به گزارش مانیبان؛ اکونومیست خاطرنشان می کند که در ماه مارس، زمانی که ارتش انتظار آتش بس تا جولای را داشت، ژنرال ها فکر می کردند که علاوه بر بودجه عادی، ماشین جنگی اسرائیل 60 میلیارد شیکل (16 میلیارد دلار، معادل 3 درصد تولید ناخالص داخلی) دریافت خواهد کرد. . از آن زمان، و با ادامه جنگ، پیش بینی کسری بودجه همچنان در حال افزایش است. کسری بودجه اسرائیل در سال جاری به 8.1 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است که تقریباً سه برابر بیشتر از پیش بینی های قبل از جنگ است. اگرچه انتظار گسترش درگیری ها منتفی نیست، اما این کسری شاهد افزایش جدیدی خواهد بود.

اکونومیست نوشت: اقتصاد اسرائیل اکنون باید به سمت ترمیم حرکت کند. با این حال، بسیاری از 300000 کارگری که شغل خود را ترک کردند تا در جنگ غزه شرکت کنند، به ادارات، کارخانه ها و مزارع بازگشته اند. اما از سوی دیگر، وضعیت سخت اقتصادی در حال بدتر شدن است. بر اساس آمار بلومبرگ، رشد اقتصادی اسرائیل در فاصله آوریل تا ژوئن به 0.7 درصد رسیده و بر اساس ارزیابی سالانه، حدود 5.2 درصد کمتر از انتظار کارشناسان بوده است. در 16 سپتامبر، وزیر دارایی اسرائیل بزالل اسموتریچ مجبور شد از اعضای کنست بخواهد که با افزایش کسری بودجه اضطراری دولت موافقت کنند. امسال برای دومین بار بود که چنین درخواستی می کرد.

سپس بیان می کند: زیاده خواهی اسموتریچ و وجود درگیری های جدی تر، سرمایه گذاران را نگران می کند. در 23 سپتامبر، اسرائیل حملات هوایی را در مناطق مرزی لبنان انجام داد که به گفته منابع محلی، 558 نفر کشته شدند. پیش از آن انفجار پیجرها و واکی تاکی های مورد استفاده نیروهای حزب الله 39 کشته برجای گذاشت و شهرک های اسرائیلی ماه هاست که هدف حملات موشکی نیروهای حزب الله بوده است. پول شروع به فرار از اسرائیل کرده است. بین ماه های می تا جولای، خروج سرمایه از بانک های اسرائیلی به موسسات خارجی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دو برابر شد و به 2 میلیارد دلار رسید. سیاست گذاران اقتصادی اسرائیل اکنون بیش از زمان آغاز جنگ نگران هستند.

هر اقتصاد جنگی تا لبه چاقو می رود: یعنی، دولت باید ارتش خود را اغلب از طریق مخارج کسری تامین کند، در حالی که تضمین می کند که به اندازه کافی قوی است که بتواند بدهی های خود را در زمان صلح بپردازد. سناریوی کابوس اسرائیل، جنگی است که به بیت المقدس و تل آویو، مراکز تجاری این کشور سرایت می کند. اما حتی یک جنگ بسیار کم‌تر که در آن درگیری‌ها به شمال کشور محدود می‌شود، برای بی‌ثبات کردن اقتصاد اسرائیل کافی است.

هزینه های عمومی کمکی به حل مشکل نمی کند. در ماه مارس، زمانی که ارتش انتظار آتش بس در ماه ژوئیه را داشت، ژنرال ها فکر کردند که علاوه بر بودجه عادی، ماشین جنگی اسرائیل اعتباری بالغ بر 60 میلیارد شیکل (16 میلیارد دلار، معادل 3 درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل) دریافت خواهد کرد. برای مقابله با وضعیت امنیتی جدید، باید و سپس، بودجه نظامی را سالانه 30 میلیارد افزایش دهد. از آن زمان، و با ادامه جنگ، پیش بینی کسری بودجه همچنان در حال افزایش است. کسری بودجه اسرائیل در سال جاری به 8.1 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است که تقریباً سه برابر بیشتر از پیش بینی های قبل از جنگ است. در حالی که انتظار گسترش درگیری ها غیرمنطقی نیست، اما این کسری به افزایش ادامه خواهد داد.

