با معرفی فیلم «در آغوش درخت» به آکادمی اسکار 2025، یک نکته جلب توجه می کند. این فیلم اولین تجربه کارگردانی بابک خواجه پاشا در ساخت یک فیلم بلند است. در این تقریباً نیم قرن ورود آثار سینمایی ایران به فرهنگستان، چند اثر اول این فرصت را داشته اند، از جعفر پناهی تا بهمن قبادی که با «بادکنک های سفید» و «زمانی برای مستی اسب ها» در اسکار حضور داشت تا «در آغوش بگیر» که اکنون نماینده ایران در اسکار است.
به گزارش بازتاب آنلاین، شنبه سی و یکم شهریور فیلم «در آغوش درخت» از سوی هیات انتخاب سینمای ایران نامزد اسکار شد. این فیلم راه درازی در پیش دارد و پس از نمایش باید مورد پذیرش آکادمی اسکار قرار گیرد. درست است که اگر تاریخچه حضور سینمای ایران در اسکار را مرور کنیم، اصغر فرهادی و محید مجیدی مشارکت زیادی دارند. اما رسیدن اولین فیلم یک کارگردان به اسکار اتفاق مهمی است که در سال های اخیر در سینمای ایران تکرار شده است. نگاهی به آثار ارسال شده توسط کمیته انتخاب به آکادمی اسکار انداخته ایم.
بادکنک سفید کارگردان: جعفر پناهی ۱۳۷۳
پناهی کار سینما را به عنوان دستیار کارگردان با عباس کیارستمی آغاز کرد. پس از چندین سال شاگردی در کنار کیارستمی، در سال ۱۳۷۳ بر اساس فیلمنامه ای که به صورت مشترک با کیارستمی نوشته بود، فیلم «بادکنک سفید» را جلوی دوربین برد. این فیلم تصویر واقعی پسری است که پولی را که برای خرید ماهی قرمز برای عید به او داده بودند از دست می دهد. این اتفاق باعث می شود که دختر با افراد مختلفی روبرو شود. این فیلم در سیزدهمین جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت جوایز متعددی شد و سیمرغ بهترین فیلم اول را از آن خود کرد. در سال ۱۳۷۳ و در شصت و هشتمین دوره جوایز اسکار به عنوان نماینده ایران برای شرکت در این رویداد اعزام شد که البته جزو آثار نهایی پذیرفته شده نبود. اما پس از اسکار در جشنواره کن درخشید و دوربین طلای این جشنواره به جعفر پناهی رسید.
زمانی برای مستی اسب ها کارگردان: بهمن قبادی | 1379
داستان تلاش کردهای ایرانی برای زندگی در مرز ایران و عراق، داستانی قدیمی است. اما برای اولین بار بهمن قبادی که متولد کردستان است با ساخت یک فیلم داستانی و داستانی درباره این قوم و فعالیت هایشان توجه سینمای جهان را به ایران جلب کرد. «زمانی برای مست اسب ها» داستان یک خانواده کولبر کرد است که با مشکلات زیادی روبرو هستند. قبادی که تحصیل در دانشگاه صدا و سیما را نیمه تمام رها کرده بود، فعالیت حرفه ای خود را در سینما با سخت کوشی فیلم مستند آغاز کرد و در سال ۱۳۷۹ اولین فیلم بلند سینمایی خود را جلوی دوربین برد. یک فیلم ایرانی به زبان کردی که برای حضور در اسکار در سال 2000 انتخاب شد. این فیلم به مرحله نهایی داوری اسکار راه پیدا نکرد اما در جشنواره های اروپایی مانند کن مورد استقبال زیادی قرار گرفت.
به بغداد خوش آمدید کارگردان: مهدی نادری 1388
مهدی نادری سال ها مشغول ساخت فیلم های مستند و کوتاه بود تا اینکه در سال 1387 اولین فیلم بلند خود را جلوی دوربین برد، این فیلم در ابتدا «مرح بگو مادر» نام داشت که در جشنواره بیست و هشتم فجر نیز مورد توجه قرار گرفت. اما در آکادمی اسکار با نام «خداحافظ بغداد» ارائه شد. داستان فیلم در مورد رویارویی دو سرباز در جنگ بین آمریکا و عراق است. یکی آمریکایی و عراقی که از دشمنی به دوستی می رسند. این فیلم در اسکار پذیرفته نشد و در جشنواره های خارجی هم موفق نبود. اما در جشنواره های ملی ایران مورد توجه قرار گرفت.
در آغوش درخت کارگردان: بابک خواجه پاشا ۱۴۰۲
«در آغوش درخت» اولین ساخته بلند بابک خواجه پاشا و نماینده ایران در اسکار 2025 است، این فیلم در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر نامزد هشتم شد و توانست جایزه بهترین فیلمنامه فیلم اول را دریافت کند. این فیلم درباره مشکلات یک زوج متوسط ایرانی است که در آستانه جدایی هستند. کارگردان برای ایجاد تغییر در رویکرد به این موضوع، فضای شهری را رها کرد و فیلم را در طبیعت ارومیه جلوی دوربین برد. خواجه پاشا بیش از 20 سال به عنوان مستندساز و کارگردان در شبکه استانی فعالیت داشته است. اما «در آغوش درخت» اولین فیلم بلند اوست که اکنون در راه اسکار است.