ری را جدیدترین و جدیدترین محصول ایران خودرو می باشد که دارای ویژگی های مهمی است و در این ویدئو نگاهی به این خودرو می اندازیم.
ری را نام اولین کراس اوور ملی است که از ابتدای فرآیند طراحی و تولید توانسته نظرها را به خود جلب کند و به تازگی ایران خودرو عرضه آن را آغاز کرده است. قطعا شرکت ایران خودرو برای توسعه این پروژه سرمایه هنگفتی را صرف تولید محصولی متفاوت کرده است که شامل هزینه های طراحی و توسعه، صنعتی سازی و بازاریابی و … می شود.
اما اولین کراس اوور ملی چه ویژگی هایی دارد که این ریرا را به محصولی خاص در بین ملی پوشان تبدیل می کند؟ این سوالی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد.
بیایید اسکوپ را در مورد ری بگیریم
اولین موضوع همانطور که قبلا هم اشاره کردیم به سبک طراحی این خودرو مربوط می شود. تا به حال شرکت های تولید داخل توانسته اند خودروهای متعددی تولید کنند، اما اکثر محصولات آنها در رده خودروهای سدان قرار داشتند، اما ری رائو اولین خودرویی است که عمدتاً به صورت کراس اوور طراحی شده است که پیشرفت بسیار خوبی است. علاوه بر این، ری را می توان اولین محصول تولید داخل دانست که روش های مدرن طراحی خودرو در آن دیده می شود.
نکته مهم دیگر در مورد ری این است که این خودرو قوی ترین موتور تولید داخل یعنی موتور EFP را دارد. موتور EFP در واقع نسخه ارتقا یافته موتور توربو EF7 است که حداکثر قدرت 160 اسب بخار و گشتاور 240 نیوتن متر دارد. البته ناگفته نماند که این موتور باید در خودروهای دیگری مانند دنا پلاس جوان نصب شود اما ری را اولین خودرویی است که دارای موتور EFP است.
موضوع دیگری که ری را از دیگر محصولات داخلی متمایز می کند و این خودرو را رقیب خودروهای مونتاژی می کند، آپشن ها و امکانات نسبتا مدرن و متنوعی است که بر روی این خودرو قرار داده شده است. امکاناتی مانند؛ درب صندوق عقب برقی با سنسور حرکت پا، چراغ پیچ، اهرم دنده برقی، رادار نقطه کور، روشنایی داخلی، ترمز دستی برقی، نگه داشتن خودکار، اهرم دنده پشت فرمان، سیستم چندرسانه ای یکپارچه و صفحه نمایش های عقب آمپلی فایر دیجیتال، فرمان تلسکوپی قابل تنظیم تنظیم چرخ در 4 جهت و… همگی آپشن هایی هستند که برای اولین بار در یک محصول ملی دیده می شوند.
در ادامه به بررسی مشخصات فنی Ray می پردازیم.
مشخصات فنی ری
همانطور که گفته شد، کراس اوور داخلی ایران خودرو به موتور TC7 یا EFP در حالت فول آپشن مجهز شده است. این موتور یک موتور 1.65 لیتری است. توربوشارژر می تواند حداکثر توان 160 باشد اسب بخار و گشتاور نهایی 240 نیوتن متر تولید شده و از طریق یک گیربکس 6 سرعته اتوماتیک به چرخ های جلو منتقل می شود. پروژه K125 به لطف طراحی خوب و استاندارد خود توانسته استاندارد ایمنی عابر پیاده را در مراکز معتبر اروپایی به دست آورد که امتیاز ویژه ای برای این خودرو محسوب می شود. حجم باک سوخت این خودرو 50 لیتر است و میانگین مصرف سوخت پیش بینی می شود. ایران خودرو ری با توجه به نوع موتور، ابعاد و وزن این خودرو، مقدار آن در هر 100 کیلومتر باید در محدوده 7-8 لیتر باشد که برای این خودرو مقدار مناسبی است.
منبع:آخرخودرو