صدا و سیما در واکنش به اخبار برخی رسانه ها مبنی بر حجم مخاطب این رسانه پاسخی منتشر کردند.
به گزارش ایسنا، روابط عمومی مرکز تحقیقات صدا و سیما در واکنش به گزارش ایسپا در پاسخ به برخی رسانه ها نوشت:
“در اردیبهشت ماه در این ماه، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با همکاری وزارت علوم به بررسی وضعیت فرهنگی و اجتماعی دانشجویان در دانشگاههای دولتی پرداخت. این نظرسنجی در میان 2250 دانشجو در مقاطع مختلف که اکثراً در مقطع کارشناسی بودند انجام شد. بخشی از نتایج این نظرسنجی که به تازگی منتشر شده است نشان می دهد که دانش آموزان بخش زیادی از اوقات فراغت خود را صرف گشت و گذار در فضای مجازی و همچنین گوش دادن می کنند. بعد از موسیقی، معاشرت با دوستان، ورزش و … فعالیت دانش آموزان در اوقات فراغت در رتبه های بعدی قرار دارد.
این «نظرسنجی نشان می دهد که اساساً تماشای فیلم و سریال جایگاه قابل توجهی در پرکردن اوقات فراغت دانشجویان دانشگاه های دولتی ندارد» و حتی در برخی موارد گوش دادن به پادکست بیشتر از تماشای فیلم و سریال، اوقات فراغت دانشجویان را می گیرد. حال در این نظرسنجی از معدود دانش آموزانی که اعلام کرده اند در اوقات فراغت خود به تماشای فیلم و سریال می پردازند، پرسیده شد که از کدام منبع فیلم و سریال می بینند؟ و نتایج نشان می دهد که پاسخگویان بیشتر فیلم و سریال را از طریق دانلود و تماشا از طریق سایت های اینترنتی و سپس از طریق بسترهای نمایش داخلی و خارجی تماشا می کنند و تلویزیون در رتبه چهارم قرار دارد.
انتشار این گزارش بهانه ای شد تا برخی سایت ها و کانال ها بدون مراجعه به کل نظرسنجی و با تحریف بخشی از آن، رسانه ملی را زیر سوال ببرند.
در این زمینه ذکر چند نکته ضروری است:
اساساً الگوی مصرف رسانه ای یک قشر خاص، مثلاً دانشجویان، قابل مقایسه با عموم مردم نیست و نمی توان آن را به کل جامعه ایران تعمیم داد.
حتی ایسپا نیز پس از این شیطنت رسانه ای توضیح داد که این نظرسنجی بین 2250 دانش آموز انجام شده و نتایج آن قابل تعمیم به کل جامعه نیست. اما متاسفانه این بی اخلاقی رسانه ای ادامه یافت.
البته این بی توجهی به واقعیات که نشان دهنده قصد تحریف کنندگان است موضوع جدیدی نیست. در فروردین یک ماه، یعنی چند روز قبل از اجرای این نظرسنجی دانشجویی، ایسپا در نظرسنجی از عموم مردم (نه گروه خاصی مانند دانشجویان) اعلام کرد که مخاطبان رسانه ملی حدود 70 درصد بوده اما هیچ کدام. از این سایت ها و کانال هایی که نتایج نظرسنجی ایسپا برای حمله به رسانه ملی ارجاع می دهد، از بیان کوچکترین اشاره ای به این یافته خودداری کردند!
برای مخاطبان فهیم رسانه بدیهی است که این گونه فعالیت ها نه علمی است و نه اخلاقی. البته کاهش مخاطبان تلویزیون در رقابت با فضای مجازی موضوعی جهانی است و موضوع جدیدی نیست، اما این گونه فعالیت ها به بهانه انتقاد از مدیریت رسانه ملی بی سابقه بوده و نشان دهنده نیات خاص این رسانه ملی است. ناشران این تحریفات کار رسانه ای مستلزم صداقت و انصاف است وگرنه نتیجه آن فریب افکار عمومی خواهد بود».