بازتاب آنلاین، بیماری دست، پا و دهان کودکان زیر 5 سال را درگیر می کند و مهم ترین علائم آن تب، زخم های دهان و ضایعات پوستی است.
این روزها صحبت از شیوع بیماری در تهران به گوش می رسد که شاید بسیاری از ما حتی نام آن را نشنیده باشیم. “بیماری دست، پا و دهان” یا HFMD که کودکان زیر 5 سال را درگیر می کند و مهم ترین علائم آن تب، زخم های دهان و ضایعات پوستی بزرگ و آبدار در پشت پاها و دست ها، روی باسن است. کشاله ران و زانوها و گاهی در کف دست و پا. پاها است
این بیماری در فصول گرم سال یعنی بهار و تابستان شیوع بیشتری دارد. زیرا ویروس ها در گرما به دلیل شرایط محیطی و تجمع فصلی کودکان در مکان هایی مانند مهدکودک ها و پارک ها با سهولت بیشتری پخش می شوند. اما امکان انتقال این بیماری در فصول سرد سال وجود دارد. دلیل آن گردش ویروس ها در طول سال، شروع مدارس در پاییز و افزایش تماس کودکان با یکدیگر، ضعیف شدن سیستم ایمنی کودک با تغییر فصل و کاهش تهویه در فضاهای بسته است. .
راه های انتقال این بیماری ویروسی
ماجرای شیوع بیماری دست و پا و دهان در تهران چرا تنها کودکان مبتلا می شوند؟ دکتر پیام طبرسی، فوق تخصص عفونی کودکان، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری و هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با همشهری درباره این بیماری توضیح می دهد: شیوع دست، پا و بیماری دهان در بهار و تابستان بود و اکنون دوره آن تمام شده است. در پایان تابستان چند مورد مبتلا داشتیم اما اکنون تمام شده است و اگر در این فصل یک یا چند مورد مبتلا شد جای نگرانی نیست و دیدن چند مورد آلوده به معنای شیوع بیماری نیست. .
طبرسی با تاکید بر اینکه این بیماری ویروسی قدیمی و جدید نیست و در همه جای دنیا وجود دارد، گفت: این بیماری خطرناک نیست و جای نگرانی خانواده ها نیست. راه انتقال آن از طریق قطرات تنفسی (سرفه و عطسه) فرد بیمار، ترشحات بینی و حلق مانند بزاق، بزاق یا مخاط بینی، تماس پوستی (تماس مستقیم با پوست کودک بیمار) و همچنین از طریق تماس با مدفوع فرد آلوده (تعویض پوشک فرد آلوده یا استفاده از توالت مشترک).
این بیماری بیشتر در بین کودکان مهدکودک دیده می شود. زیرا کودکان در این سن اسباب بازی های یکدیگر را لمس می کنند، یا آنها را در دهان خود می گذارند و در صورت ابتلای کودک، می توانند از این طریق ویروس را به دیگران منتقل کنند. همچنین تماس دست کودک آلوده با دسته و سطوح می تواند باعث بیمار شدن سایر کودکان شود.
آیا تنها کودکان به این بیماری مبتلا می شوند؟
اما چرا این بیماری بیشتر کودکان زیر 5 سال را درگیر می کند؟ طبرسی تصریح می کند: کودکان کم سن و سال هستند و اگر قبلاً به این بیماری مبتلا نشده باشند، معمولاً در صورت تماس با این ویروس به این بیماری مبتلا می شوند. اگر یک بار مبتلا شده اید، در بزرگسالی مصون هستید. اگر آلوده شوید، مانند کودکان درگیر نخواهید شد.
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دنشوری درباره شباهت ضایعات پوستی این بیماری با آبله مرغان می گوید: ضایعات پوستی این بیماری با ضایعات پوستی آبله مرغان متفاوت است و هیچ ارتباطی با هم ندارند. . ضایعات پوستی این بیماری دردناک نیستند، خارش خاصی دارند و در مدت کوتاهی از بین می روند. حتی با خاراندن، جای زخم روی پوست بدن کودک باقی نمی ماند.
بیماری ویروسی دست، پا و دهان یک بیماری خفیف و خود محدود شونده است که نیاز به درمان دارویی خاصی ندارد. مخصوصا آنتی بیوتیک. زیرا بیماری های ویروسی با آنتی بیوتیک بهبود نمی یابند.
کودک بیمار را به مهدکودک یا مدرسه نفرستید
این بیماری واکسن ندارد و مرگ و میر ندارد. فقط با توصیه پزشکان، والدین در صورت مشاهده علائم بیماری در کودکان، نباید آنها را به مدت 3 تا 5 روز به مهدکودک یا مدرسه بفرستند. همچنین به کودک آموزش دهید که فقط از وسایل شخصی خود استفاده کند و به وسایل دیگر کودکان دست نزند. علاوه بر این مهم ترین راه های پیشگیری از این بیماری شستن مکرر دست ها، ضدعفونی کردن سطوح و پرهیز از تماس نزدیک با کودکان بیمار است.
طبرسی می گوید: دست و پا و دهان بیماری ویروسی است که خودبه خود خوب می شود. فقط در صورتی که تب کودک بیشتر طول بکشد یا بالای 38.5 درجه سانتیگراد باشد یا کودک دچار حالت تهوع و استفراغ شدید و یا از دست دادن هوشیاری باشد، باید به پزشک مراجعه کنند. در غیر این صورت با استراحت و نوشیدن مایعات کافی طی 7 تا 10 روز بهتر می شود.
به گفته پزشکان، درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد، اما مراقبت های حمایتی می تواند علائم آن را تسکین دهد. البته برخی از کودکان مبتلا نیز دچار زخم های دهانی می شوند و به دلیل وجود زخم های دردناک دهان، قادر به نوشیدن مایعات نیستند و در نتیجه ممکن است بدن آنها کم آب شود یا دچار کم آبی شود. متخصصان تاکید می کنند اگر والدین علائم کم آبی مانند خشکی دهان، کاهش ادرار یا ضعف و بی حالی در کودک خود مشاهده کردند، حتما او را نزد پزشک ببرند.