طبق ماده 120 قانون کار، اتباع خارجی مجاز به کار در ایران نیستند مگر اینکه ویزای ورود با حقوق کار و مجوز کار مطابق قوانین و مقررات مربوطه داشته باشند.
به گزارش ایسنا، بر اساس بند ج ماده 11 قانون تنظیم بخشی از درآمدهای کشور، هر کارفرمایی که به طور غیرقانونی از کارگران خارجی استفاده کند یا فعالیتی غیر از موارد مندرج در پروانه کار انجام دهد، به ازای هر روز پنج برابر حداقل دستمزد دریافت خواهد کرد. کار می کند و مشمول جریمه می شود.
بر اساس مصوبه شورای عالی کار که حداقل دستمزد روزانه 238 میلیون و 872 هزار تومان تعیین شده است، جریمه هر روز اشتغال غیر مجاز اتباع خارجی پنج برابر حداقل دستمزد روزانه و در صورت استنکاف کارفرما معادل یک میلیون و 144 هزار و 364 تومان است. پرداخت مبلغ مقرر در این بند برای پرداخت جزای نقدی به استناد ماده (۱۸۱) قانون کار، تعقیب کیفری آغاز میشود.
ماده 11 قانون تنظیم بخشی از درآمدهای کشوری شامل سه بند است. بر اساس بند «ب»، وزارت کار موظف است درآمد حاصل از صدور و تمدید پروانه کار اتباع خارجی در ایران را به نرخ مصوب هیأت وزیران و به حساب درآمد عمومی و همچنین مستخدمین محلی و پستی وصول کند. مقامات ادارات سیاسی خارجی شاغل در ادارات ذیربط مشروط بر رعایت عمل متقابل از پرداخت وجوه مذکور معاف هستند.
همچنین به منظور جلوگیری از حضور کارگران خارجی غیرمجاز در بازار کار کشور، وزارت کار موظف است بر اساس بند «ج» به کارفرمایانی که کارگران خارجی غیرمجاز را به کار میگیرند، به ازای هر کدام پنج برابر حداقل دستمزد روزانه پرداخت کند. روز اشتغال غیرقانونی برای هر کارگر خارجی جریمه ای در نظر گرفته می شود که در صورت تکرار تخلف دو برابر می شود.
در این رابطه علی باقری مدیرکل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی به تشریح جزئیات فعالیت اتباع خارجی مجاز و صدور پروانه کار موقت آنها پرداخت و گفت: برای آن دسته از اتباع که ورود و حضور در کشور قانونی است و به عنوان پناهنده در کشور شناسایی شده و یا طبق برنامه های وزارت کشور مدارک هویتی دریافت کرده اند و استخدام و خدمات آنها توسط کارفرمایان ایرانی در رشته ها و حرفه های مجاز و به صورت موقت مورد نیاز بوده و هست. مجوز کار صادر شده است.
به گفته وی، فعالیت اتباع مقیم قانونی کشور و دارای پروانه کار ادامه داشت و تغییر خاصی در این زمینه ایجاد نشد.
پیش از این سامانه جامع اشتغال اتباع خارجی با موظف به ثبت نام و رسیدگی به درخواستهای مربوط به استفاده از خدمات استخدامی برای اتباع خارجی توسط کمیساریای کار وزارت کار در کشور با الزام تمامی واحدهای اجرایی در استانها معرفی شد. در سامانه جامع استخدام از اتباع خارجی.
همچنین سال گذشته با همکاری مراجع قضایی طرح ملی تعیین وضعیت اشتغال اتباع افغانستانی در اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران اجرا شد که اقامت مجاز این افراد و باید وضعیت شغلی خود را روشن می کردند.
در حال حاضر کارفرمایان می توانند با مراجعه به سامانه جامع اشتغال اتباع خارجی، برای کارگران خارجی مورد نیاز خود، استعلام و درخواست مجوز کار کنند.
بر اساس آمار، نزدیک به 1.5 میلیون خارجی به صورت قانونی و دارای مجوز کار در کشور هستند، اما تعداد افراد غیرمجاز و بدون مجوز بیشتر تخمین زده می شود.
کارشناسان معتقدند موضوع ساماندهی اتباع بیگانه و به کارگیری آنها خارج از اختیارات و وظایف وزارت کار است و باید با هماهنگی و تعامل نهادهای مختلف از جمله وزارت کشور، سازمان مهاجرت و مهاجرت، امنیتی و حقوقی به آن رسیدگی شود. سازمان های مجری قانون و سایر مقامات.
طبق قانون کار، اتباع خارجی که فاقد پروانه کار، پروانه کار موقت یا کارت کار موقت باشند، اجازه کار در کشور را ندارند و در صورت اشتغال، کارفرمای آنها مجرم شناخته و جریمه می شود.