در بخشنامه جدید وزارت کار آمده است: در رابطه کارگر و کارفرما که تابع قانون کار است، در صورت بروز اختلاف بر سر پرداخت چهار درصد حق بیمه کارگاه های سخت و زیان آور، کارمند. باید علیه پیمانکار اقامه دعوی کند.
بر اساس نامه احمدرضا پرنده، مدیرکل بازرسی کار به رئیس مرکز فضای اطلاعاتی و امنیت فضای مجازی، سامانه کارگاه های خشن و زیان آور به مدت 10 روز تعلیق شد و این موضوع اعتراض بسیاری از بازدیدکنندگان و کارگران را در پی داشت.
کار سخت و زیان آور کاری است که دارای دو ویژگی سخت و زیان آور بودن باشد. بدن و روح انسان به گونه ای طراحی شده است که تحت شرایط خاصی عملکرد مطلوبی داشته باشد
کار سخت و زیان آور در قانون کار
کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده 52 قانون کار است که بر کاهش زمان کار تاکید دارد و مقرر می دارد در کارهای سخت و زیان آور زمان کار از 36 ساعت در هفته تجاوز نکند در حالی که در کارهای عادی ساعت کار. نباید بیش از 44 ساعت در هفته باشد. هفته ساعت در هفته است.
ماده 61 قانون کار، واگذاری کار اضافی به کارگاه های سخت و زیان آور را ممنوع کرده است
در ماده 65 قانون کار برای کارکنان شاغل در کارگاه های سنگین و زیان آور 5 هفته مرخصی تعیین شده است که در صورت امکان در پایان هر شش ماه در دو نوبت مرخصی داده شود. در حالی که ماده 64 قانون کار برای مرخصی عادی کار 26 روز کاری تعیین کرده است.
کار سخت و زیان آور در قانون تامین اجتماعی
کارهای سخت و زیان آور ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی برای کارگرانی که کارهای سخت و زیان آور انجام می دهند اقدامات حمایتی پیش بینی شده است تا کسانی که کارهای سخت و زیان آور انجام می دهند بتوانند پیش از موعد بازنشسته شوند.
در بند الف تبصره 2 ماده 76 قانون تامین اجتماعی اگرچه کار سخت و زیان آور تعریف شده است، اما کارفرما مکلف به کاهش و رفع عوامل زیان آور است و در ادامه و بند ب همین قانون آمده است افرادی که 20 سال دارند. سال تجربه حرفه ای مستمر یا 25 سال سابقه حرفه ای قبلی. در صورتی که به تناوب فعالیت های سنگین و زیان آور انجام داده و حق بیمه پرداخت شده باشد می توانند درخواست مستمری بدهند. سوابق کاری در مشاغل سخت و زیان آور 1.5 برابر محاسبه می شود. این حمایت باعث می شود کارگران مشاغل سخت و زیان آور بازنشسته شوند.
شرایط بازنشستگی از مشاغل سخت و زیان آور
20 سال سابقه کار مستمر یا 23 سال و 4 ماه سابقه کار متناوب در مشاغل سخت و زیان آور بدون شرط سنی.
سابقه بیمه را محاسبه کرده و با شرایط زیر تنظیم کنید
کل سابقه کار = (سابقه کار سخت و زیان آور ضرب در یک و نیم) + (سابقه کار عادی)
الف) شرایط بازنشستگی مردان:
1- 50 سال سابقه و 30 سال سابقه کار.
2- 60 سال سن و 20 سال سابقه کار.
3-سابقه پرداخت حق بیمه به مدت 35 سال بدون شرط سن.
ب) شرایط بازنشستگی زنان:
1- 45 سال سن و 30 سال سابقه کار.
2- 55 سال سن و 20 سال سابقه کار.
3-سابقه پرداخت حق بیمه به مدت 35 سال بدون شرط سن.
4- با 20 سال سابقه کار و 42 سال با حقوق 20 روز بازنشسته می شوند.
اگر مردم یکی در صورت دارا بودن شرایط فوق می توانند درخواست بازنشستگی شغلی سخت و زیان آور خود را با پرکردن فرم الف به ادارات مدنی محل ارائه نمایند.
البته چندی پیش معاونت روابط صنعتی بخشنامه جدیدی را ابلاغ کرد. در این بخشنامه آمده است که در صورت بروز اختلاف بر سر پرداخت در رابطه استخدامی بین کارمند و پیمانکار با چهار درصد حق بیمه کار سخت و زیان آور، کارمند باید علیه پیمانکار شکایت کند./تسنیم.