به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ پس از گذشت یک ماه از شهادت رهبران و فرماندهان مقاومت اسلامی در لبنان به ویژه شهید سید حسن نصرالله، حزب الله لبنان شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل جدید خود معرفی کرد.
شیخ نعیم قاسم یکی از بنیانگذاران و هسته اصلی تأسیس حزب الله لبنان است. معاون دبیرکل بود. اولین کنگره عمومی حزب الله در آبان 1368/ آبان در سال 1368 صورت گرفت. در پایان این کنگره شیخ صبحی طوفیلی و همچنین سید عباس موسوی، سید حسن نصرالله، شیخ حسن کورانی، شیخ نعیم قاسم، شیخ محمد یازیک، محمد رعد، محمد فنیش و محمد یاغی به عنوان دبیرکل حزب الله و حزب الله انتخاب شدند. دبیر کل (شیخ صبحی طوفیلی) به عنوان اعضای شورای رهبری انتخاب شدند. شیخ نعیم قاسم به عنوان معاون دبیرکل، سید حسن نصرالله به عنوان رئیس شورای اجرایی و محمد فنیش به عنوان رئیس دفتر سیاسی منصوب شدند.
این تصمیم زمانی اتخاذ شد که مقاومت اسلامی لبنان سال ها قبل به صورت غیررسمی فعال بود و پس از فراز و نشیب های فراوان اعلام موجودیت کرد. شیخ نعیم قاسم درباره فعالیت های غیر علنی حزب الله در مراحل اولیه تأسیس می گوید: حزب الله تا سال 1985 یک سازمان واحد، منسجم و یکپارچه بود. نبود چه کسی می تواند خود را بیان کند، اما ما بدون اینکه کسی از کار و فعالیت ما یا رابطه ما با دیگران باخبر باشد به کار و فعالیت خود ادامه دادیم … در این مرحله سعی کردیم به حرکت خود ادامه دهیم که گویی یکی از ما کشته شده است شخصیت دیگری که می تواند ادامه دهد. در مسیر او…”
شیخ نعیم قاسم و سیاست در لبنان
سیاست حزب الله در قبال دولت مبتنی بر رفتار و سیاست های دولت در قبال منافع مردم، وضعیت منطقه خاورمیانه و به ویژه موضوع مقاومت اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی است. به گفته شیخ نعیم قاسم: «ما می خواهیم در مورد نظام سیاسی بر اساس حقوق و وظایف بین دولت و ملت به توافق برسیم و تار و پود فرقه گرایی سیاسی را از بین ببریم، هرگز در دایره ایده دادن به دیگران حرکت نمی کنیم تحمیل کردن ما با همه نیروهای اسلامی در یک سنگر هستیم و در یک چارچوب در مبارزه با متجاوزان و استکبار جهانی و غرب با آنها همکاری می کنیم، اما اختلافات سازمانی زیادی وجود دارد که به اعتقادات و تصمیمات هر یک از طرفین بستگی دارد. تشکیل حزب یا شرایط. این مربوط به گرایشات سیاسی است. ما تلاش زیادی می کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که اختلافات (چه با احزاب اسلامی، ملی یا مسیحی) منجر به درگیری نظامی نشود.
نظر دبیرکل جدید حزب الله درباره ولایت فقیه
شیخ نعیم قاسم، قائم مقام دبیرکل حزب الله در خصوص ولایت قانونی معتقد است: «هیچ گونه ارتباطی بین تابعیت ولی قانونی و نفوذ اختیارات او وجود ندارد، همانطور که اختیارات به کشور مرجع تقلید بستگی ندارد.» .. نگهبان پرچمدار اسلام است و برای اسلام دینی که مایه رحمت همه جهانیان است. اما میزان و میزان نفوذ و اقتدار آن بستگی به واکنش و لبیک متعهدان به آن دارد.
وی افزود: امام خمینی (قدس سره) به عنوان حاکم مسلمین، حکومت اسلامی ایران را از مقام رهبری و رهبری، هدایت و نظارت بر نظام اسلامی و در عین حال انجام وظایف سیاسی عموم مسلمانان در سایر کشورها، رهبری کرد. کشورها.. قطعا. پس از ایشان حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) همین مقام و مرجعیت را یافتند.»
مواضع سخت ضد صهیونیستی دبیرکل سوم
اما از دیگر مواضع سومین دبیرکل حزب الله لبنان، سخنان وی درباره رژیم صهیونیستی نیز هست. وی که یکی از رهبران نسل اول حزب الله است، در این زمینه می گوید: اشغالگر دانستن اسرائیل نه تنها به خاطر اشغال جنوب لبنان، بلکه به خاطر اشغال فلسطین و بیت المقدس است، حتی اگر اسرائیل عقب نشینی کند از جنوب لبنان، دشمنی حزب الله با اسرائیل باقی خواهد ماند و دولت اسرائیل هرگز مشروع شناخته نخواهد شد.
