به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، بعد از کودتای سال 1378 اتفاق افتاد رضاخان با استفاده از قدرت نظامی و برقراری نظم در کشور، به تدریج نقش برجسته ای در سیاست ایران ایفا کرد. وی در ابتدا با کسب عنوان فرمانده ارتش کنترل نیروهای مسلح را به دست گرفت و در سال های بعد به نخست وزیری رسید. رضاخان در این سمت سعی کرد حمایت اقشار مختلف جامعه و نخبگان را برای پایان دادن به سلسله قاجار و انتقال سلطنت به خود جلب کند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، پس از تلاش های ناموفق قاجارها برای بازگرداندن احمدشاه از اروپا و عدم تثبیت حکومت او، زمینه ساز تحول در نظام سیاسی شد. در آبان در سال 1304، نمایندگان شورای ملی با طرحی موافقت کردند که علاوه بر خلع قاجار، تشکیل مجلس مؤسسان برای تعیین دولت جدید را نیز پیش بینی می کرد.

انتخابات تشکیل مجلس موسسان زیر نظر کامل رضاخان و هوادارانش برگزار شد. روند این انتخابات کاملاً برنامه ریزی شده و کنترل شده بود. رضاخان به دلیل نفوذ نظامی و سیاسی خود، کاندیداهایی را انتخاب کرد که به حکومت او علاقه مند بودند و قبلاً حمایت خود را از او اعلام کرده بودند. بسیاری از چهره های مستقل و افرادی که ممکن بود مخالف حکومت رضاخان باشند، اجازه حضور در این گردهمایی را نداشتند. این افراد شامل شخصیت های برجسته و سیاستمداران برجسته ای چون محمد مصدق، مدرس و برخی دیگر از نمایندگان مستقل بودند.

اولین اقدام سردار سپه لغو حکومت نظامی در نقاط مختلف کشور و برگزاری انتخابات مجلس موسسان بود. در اطلاعیه منتشر شده آمده است:

اعلامیه موسسان – در نظر داریم پس از لغو سلطنت قاجار، تصمیم گیری در مورد حکومت نهایی ملت یعنی مجلس مؤسسان به مجلس شورای ملی واگذار شود. بدیهی است که بیان حاکمیت ملت ها تنها از طریق اصل انتخابات امکان پذیر است و چون این اصل بلاواسطه است، باید توسط نمایندگان مردم انجام شود. و از آنجایی که انتخابات برای حکومت نظامی اهمیت حقوقی نداشت، در راستای اجرای این نظریه، علاوه بر فرمان انتخاب اعضای مجلس موسسان، اعلامیه لغو حکومت نظامی از سوی اعلیحضرت پهلوی، رئیس جمهور، صادر شد. دولت انتقالی ایران:

بیانیه رئیس دولت موقت کشور – در حال حاضر از آنجایی که انتخابات مجلس موسسان اعلام شده است، مقرر می‌داریم تا پایان این انتخابات، قوانین حکومت نظامی در مکان‌هایی که در آن‌ها برگزار می‌شود، معلق باشد. “مکان” را اعمال کنید.

برخلاف آنچه در این اطلاعیه ذکر شد، این انتخابات کاملاً کنترل شده بود. به استثنای مورخان حامی خاندان پهلوی، اکثر مورخان فرآیند انتخابات مجلس موسسان را متکی بر خشونت و زور و غیرمحبوب توصیف کرده اند. عبدالله مستوفی می نویسد:

همه جا تلاش شده است افرادی انتخاب شوند که حمایت آنها از سلطنت پهلوی قطعی است و در واقع دولت هر نامی را که بخواهد از صندوق بیرون می کشد، اما افراد زیادی از مرکز و استان ها انتخاب شدند وکلای طرفدار پهلوی در مجلس شورای ملی حضور داشتند. برخی حتی در روز نهم آبان شاید هم عمداً غیبت کرده بودند، بعد از دیدن اتفاقات از نامزدهای عضویت در مجلس مؤسسان عذرخواهی کردند.

ایوانف، مورخ روسی، می گوید:

در نوامبر 1925، انتخابات مجلس مؤسسان برگزار شد. اکثریت قریب به اتفاق مردم در این انتخابات که تحت فشار مقامات دولتی و کاملا تقلبی برگزار شد عملاً شرکت نکردند. فهرست اسامی اعضای مجلس موسسان پیش از این توسط مسئولان و نیروی انتظامی تهیه شده بود. تقریباً تمام کسانی که به عنوان اعضای مجلس مؤسسان انتخاب شدند، بدون استثنا از طرفداران سلطنت رضاخان، صاحبان املاک، بازرگانان و روحانیون بودند.

افرادی که واقعاً رای مستقل داشتند از رای دادن منع می شدند و افرادی مانند مصدق السلطنه، مشیرالدوله، متمن الملک، مدرس، تقی زاده و… انتخاب نشدند. علاوه بر این، بسیاری از افراد غیر مشهور که سوابق روشنی نداشتند انتخاب شدند. نمونه ای از اخلال در انتخابات، شکایت مردم استان عراق از انجمن نظارت بر انتخابات است که در تلگرام های مکرر خواستار انحلال آن و جلوگیری از برگزاری انتخابات اجباری شدند.

این تلگرام از سوی هیئت اتحادیه های صنفی و بازرگانان استان عراق در اعتراض به نحوه انتخاب مجلس موسسان و تجدید انتخابات به مجلس شورای ملی ارسال شده است.

شرح سند:

وی افزود: سمت منبع وزارت کشور جلیل به مدت پنج روز تعلیق شده است، اگرچه دولت انجمنی را بر خلاف مفاد قانون ایجاد کرده و ما تقاضای احیای آن را کرده‌ایم، شما پاسخی ندادید. آخرین مورد لطفاً بلافاصله سفارش را تمدید کنید و از همه ساکنان تشکر کنید. چاره ای نداریم جز اینکه تعطیلی اعلام کنیم و در تلگرافخانه بنشینیم.

2727

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما