بهترین: به تازگی لو رفتن 74 آلبوم از آرشیو کاخ گلستان خبرساز شده است. ابعاد مختلف این تصاویر به قدری جالب است که حتی برای افراد عادی هم هنوز عادی نیستند. بعید است در شبکه های اجتماعی به خصوص اینستاگرام و توییتر بوده باشید و عکس های جدیدی از این آلبوم ها را ندیده باشید. البته تعداد عکس های لو رفته آنقدر زیاد است که جست و جوی آنها به این زودی ها تمام نمی شود.
دوره قاجار که تقریباً تمام قرن نوزدهم ایران را در بر می گیرد و تا دو دهه اول قرن بیستم ادامه دارد، یکی از بحث برانگیزترین دوره های تاریخی کشورمان است. از یک سو این سلسله با روی کار آمدن پهلوی پایان یافت و تاریخ نویسان معاصر همواره از دوره قاجار به عنوان دوره انحطاط تاریخی یاد می کنند و در آن سوی ماجرای ترور ناصرالدین شاه قرار دارند. انقلاب مشروطه و ضربه سوم. اسفند 1299 در نقشه جهانی به عنوان بی ثباتی اولیه در ایران آرام قرن نوزدهم و تبدیل آن به سنگر فرهنگ غرب تعبیر می شود. این داستان و این جنجال ادامه دارد. از این رو انتشار ناگهانی این عکس ها فرصتی بی بدیل برای پژوهشگرانی است که هنوز درباره دوره قاجار تصمیم نهایی نگرفته اند.
عقب ماندگی فرهنگی دوران قاجار
تصاویر منتشر شده از آلبوم منتسب به کاخ گلستان حکایت از یک فاجعه ملی در دوره قاجار دارد. گویی تاریخ با ایرانیان شوخی تلخ کرده است. فقر و بیماری دو نکته بزرگی است که به طرز عجیبی در تصاویر منعکس شده است. در دوره قاجار، ایران در منجلاب فقر افتاد و جامعه ایران به شدت فقیر شد. فقر در سراسر کشور گریبان مردم را گرفته بود. کشاورزان سرمایه مورد نیاز برای سرمایه گذاری و بهبود بهره وری را نداشتند و باعث شد زمین خود را رها کرده و شغل خود را رها کنند.
در میان 3200 تصویر به اشتراک گذاشته شده (که بسیاری از آنها غیرقابل انتشار هستند)، شاید بحث برانگیزترین نکته، قاب بندی شوخی کثیف چند جوان با پیرمرد بیچاره باشد.
در این میان سیر وقایع تاریخی معاصر و پس از دوره قاجار برای کاربران جالب توجه است. گویی این سلسله در میانه تاریخ پرافتخار این سرزمین، چیزی شبیه به مداخلهای نابهنگام و تلخ به نظر میرسد.
کاربری به نام کاراگاه می نویسد: این عکس های کاخ گلستان عکس های شیکی از کاخ قاجاریه! آیا عکس های قحطی 1296 (اثر احمدشاه) و فراموش شده تر از قحطی 1249 (شاهکار ناصرالدین شاه) را هم منتشر می کنند؟
دومی بین 25 تا 40 درصد ایرانی ها را می کشد! حتی آماری هم برای اولی وجود ندارد. در دفتر خاطرات سفر یک افغانی که به زیارت رفته است آمده است: آنقدر جنازه در شهرها مانده که بوی تعفن نمی دهد. وارد شهر شوید … سگ و گربه و انسان از اجساد تغذیه می کنند … (نقل قول) این کار را انجام دهید. آیا می خواهید بدانید ما از نظر روانی چه ملتی هستیم؟ داستان ننگین قاجار را بخوانید! تاریخچه تحقیر روسیه و انگلیس.
چگونه قاجاریه دو سوم ایران را ویران کرد؟
تا آغا محمد خان بود اوضاع خوب بود اما از دست فتحعلی در امان بود! وی در دوران سلطنت 37 ساله خود به مدت 25 سال با امپراتوری روسیه در جنگ بود و دو بار شکست خورد و عهدنامه گلستان و ترکمانچای را امضا کرد و در مجموع در این دو عهدنامه حدود 250 هزار کیلومتر مربع از سرزمین ایران جدا شد. . مجموع مناطق تفکیک شده طی این دو قرارداد، هفده شهر قفقاز یا هفده استان قفقاز ایران نامیده می شود.
دولت قاجار با عهدنامه های گلستان، ترکمانچای، ارزروم، آخال و… حدود 3 میلیون و 500 هزار کیلومتر مربع از خاک ایران را از دست داد که شامل اراضی 10 کشور مستقل در آسیای مرکزی و منطقه قفقاز، علاوه بر افغانستان و منطقه بود. بیشتر بلوچستان و کردستان.
نتیجه نهایی این است که 9 آبان در سال 1304 شورای ملی با تصویب ماده واحده، انقراض سلطنت قاجار را اعلام کرد و حکومتی که حدود 130 سال بر سر کار بود و حدود دو سوم سرزمین های خود را از دست داد، به تاریخ پیوست.
بعد از 50 سال قاجه به کجا رسیدیم؟
پنجاه سال پس از دوره قاجار، ظهور برخی از عناصر مدرنیزاسیون مانند جادههای آسفالته، راهآهن سراسری، بیمارستانها و دانشگاهها شاید مهمترین تحولاتی باشد که در نیمه اول قرن بیستم رخ داد.
در همین حال یکی از کاربران نوشت: برخی بر این باورند که بعد از قاجار اگر نبود بالاخره چند سال بعد مردم با عناصر بهداشتی مدرن مانند حمام آشنا شدند، چه دانشگاه، چه راه آهن، ثبت احوال، بیمارستان و غیره، پاکستان این همه 60 یا 60 داشت. 70 سال پیش کسانی که می گویند بله فلان و فلان. نبود پاکستان می شدیم. همچنین نام کلی ایران را به یک عکس محدود نکنید.
اما شاید نتوان کتمان کرد که ایران در دوره قاجار با برخی مشکلات اساسی دست و پنجه نرم می کرد. آنچه بعدها در این سرزمین رخ داد، همانطور که تاریخ نشان می دهد، تقریباً مطابق با استاندارد زندگی یک شهروند قرن بیستم بود.
نظرات کاربران؛ ایران در زمان قاجار چگونه بود؟
حمید: چه بخواهیم و چه نخواهیم امروز ایران را مدیون آقا محمدخان هستیم. آقا محمد خان در شرایطی ایران را متحد کرد که بیش از 30 حکومت خودمختار تشکیل شد. اما ای کاش حکومت قاجار بعد از آقا محمد خان تمام می شد…
مهندس امیر: جواب سوال صد مایل دورتر معلومه! تاریخ زیادی بخوانید. تاریخ همیشه بی طرفانه ترین قضاوت ها را انجام داده است.
سرو: ببین چه بلایی سر قاجارها اومده که الان خدارو شکر میکنیم.
و مسعود: نظرات این سوال به من نشان می دهد که هیچ کس کتابی در مورد آن زمان نخوانده است. هر اتفاقی بیفتد، قضاوت بر اساس تاریخی است که حکومت های پس از قاجار درباره آنها نوشته اند. البته دیدن خاکستری برای مردم ما سخت است. در نگاه او همه چیز سیاه یا سفید است.
منبع:برترینها