به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، سعید جلیلی همچنان به سیاست خارجی روحانی حمله می کند و با نام شهید رئیسی تلاش می کند به موفقیت دست یابد. وقتی صحبت از قطعنامه ها می شود، توپ را به دست دولت روحانی می اندازد و از پاسخگویی مستقیم اجتناب می کند. این بخشی از اجراست سعید جلیلی در میزگرد سیاسی ساعتی پیش از شبکه سه سیما پخش شد.
در همین رابطه، حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس سابق کمیسیون ملی در گفت وگو با خبرگزاری بازتاب آنلاین، درباره سیاست خارجی سعید جلیلی گفت: آنچه در این میزگرد دیدیم این بود که آقای جلیلی نشان داد که سیاست خارجی آینده ترکیبی است از دو بن بست و یک سیاست خارجی باز مضاعف بسته شده است. یک میله مربوط به دوران دبیرخانه شورای عالی امنیت است که دوران تصویب قطعنامه های مختلف بود و میله دوم دوران عدم ناکارآمدی تحریم ها بود. »
وی گفت: واقعیت این است که آنچه در دولت قبل و در زمان مسئولیت افرادی مانند آقای جلیلی در سیاست خارجی شکل گرفت، نه تنها قابل دفاع نیست، بلکه باید در صفحات سیاه تاریخ ایران نوشته شود تهدیدها و کشور در شرایط خاصی توانست مشکلات خود را حل کند، تحریم ها این موضوع را به تصویر کشید که اگرچه ملت ایران روی ثروت می خوابد، اما روز به روز قربانی سیاست خارجی به قیمت مردم می شود.
مشروح گفتگوی حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس پیشین کمیسیون ملی را می خوانید.
*********
* آقای فلاحت پیشه! میزگرد سیاست خارجی توسط آقای جلیلی و مشاوران ایشان برگزار شد. وی در این گفتگو تاکید کرد که در دوران خود و دیپلماسی سه سال گذشته همان مسیر مذاکرات را ادامه خواهد داد. ارزیابی شما از دیدگاه ایشان چیست و آیا پیشبینی میکنید وقتی دولت بعدی در دست آقای جلیلی باشد، در سیاست خارجی چه مسیری را در پیش خواهیم گرفت؟
من معتقدم دولت آینده اگر به مسیر فعلی سیاست خارجی ادامه دهد، نمی تواند مشکلات کشور را حل کند.
هر دولتی که به این مسیر ادامه دهد، نه تنها مشکلات کشور را حل نخواهد کرد، بلکه سیاست خارجی روز به روز برای کشور هزینه خواهد داشت. نتیجه سیاست خارجی این شعار بود که سیاست خارجی ایران برخلاف آنچه در دنیا وجود دارد، ایجاد امتیاز برای کشور است. بر خلاف آنچه در کشورهای جهان می گذرد، روز به روز هزینه های بیشتری به کشور تحمیل کرده است.
چالش هسته ای چالش بزرگی برای کشور و سیاست خارجی ما است
ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که معمولاً فقط برای سیاست خارجی خود پول خرج میکند، اما برای کشور به ارمغان نمیآورد. بنابراین عدم تحمیل هزینه به کشور و از دست دادن فرصت ها نه تنها افتخار نیست بلکه ظلم به ملت است.
عده ای به جای اینکه با غرور از صدور قطعنامه علیه ایران و تهدید به بن بست سیاست خارجی حرف بزنند بابت کاری که با ملت ایران کرده اند عذرخواهی کنند. کشور ما با چالش بزرگی مواجه است، به اصطلاح چالش هسته ای.
از آنجایی که این چالش بزرگ حل نشده است، ایران علاوه بر هزینههای مسائل هستهای و تنشهای مداوم با آمریکا، هزینههای زیادی را نسبت به کشورهای کوچک و همسایگان میپردازد.
چرا آقایان نمی خواهند به رفتار اخیر روسیه پاسخ دهند؟
این آقایان مسئول اجرای سیاست خارجی وابسته به شرق هستند. یادتان هست که در زمان آنها روسیه و چین به آمریکا پیوستند و شش قطعنامه ضدایرانی علیه ایران تصویب کردند. بدترین تحریم ها را علیه ایران اعمال کردند. کار به جایی رسیده است که اگر ایران کوچکترین قدمی برای کاهش تنش با آمریکا و حل مشکلات هسته ای خود می برد، با سیاست های استعماری روسیه و گاه چین مواجه می شد، سیاست هایی که فقط در دوران قاجار شاهد آن هستیم.
چرا آقایان نمی خواهند به رفتار اخیر روسیه پاسخ دهند؟ روسیه مذاکرات بر سر این قرارداد 20 ساله را صرفا با هدف تأثیرگذاری بر انتخابات ایران به حالت تعلیق درآورد.
سیاست خارجی سه سال اخیر دولت قابل دفاع نیست. من معتقدم که روح شعار تعیین کننده سیاست خارجی بلافاصله بر دولت سیزدهم حاکم شد و به ایران اجازه داد تا برجام را احیا کند، اما برجام قربانی جنگ اوکراین شد.
اکنون می بینیم که در نشست جی 7 در ایتالیا چه در مورد مسائل هسته ای و چه در مورد جنگ اوکراین، نام ایران به عنوان کشوری در معرض تهدید هفت کشور جهان مطرح می شود. اگر ایران می توانست قبل از جنگ اوکراین برجام را احیا کند، اکنون به بزرگراه انرژی جهان تبدیل شده است. او بسیاری از قابلیت های انرژی جهان را به دست آورده بود. با این حال، این اتفاق نیفتاد.
