به گفته ژاله آموزگار، استاد زبان‌های باستانی، دلیل عدم وجود نام‌های «مد» و «هخامنشی» در نام‌های الهی پهلوی باید در جهت‌گیری مذهبی این آثار نهفته باشد و به این احتمال اشاره شود که سالنامه این آثار است. پادشاهان هخامنشی به نحوی تغییر یافتند و نامهای خدای ساسانی جایگزین شدند.

به گزارش ایسنا، ژاله آموزگار، پژوهشگر فرهنگ و زبان‌های باستانی و عضو دائم فرهنگستان زبان و ادب فارسی در همایش ملی «جهان ایران: رسانه و هخامنشیان» به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور ارائه کرد. و جهانگردی، این پرسش که چرا نام مادها و هخامنشیان در متون اوستا و پهلوی نیامده است؟

وی این را گوشه کوچکی از دغدغه «جهان ایرانی» دانست و در پاسخ اظهار داشت: ایران شناسان نظرات مفیدی در این زمینه داشته اند و من نیز در چندین مقاله به این موضوع اشاره کرده ام و اکنون سعی می کنم به اختصار به بررسی این موضوع بپردازم. با خلاصه ای از این نظرات

وی افزود: علت عدم وجود نام مادها و هخامنشیان در نام های الهی پهلوی را باید در جهت گیری مذهبی این آثار دید. موبدان در نمایش گذشته ایران تأثیر مستقیم داشت و هر چیزی که با عقاید و سیاست‌های دینی آنان مغایرت داشت حذف شد. این جهت گیری فقط مختص مردان دوره ساسانی نیست.

تاریخ ارمنستان متاثر از کتاب مقدس است و جهان بینی مسیحیت در آن به وضوح نمایان است. سؤالات تاریخی کتاب عهد عتیق با سؤالات کتاب یهودیان یکی نیست و تاریخ اسلام نیز تحت تأثیر قرآن کریم شکل گرفته است. این بدان معناست که طبری و سایر مورخان مسلمان، کتاب های تاریخ خود را با شرحی در قرآن کریم آغاز می کنند.

این پژوهشگر فرهنگ و زبان های باستانی ادامه داد: در سنت اوستایی پیشدادیان و کایان ها جای مادها، هخامنشیان و اشکانیان را می گیرند. شاهان اوستایی اسطوره‌ای جایگزین فرمانروایان واقعی ایران می‌شوند و زندگینامه شاهان تاریخی به نحوی در داستان‌های نام‌های الهی شاهان منعکس شده است.

این سوالات در مقالات خالقی مضلت به تفصیل بررسی شده است. مثلاً ویژگی های «دیاکو» شاه مادی را در شخصیت «هوشنگ پیشدادی» و اتفاقات زندگی «کوروش» را در داستان های «کی خسرو» می توان دید.

اگرچه برای فرمانروایان هخامنشی اهورامزدا بزرگترین خداست، اما در این دوره مانند دوره ساسانی با یک سازمان مذهبی منظم سروکار نداریم و شاید تساهل مذهبی کوروش و دیگر فرمانروایان هخامنشی با ماهیت سخت گیرانه هخامنشی همخوانی نداشته باشد. حاکمان سازگار با کاهنان ساسانی.

به یاد بیاوریم که در داستان های ساسانی داریوش اول و داریوش سوم. “دارا” نامیده شود. از «بلاش» یا «بلاش اشکانی» به عنوان مأمور تدوین اوستا یاد شده است. اگرچه اشکانیان یک سلسله هستند، اما ساسانیان نسبت به آنها و حماسه‌هایشان مهربانی نکردند.

معلم گفت: پس می توان این احتمال را داد که سالنامه پادشاهان دوره هخامنشی به نوعی تغییر کند و کتاب های آسمانی دوره ساسانی جایگزین آن شود. تاریخ مناسب و همسو با مذهب رایج زمان، اما شخصیت های برجسته تاریخی گذشته به نوعی با شخصیت های اساطیری یکی می شوند و این یکی از دلایل حذف نام رسمی مادها و هخامنشیان از متون دینی است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما