به نظر می رسد که فولکس واگن با چالش های مالی جدی دست و پنجه نرم می کند. آمارهای جدید این گروه خودروسازی نشان می دهد که سود سه ماهه سوم امسال با کاهش شدید 63.7 درصدی مواجه شده است. همچنین میزان فروش نیز در مدت مشابه 8.3 درصد کاهش داشته است. اگر به آمار 9 ماهه نگاه کنیم، می توان گفت در این مدت سود فولکس واگن 30.7 درصد و حجم فروش 4.4 درصد کمتر از سال گذشته بوده است. اولیور بلوم، مدیر عامل فولکس واگن، این کاهش را به “چالش های تاریخی” نسبت می دهد که همچنان گریبان شرکت آلمانی را می گیرد.
به گزارش خودروکار، آقای بلومه در مصاحبه با روزنامه آلمانی “بیلد” به مشکلات ساختاری دیرینه فولکس واگن و این موضوع اشاره کرد. یکی یکی از دلایل کاهش فروش در اروپا و چین است. وی برای فعال سازی مجدد این برند باید هزینه ها را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
هزینه تولید و نیروی کار بالاست.
مدیرعامل 56 ساله فولکس واگن که ریاست پورشه را نیز بر عهده دارد، در مصاحبه خود اعلام کرد که هزینه نیروی کار در آلمان به طور متوسط دو برابر سایر کشورهای اروپایی است. لذا بر کاهش هزینه های توسعه، فروش و سایر هزینه های مرتبط تاکید کرد.
مشکلات ساختاری فولکس واگن که آقای بلوم به آنها اشاره کرد، ریشه در مدیریت فردیناند پیش فقید دارد. دورانی که خیلی ها آن را سال های طلایی این شرکت می شناسند. با این حال، رسوایی دیزل گیت در سال های اخیر ضربه جدی به اعتبار و وضعیت مالی فولکس واگن وارد کرده است. به این ترتیب در سال 2020، این شرکت آلمانی به دلیل این رسوایی بزرگ زیان 31.3 میلیارد یورویی را به ثبت رساند. علاوه بر این، مشکلات نرم افزاری در محصولات مهمی مانند گلف و ID.3 باعث شده و اعتبار فولکس واگن را در بین مشتریان بیشتر کند.
فولکس واگن قصد دارد هزینه ها را کاهش دهد
برنامه های الیور بلوم برای کاهش هزینه ها توسط گونار کیلیان، مدیر منابع انسانی فولکس واگن نیز تایید شده است. کیلیان در مصاحبه با بیلد تاکید کرد که همه کارکنان شرکت باید مایل به پذیرش کاهش حقوق باشند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که اتحادیه ها خواهان افزایش 7 درصدی حقوق هستند اما همانطور که انتظار می رفت این درخواست از سوی فولکس واگن رد شد و در عوض کاهش 10 درصدی حقوق و دستمزد در دستور کار قرار گرفت. البته قرار است دور جدید مذاکرات گروهی در 30 آبان ماه برای رفع این اختلاف برگزار شود.
گزارش ها حاکی از آن است که فولکس واگن در حال بررسی کاهش هزینه های غیرمستقیم نیروی کار با کاهش پاداش تعطیلات و تخفیف در خودروهای شرکتی است. به همین ترتیب، پرداخت های وفاداری به کارکنان، که معادل حداکثر سه ماه حقوق بود، ممکن است حذف شود و تعداد کارآموزان کاهش یابد. بازنشستگی پیش از موعد و عدم جایگزینی نیروی کار پس از بازنشستگی کارکنان مسن از دیگر اقدامات فولکس واگن برای برون رفت از بحران است.
به گزارش مجله بیلد، فولکس واگن ۹۰۰ میلیون یورو برای اجرای این اقدامات برای عبور از بحران در نظر گرفته است. با وجود رقابت فزاینده با خودروهای چینی، فولکس واگن امیدوار است که این تغییرات بتواند وضعیت را بهبود بخشد و جایگاه خود را در بازار جهانی حفظ کند.
منبع:آخرخودرو