دستاورد جلیلی در سیاست خارجی باید در صفحات سیاه تاریخ ثبت شود
نکته ناراحت کننده این است که آقایان مدعی هستند که برای فروش نفت راه حل ارائه کردند، اما راه حل منفعلانه بود نه فعال. اتفاقاً از زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، آمریکا مجبور شد در این شرایط از فروش نفت ایران جلوگیری کند، اما آنها این تهدید را به فرصتی برای آمریکا تبدیل کردند. آنها شرایط را طوری طراحی کردند که ایران نفت را با تخفیف به بازار عرضه کند، روسیه رقیب ایران در تخفیف قیمت نفت است که به آمریکا اجازه داد از تسریع تقاضای نفت در جهان جلوگیری کند و قیمت آن را به دلیل کنترل های داخلی و خارجی کنترل می کنند. رقابت .
واقعیت این است که آنچه در دولت قبل و دوران مسئولیت افرادی چون آقای جلیلی در سیاست خارجی شکل گرفت، نه تنها قابل دفاع نیست، بلکه باید در صفحات سیاه تاریخ ایران به شرح زیر نوشته شود فرصت ها جای خود را به دست دادند. تهدیدها و زمانی که کشور برای حل خود مشکل داشت، گرفتار تحریم هایی شد که ملت ایران با وجود اینکه بر سر ثروت مردانه می خوابد، روز به روز به قیمت سیاست خارجی قربانی کرد.
سیاست خارجی تیم جلیلی به انزوا و دیپلماسی پرهزینه می انجامد
* جلیلی در گفتگوی خود بر روابط با کشورهایی مانند ونزوئلا، سریلانکا، افغانستان، عراق و … تاکید کرد، به گونه ای که اظهارات وی یادآور سیاست خارجی احمدی نژاد و …
تا زمانی که ایران در سیاست بینالملل با مشکلات بزرگی مانند تحریمها مواجه باشد، سایر بخشهای سیاست خارجی آن پرهزینه خواهد بود. در کشورهایی مانند عراق، سوریه و سایر کشورهای منطقه، ایران هزینه های زیادی را متحمل شده است که بازپرداخت نشده است. با این حال، عربستان سعودی و ترکیه بیشترین سود را از روابط اقتصادی با کشورهای حوزه نفوذ ایران می برند.
وقتی کشوری مانند عراق با بازگشت سرمایه مواجه می شود یا سوریه بیانیه ضد ایرانی امضا می کند، معتقدم سیاست خارجی تیم جلیلی منجر به باز شدن قفل سیاست خارجی نمی شود و آنچه مشخص است ادامه انزوا و انزوای سیاست خارجی است. اجرای سیاست خارجی پرهزینه کشور بیشترین شانس سود را دارد.
* مشاوران جلیلی در این میزگرد دو تن از اعضای دولت رئیس جمهور بودند و آقای جلیلی نیز بر عملکرد دولت رئیس جمهور تاکید داشتند. آیا می توانیم این تصور را داشته باشیم که آقای جلیلی کاندیدای دولت در این انتخابات است؟
هرچه رقابت جدیتر باشد، چهار نامزد به حفظ وضعیت موجود نزدیکتر خواهند بود. حالا با پیشرفت مسابقات دو نفر از این چهار نفر می توانند مسابقه را تشکیل دهند. هدف از تشکیل چنین میزگردی و تیمی این است که نشان دهد آنچه آقای جلیلی در سیاست خارجی می خواهد تشکیل دهد، گردهمایی ریاست ایشان بر دبیرخانه شورای عالی امنیت است. سیاست ملی و خارجی دولت آقای رئیسی.
سیاست خارجی دولت جلیلی ترکیبی از دو بن بست است
* منظورتان این دو نفر آقای جلیلی و آقای قالیباف است؟
بله، این دو در حال رقابت هستند. آنچه در این میزگرد شاهد بودیم این بود که آقای جلیلی نشان داد که سیاست خارجی آینده ترکیبی از دو بن بست است، به عبارت دیگر سیاست خارجی دوباره به بن بست مضاعف خواهد رسید. یک میله مربوط به دوران دبیرخانه شورای عالی امنیت است که دوران تصویب قطعنامه های مختلف بود و میله دوم دوران عدم ناکارآمدی تحریم ها بود. ادعایی وجود داشت که تحریمها علیه ایران شکست خورده و تأثیری بر زندگی مردم نداشته است، اما مشخص شد که این تحریمها تأثیر داشته است.
دستگاه هایی که برای تولید شعار استفاده می شد هیچ ربطی به جان مردم نداشت
مردم بار دیگر بهای این دو مانع سیاست خارجی را پرداختند. اولاً مصوبات اتخاذ شده هنوز ملغی نشده و ثانیاً در دولت آقای رئیسی شعار خوشبینانه ناکارآمدی تحریم ها برای اقتصاد کشور پخش شد. این شعار باعث شد که دولت سیزدهم از فرصت برای تنش زدایی استفاده نکند و ذینفعان تحریم بودند که از ادامه تحریم منتفع شدند و ملت ایران دچار مشکلات بزرگی شد.
مثلاً سطح مالیات ها به یک هزار میلیارد و دویست هزار میلیارد تومان رسید و دولتمردان می دانستند که این کار برای جبران شکست سیاست خارجی است. اما تنها 370 هزار میلیارد تومان تحت عنوان یارانه به مردم داده شد. با وجود هفت برابر شدن فروش نفت، هیچ یک از ارقام اقتصادی ارائه شده تاثیر خود را بر زندگی مردم نشان نداد و دستگاه های مسئول تولید شعار هیچ ربطی به زندگی مردم نداشتند.
سیاست خارجی تیم آقای جلیلی شامل دو قرنطینه گذشته است. یکی در ارتباط با قطعنامه های شورای امنیت، بلوک دیگر نیز به شعارهای سیاست خارجی مربوط می شود.
27215