به گزارش مانیبان، محمود جام ساز گفت: دولت جمهوری اسلامی باید خود را برای سیاست های ترامپ آماده کند و اگر دیپلماسی کشور به گونه ای باشد که شکاف بین دو کشور را بیشتر کند، قطعا ترامپ اقدامات شدیدتری از جمله تحمیل برجام را انجام خواهد داد. تحریم ها ، با هدف نابودی اقتصاد ایران. بیشتر تلاش خواهد کرد.

پس از گمانه زنی ها و عدم قطعیت های فراوان، ساعاتی پیش نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام شد و دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید انتخاب شد. در حال حاضر دو دیدگاه اصلی درباره آینده اقتصاد ایران پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا وجود دارد. گروهی از کارشناسان معتقدند حضور دموکرات ها یا جمهوری خواهان در کاخ سفید تفاوت چندانی در وضعیت اقتصاد ایران ایجاد نمی کند. در این میان، برخی کارشناسان معتقدند اقتصاد ایران باید منتظر روزهای سخت تری با پیروزی ترامپ باشد.

محمود جامساز اقتصاددان با تاکید بر اینکه ایران تنها کسی نیست که از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا متاثر شده است، توضیح داد: روند شمارش آرا به گونه ای انجام شد که احتمال پیروزی ترامپ را مشخص کرد؛ بنابراین قبل از اعلام رسمی پیروزی ترامپ، ارز بسیاری از کشورهای آسیای شرقی در برابر دلار کاهش یافت و بازارهای سهام نیز واکنش نشان دادند.

وی در ادامه به تاثیر تحریم های اقتصادی آمریکا بر اقتصاد ایران پرداخت و گفت: تحریم هایی که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود علیه ایران اعمال کرد به گونه ای بود که با خروج وی از برجام در اردیبهشت ماه ماه سال 1396 تورم ایران را افزایش داد. که در سال 1395 تک رقمی و 9.6 درصد بود به 31.2 درصد نیز رسید. تورم در سال 2018 معادل 41.2 درصد و در سال 2019 معادل 47.1 درصد بوده است، بنابراین، این آمار نشان می دهد که اقتصاد ایران از تحریم های ترامپ موثر بوده است.

وی افزود: اگرچه پس از ترامپ، بایدن به مدت 4 سال رئیس جمهور آمریکا بود، اما این تحریم ها ادامه یافت، اما با توجه به احتمال توافق بر سر فعال سازی مجدد برجام با تسامح، بایدن به برخی تحریم ها توجه داشت، اما آثار آن وجود داشت. به همین دلیل روند افزایشی نرخ تورم ادامه یافت تا اینکه در سال 1402 به 52.3 درصد رسید. آمارهای ایران از نرخ تورم کمتری حکایت دارد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ترامپ اخیرا تاکید کرده است که رویکردش در قبال ایران تنها متوقف کردن مسائل هسته ای خواهد بود، البته این موضوع به دولت جمهوری اسلامی نیز پیام می دهد که باید برای سیاست های ترامپ آماده شود، اگر دیپلماسی کشور به گونه ای باشد که شکاف را بیشتر کند. ترامپ بین دو کشور قطعا اقدامات شدیدتری از جمله اعمال تحریم های بیشتر علیه جمهوری اسلامی با هدف نابودی اقتصاد ایران انجام خواهد داد.

وی ادامه داد: این موضوع تاثیرات منفی بر اقتصاد ایران خواهد داشت، گفتنی است که پیروزی ترامپ پیش از این نماد بسیاری از شرکت های بورسی را قرمز کرده و دلار را به کریدور هفتم رسانده است که نشان از نفوذ اقتصاد ایران در آمریکا دارد. روند انتخابات

وی افزود: مسئولانی که معتقدند تحریم های آمریکا تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد باید با دید بازتری به تحولات بین المللی نگاه کنند در غیر این صورت تصمیماتی خواهند گرفت که به نفع منافع ملی ایران نباشد.

جامساز در ادامه به موضوع عضویت ایران در قراردادهای بین المللی و نقش احتمالی آن در کاهش تاثیر تحریم ها پرداخت و تصریح کرد: با وجود اینکه ایران به عضویت توافقنامه های شانگهای و بریکس درآمده است، اما این دو قرارداد هنوز تاثیر قابل توجهی ندارند. پیمان شانگهای در ابتدا یک پیمان نظامی بود، اما بعدها مسائل اقتصادی نیز وارد آن شد و حجم مبادلات بین اعضای آن چندان قابل توجه نیست.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: برجام کمی قوی تر از شانگهای است اما مجموع تولید ناخالص داخلی اعضای بریکس به 26.9 تریلیون دلار می رسد در حالی که تولید ناخالص داخلی آمریکا به تنهایی 28.78 هزار میلیون دلار و اتحادیه اروپا است. بیش از 48 میلیارد دلار

وی افزود: بنابراین برجام هنوز قدرت کافی برای کنار گذاشتن دلار را ندارد به ویژه اینکه اعضای بریکس با آمریکا روابط تجاری دارند و به تحریم های آمریکا در خصوص مبادلات دلاری با ایران پایبند هستند و چین بیشترین تجارت را با آمریکا دارد. ایالات متحده و بزرگترین ذخایر دلار.

جامساز در پایان خاطرنشان کرد: ایجاد واحد پولی در بین کشورهای عضو بریکس زمان زیادی می برد و ایران به دلیل عضویت در این گروه نمی تواند انتظار کنار گذاشتن معاملات دلاری داشته باشد. به نظر می رسد با پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، اقتصاد ایران بیش از پیش ضعیف خواهد شد و دولت باید سیاست خارجی خود را برای حفظ منافع ملی کشور تغییر دهد.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما