مریم فخری: چرا بورس ها همچنان از بازار سرمایه دور می شوند؟ در حالی که در چند روز اخیر تنها به دلیل شایعه ای شاهد هجوم مردم برای خرید طلا و سکه در بازار و موج تقاضا در این بازار بودیم، اما از سوی دیگر علیرغم وعده ها و تصمیمات جدید به گزارش دولت، این یکی بازار است که هنوز در حالت رکود است و حتی در جهت منفی حرکت می کند.

آخرین گزارش ها از وضعیت بازار سرمایه حکایت از روند نزولی شاخص کل دارد. بنابراین در مرز 2 میلیون واحد حرکت می کند و تنها یک حرکت کوچک شاخص را تا کانال یک میلیون و 900 هزار واحد پایین می آورد.

سهامداران و فعالان بازار سرمایه از این وضعیت بسیار نگران هستند. بهنام صمدی، کارشناس بازار سرمایه در واکنش به وضعیت نزولی با توجه به شوک تقاضا در سایر بازارها گفت: شایعه 13 صفر را پخش می کنند، مردم را برای خرید طلا به بازار می کشانند، دلالان خودرو در قرعه کشی چند صد سکه را مسدود می کنند، ارزهای رمزپایه از هر نظر جذاب تر شدند، بازگشت در بورس با رشد 2 درصدی. کاهش مقاومت سهام و شاخص کل. و رئیس بورس نیز از ورود پول ابراز نگرانی می کند.

نتیجه جلسه بحران چه بود؟

این در حالی است که همین هفته گذشته شورای عالی بورس در روز سه شنبه و در روزهایی که کل بورس قرمز شده بود و رئیس کل بانک مرکزی قول حمایت از بازار سرمایه را داده بود، جلسه اضطراری برگزار کرد.

پس از پایان این جلسه، محمدرضا فرزین با اشاره به وضعیت آشفته بازار سرمایه از حمایت نظام بانکی از این بازار خبر داد. وی با اشاره به اقدامات جدید بانک مرکزی برای حمایت از بورس و سهامداران خرد، تمهیدات لازم این بانک برای تامین مالی و تسریع در طرح های توسعه شرکت های بورسی را مورد اشاره قرار داد.

با این حال، سه اقدام کلیدی بانک مرکزی برای حمایت از بورس اعلام شد: تضمین 360 سهم اوراق مالی توسط بانک‌های عامل برای انتشار اوراق تامین مالی طرح‌های عمرانی و تامین سرمایه در گردش شرکت‌های بورسی با انتشار 2 میلیارد یورو صکوک ارزی. اوراق مشارکت طرح های توسعه ای شرکت های سهامی خاص به ویژه در بخش های پتروشیمی و معدنی و همچنین اعطای وام ارزی به ارزش 1.5 میلیارد یورو به شرکت های سهامی دارای درآمد ارزی و طرح های زودبازده به منظور تحقق. افزایش صادرات آنها

بورس به حالت اضطراری رفت

با این حال گفته می شود صرافی در شرایط اضطراری بوده است. این موضوع از اظهارات اخیر مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار مشهود است. وی در اظهارات اخیر خود گفت: درست است که بازار سرمایه ما در شرایط اضطراری قرار دارد اما باید از طرق مختلف این بیمار را احیا کنیم.

به گفته قدیر معصومی خانه، اگر در حوزه عوامل بنیادی شرکت ها و شاخص های حوزه شرکت ها اتفاق بیفتد باید اتفاقات خوبی در حوزه بازار سرمایه بیفتد.

وی تاکید کرد: اگر جریان نقدینگی وارد بازار نشود، ممکن است بازار دچار بحران های عمیق تری شود و نتوانیم به تاب آوری مثبت در این حوزه دست پیدا کنیم.

مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: همه ما به بحث های اساسی اقتصاد معتقدیم و کسری ها و عدم تعادل ها در حوزه انرژی را می دانیم اما این بحث ها بارها و بارها تکرار می شود.

وی یادآور شد: درست است که بازار سرمایه ما در شرایط اضطراری قرار دارد، اما باید از طرق مختلف این بیمار را احیا کنیم. این بحران ها در کشورهایی مانند چین و آمریکا نیز وجود داشته است و آنها در این فضا پیموده اند و ادامه خواهند داد.

به گفته معصومی خانه، در صورت اعمال قیمت گذاری دستوری، به دلیل کاهش تولید، مجبور می شویم دو برابر سرمایه قیمت گذاری دستوری را صرف واردات کنیم.

وی افزود: اگر مفاهیم اساسی اقتصاد ما حل شود، نیازی به صندوق توسعه بازار نداریم، اما در جایی لازم است که دولت وارد این بازار شود . بانک مرکزی با تعیین نرخ سود، تأثیر مستقیمی بر بازار سرمایه دارد. هیچ کس نمی تواند آن را انکار کند.

معصومی گفت: اقدامات مطرح شده در شورا تقسیم شد. کاری که سازمان بورس باید انجام دهد این بود که از ظرفیت صندوق های حمایتی ثانویه و تامین مالی استفاده کند. در بحث تامین مالی نیز باید از صندوق های بازنشستگی مورد تایید بانک مرکزی استفاده کنیم.

وی با اشاره به درخواست های بانک مرکزی تاکید کرد: سه درخواست از بانک مرکزی داشتیم. از سوی دیگر بخشی از نقدینگی بازار نیز از همین جهت تامین می شود. تلاش برای کاهش رانت دلار نیما و آزاد از دیگر خواسته های ما از بانک مرکزی است. همچنین از بانک مرکزی درخواست کرده ایم تا در انتشار نرخ سود و سود دولت بررسی شود که امیدواریم با تامین منابع این نرخ های سود تعدیل شود.

وی خاطرنشان کرد: با وجود تمام تلاش‌ها و قول‌ها و انتصاب‌هایی که با موسسات مختلف داشته‌ایم، هنوز هیچ مجوزی از سوی بانک مرکزی صادر نشده و پولی به این صندوق‌ها و سایر موارد واریز نشده است. البته امیدواریم.

223225

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما