گزارش هایی از رسیدن کاج ها به عمق بیشتر تا 150 متر یا مدت زمان طولانی تری نیز گزارش شده است. پس از بازگشت فک به سطح آب، باید مدتی استراحت کند تا قدرت خود را تجدید کند.
کاج خزری در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) از گونه های در معرض خطر به عنوان آسیب پذیر (EN) طبقه بندی شده است.
آلودگی ناشی از تولید نفت و گاز در دریای خزر و کاهش سطح آب به دلیل تغییرات آب و هوایی برای بسیاری از گونه های این زیستگاه خطرناک است.
دفتر برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد هشدار داده است که دریای خزر از سطوح عظیمی از آلودگی رنج می برد. علاوه بر ایران، چهار کشور ساحلی دریای خزر روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان هستند.