حزب الله؛ یک حزب کاملاً لبنانی
نفوذ حزب الله لبنان بر انقلاب اسلامی ایران به حدی بود که در برخی محافل داخلی لبنان و برخی رسانه های جهانی، حزب الله لبنان را «حزب ایرانی» نامیدند و همواره حزب الله و رهبران آن را متهم به انقیاد و انقیاد می کردند. دست جمهوری اسلامی ایران و نماینده منافع ملی ایران و نه منافع ملی لبنان است. اما در واقعیت اینطور نبود و حزب الله علی رغم شباهت های فراوان با جمهوری اسلامی ایران، استقلال خود را در امور داخلی لبنان حفظ کرده است.
شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله لبنان در توضیح این مشکل میگوید: «از آنجایی که هر فعالیتی به ویژگیها و شرایط خاص یک کشور مربوط میشود، فعالیتهای حزبالله نیز ترکیبی از روشهای اسلامی است و تابعیت حزبالله لبنان در همه سطوح است لبنانی، از رهبران گرفته تا کادرها و اعضای حزب، و به مشکلات این کشور در زمینه های جهادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی توجه دارد و پرچم اسلام را بر دوش دارد که هم این حزب و هم سایرین در میدانها جهانهای مختلفی را زیر پرچم خود آورده است. پرداختن به مشکلات جهان اسلام و مستضعفان منافاتی با توجه به مشکلات ملی ندارد که باید در راستای نفی ظلم و تجاوز و تلاش برای تحقق عدالت و رعایت اولویت ها و مصالح باشد. از سوی دیگر، هیچ گروهی در جهان وجود ندارد که بر اساس تصوری که از علایق و مطابق با اعتقادات خود دارد، اشتراکات درونی و بیرونی نداشته باشد. چنین چیزی هرگز منفی تلقی نمی شود مگر اینکه منجر به وابستگی شود و قدرت انتخاب و تصمیم گیری آزاد را سلب کند یا به وقف آشکار به اهداف دشمنان منجر شود یا به فعالیت هایی منجر شود که مستلزم استفاده از قدرت و سلطه باشد و حقوق دیگران را تضییع کند. . باش.”
سه مولفه رابطه باثبات میان حزب الله و ایران
روابط ایران با حزبالله، نزدیک، راهبردی و باثبات و با نوسانات اندک بوده است و جمهوری اسلامی ایران همواره از حزبالله حمایت کرده است. در واقع، باید تاکید کرد که حمایت از حزب الله لبنان بخش مهمی از طراحی اساسی سیاست خارجی ایران بود. جمهوری اسلامی ایران در اصول کلی سیاست خارجی خود ثابت مانده است و به همین دلیل با تغییر ریاست جمهوری، سیاست خارجی ایران در قبال حزب الله تغییر محسوسی نداشته است. در این موارد شیخ نعیم قاسم مهمترین دلایل این رابطه بسیار نزدیک و صمیمانه را بیان می کند:
1- اعتقاد حزب الله و ایران به نظریه مرجعیت دینی و ولی و رهبر بودن امام خمینی (ره) که جلوه ای از این نظریه در زمانه کنونی ماست. چنین دیدگاهی به اجماع در چارچوب حاکمیت شرعی وحدت جهانی منجر شده است.
2- انتخاب نظام جمهوری اسلامی به عنوان شکل حکومت در ایران منطبق با موازین اسلامی حزب الله. در حوزه نظری و خطوط کلی چنین هماهنگی و اجماع وجود دارد.
3- انسجام و هماهنگی سیاسی ناشی از موفقیتهای ایران در مبارزه با استکبار و تاکید بر استقلال و حمایت از جنبشهای آزادیبخش بهویژه در مقاومت در برابر اشغالگری اسرائیل، و این همان دیدگاهی است که حزبالله را در طرح اولیه تشکیل میدهد. مبارزه با اشغالگری اسرائیل و خواسته های آن از جمله: ب: «عدم پذیرش نقشه های استکباری، چیزی است که به آن معتقد است».
منابع
حزب الله لبنان، صادق غفوری سبزواری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران و شیعیان لبنان، علی خسروشیری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
انقلاب اسلامی و احیای هویت مذهبی شیعیان لبنان، داوود سلیمانی زاده، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
۲۵۹