به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، بر اساس گزارش دیجیاتو، محققان با بررسی DNA نئاندرتال ها ردپایی از سه ویروس را یافتند که باعث سرماخوردگی، گلودرد، زگیل تناسلی و سرطان می شود. درک این ویروس های باستانی می تواند معمای انقراض نئاندرتال ها و همچنین توسعه بیماری های مدرن را آشکار کند.
طبق مقاله منتشر شده در مجلهویروس ها“محققان معتقدند که نئاندرتال ها این ویروس ها را از اجداد خود به ارث برده اند و احتمالا این ویروس ها مسئول انقراض آنها بوده اند. البته عوامل دیگری مانند تغییرات آب و هوایی، نرخ پایین زاد و ولد و تعاملات ناسازگار با دیگران نیز ممکن است از دلایل انقراض آنها باشد. اما احتمالاً درگیری با بیماری های ناشناخته ناشی از ویروس های مذکور وضعیت را برای آنها بدتر کرده است. مشکلات بهداشتی زمانی که یک گونه با گونه های دیگر رقابت می کند، یک نقطه ضعف تکاملی در نظر گرفته می شود.
این ویروس های باستانی نه تنها می توانند دانش ما را در مورد انقراض نئاندرتال ها گسترش دهند، بلکه به ما کمک می کنند تا در مورد ویروس های شناخته شده ای که بر انسان های امروزی تأثیر می گذارند بیشتر بدانیم.
ویروس های باستانی در استخوان های نئاندرتال های سیبری
دور و بر پنجاه هزار سال گذشته جمعیت کمی از نئاندرتال ها در غار وجود داشتچاگرسکایا(چاگیرسکایا) در جنوب سیبری زندگی می کرد. محققان DNA دو نئاندرتال، یک مرد بالغ و یک پسر را توالی یابی کردند. آنها به دنبال سه ویروس احتمالی در این DNA بودند:آدنوویروس», «ویروس هرپس“و”ویروس پاپیلوم».
آدنوویروس ها می توانند باعث عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا شوند. ویروس های تبخال باعث گلودرد یا زگیل تناسلی می شوند و برخی از سرطان ها مانند سرطان دهانه رحم با ویروس های پاپیلوما مرتبط هستند.
در آغاز سال 2021، دانشمندان ویروس های قدیمی و غیرفعال انسانی را کشف کردند. یک مطالعه نشان داده است که آدنوویروس ها در دندان ایجاد می شوند سی و یک هزار یک نفر در سیبری بود. اما ویروس های مورد مطالعه بسیار قدیمی تر و بیشتر از پنجاه هزار آنها ساله هستند.
استخوان های نئاندرتال غاز چاگیرسکایا، که DNA آن توسط دانشمندان برای یافتن ویروس ها توالی یابی شد.
دانشمندان بر این باورند که انسان ها و نئاندرتال ها بین 60000 تا 50000 سال پیش جفت گیری کردند. یعنی علاوه بر DNA، بیماری هایی را نیز منتقل می کردند.
مشخص نیست که این ویروس ها چه علائمی را در نئاندرتال ها ایجاد کردند. این احتمال وجود دارد که ویروس ها باعث ایجاد پاسخ ایمنی در بدن او شده باشند، اما شدت بیماری هایی که ایجاد کرده اند مشخص نیست.
محققان بر این باورند که جفت گیری بین انسان و نئاندرتال فوایدی برای انسان داشته و آنها را در برابر بیماری های ناشناخته مقاوم می کند. اما احتمالا نئاندرتال ها چندان خوش شانس نبودند. ویروس سرماخوردگی، حتی اگر کشنده نباشد، می تواند بر توانایی شکار و تولید مثل تأثیر بگذارد. این عامل احتمالاً مسئول انقراض جمعیت کاهش یافته نئاندرتال ها است چهل هزار پارسال موثر بود.
مشکلات در مطالعه DNA باستانی
درک اینکه چگونه بیماری های باستانی در طول هزاران سال تغییر کرده اند می تواند درک ما را از بیماری های انسان مدرن بهبود بخشد. برخی از ویروس ها هرگز از بدن خارج نمی شوند. این ویروس های مادام العمر می توانند تأثیرات عمده ای بر سلامت انسان داشته باشند.
تحقیق در مورد ویروس های باستانی هیجان انگیز است، اما مشکلاتی را نیز به همراه دارد. کار با DNA باستانی دشوار است. زیرا معمولاً شکسته می شوند و به قطعات کوچکتر می شکنند. هر چه توالی DNA طولانی تر باشد، شناسایی آن آسان تر است.
با این حال، زمانی که توالی ها کوچک هستند، DNA های مختلف را می توان (معمولاً به اشتباه) در همه انواع ژنوم شناسایی کرد. این امر تفسیر داده ها را دشوار و مستعد خطا می کند. DNA ویروس ها بسیار کوتاهتر از DNA انسان است. بنابراین احتمال خطا افزایش می یابد و در برخی موارد روش های مورد استفاده برای مطالعه DNA انسان برای مطالعه ویروس ها مناسب نیست.
به همین دلیل، محققان مطالعه حاضر می گویند که لازم است در آینده تحقیقات بیشتری برای تأیید یافته های آنها انجام شود.
22272227