این ارقام چه معنایی برای سیاستگذاران اسرائیلی دارد؟ در ژانویه، بدهی عمومی به 62 درصد تولید ناخالص داخلی رسید، رقمی کمتر از متوسط ​​بدهی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، که عمدتاً از کشورهای ثروتمند تشکیل شده‌اند. در نتیجه اسموتریچ نفس راحتی کشید. اما فقط کمی. اگر درگیری ها در سال آینده ادامه یابد، وضعیت مالی بدتر می شود. دارندگان اوراق قرضه می خواهند اطمینان حاصل کنند که هنوز فضایی برای خرج کردن در جنگ وجود دارد، بنابراین سقف کمتری نسبت به همتایان خود برای بدهی قابل قبول دارند. موسسات اعتباربخشی نیز نگران هستند. هم Fitch و هم Moody’s می گویند که پس از یک بار کاهش رتبه اعتباری اسرائیل در سال جاری، ممکن است مجبور شوند دوباره این کار را انجام دهند.

رشد قوی تر درد اقتصادی را کاهش می دهد. اگرچه نیروهای ذخیره به سر کار بازگشته اند و مصرف به سطح قبل از جنگ بازگشته است، اقتصاد اسرائیل هنوز نسبت به قبل از جنگ کوچکتر است.

حدود 80000 کارگر فلسطینی پس از 7 اکتبر اجازه کار در اراضی اشغالی را نداشتند و هرگز کارگران دیگری جایگزین آنها نشدند. در نتیجه صنعت ساخت و ساز نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40 درصد کوچکتر شده است و این امر تأثیر بسزایی در ساخت و تعمیر خانه داشته است. در حال حاضر بیشترین تاثیر بر تورم است که در مردادماه به 3.6 درصد رسید و رشد آن در تابستان شتاب گرفت. اگر شدت حملات حزب الله افزایش یابد، کمبود کارگران ساختمانی به مشکل بزرگتری تبدیل خواهد شد.

سرمایه گذاران از توانایی اقتصاد اسرائیل برای بازگشت به شرایط رونق مطمئن نیستند. پول ملی اسرائیل در وضعیت شکننده ای قرار دارد و بانک های اسرائیلی شاهد فرار سرمایه هستند. سه گزارش بانکی بزرگ این کشور حاکی از افزایش شدید درخواست‌های مشتریان برای انتقال پس‌انداز خود به سایر کشورها یا تبدیل آن به دلار است. اگرچه نرخ تورم بالاتر از هدف است، اما در نشست آگوست بانک مرکزی اسرائیل تصمیم گرفت تا نرخ بهره قبلی را حفظ کند و آن را تغییر ندهد، زیرا از ترس اینکه اقتصاد مسیر بهبود را رها کند، تصمیم گرفت. در چنین شرایطی می توان یک سناریوی کابوس را تصور کرد. برخی از سرمایه گذاران در حال آماده شدن برای جنگی هستند که تمام اسرائیل از جمله اورشلیم و تل آویو را در بر خواهد گرفت. در چنین سناریویی، رشد اقتصادی به شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت، احتمالاً بیشتر از روزهای پس از 7 اکتبر. خروج نیروهای ارتش افزایش خواهد یافت. فرار سرمایه گذاران احتمالاً باعث ورشکستگی بانک ها خواهد شد. ارزش پول کاهش خواهد یافت و بانک مرکزی اسرائیل مجبور به مداخله و استفاده از ذخایر خود خواهد شد. هر اتفاقی بیفتد، اقتصاددانان اسرائیلی خود را به بدترین سناریو تسلیم کرده اند. حتی اسموتریچ اذعان می کند که فضایی از خستگی و فرسایش پدید آمده است: “ما در طولانی ترین و پرهزینه ترین جنگ در تاریخ اسرائیل هستیم.” جنگ های قبلی باعث فاجعه اقتصادی برای اسرائیل شده است. پس اگر این یکی اگر همین نتیجه را داشته باشد، نباید تعجب کنیم.

منبع: انتخاب


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما