ایران در چند روز اخیر اردیبهشت ماه در سال 1403 حادثه تلخی را تجربه کرد و سانحه هلیکوپتر با رئیس جمهور رئیسی منجر به کشته شدن او و همراهانش شد. پیامدهای بین المللی و اجتماعی این رویداد قابل توجه بود. در سطح بین المللی، کشورهایی مانند هند، عراق، سوریه، لبنان، پاکستان و ترکیه و مقامات کشورهای مطرح مختلف مانند عمان، تونس، مصر، عربستان سعودی، مالزی، روسیه و عربستان عزای عمومی اعلام کردند. امارات برای ادای احترام به تهران. در حوزه اجتماعی نیز بدون توجه به سیاست های سیاسی رئیس دولت سیزدهم که موافقان و مخالفانی در بین شهروندان داشت، مراسم تشییع، یادبود و یادبود مرحوم رئیسی و یارانش با حضور مردمی برگزار شد و حضور نسبی داشت. فضای عمومی غم و اندوه جامعه را پر کرده بود. در این زمینه نحوه درگذشت هشتمین رئیس جمهور ایران که در سفر استانی و در مسیر توسعه زیرساخت های مناطق مرزی کشور رخ داد، تاثیرگذار بود و حتی تعدادی از منتقدان و مخالفان سیزدهم را تحت تاثیر قرار داد. دولت رئیس جمهور پیامدهای اجتماعی این حادثه حاکی از آن است که مجموعه ای از رویدادهای ناگهانی می تواند روند کاهش سرمایه اجتماعی را تسریع یا کند کند. وضعیتی که باعث می شود بخش قابل توجهی از ایرانیان صرف نظر از تفاوت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی با یک معنای واحد درگیر شوند، از جمله اتفاقاتی است که در این صورت منجر به نسبت نسبتاً بالایی از پنهان در میان ایرانیان سرمایه اجتماعی شده است. با فاجعه اخیر

اما در مورد ثبات این شرایط تردیدها و ابهاماتی وجود دارد و اینجاست که نقش سیاستمدار به چشم می خورد. هنر سیاستمدار جلوگیری از تبدیل سرمایه اجتماعی به تقسیم اجتماعی و تثبیت آن با تصمیم گیری هوشمندانه است. این وضعیت به دلیل انتخابات ابتدای تابستان 1403 و تغییر قدرت اهمیت پیدا می کند. اگر ایرانیان می توانستند به امور ملی سر و سامان دهند و از اوضاع تجزیه طلبانه فاصله بگیرند، زمینه توسعه بیشتر برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای دولت آینده فراهم می شد و جامعه و دولت می توانستند عده ای بتوانند مشکلات را حل کند؟ مهمترین مضامین در وضعیت همکاری و همگرایی به جامعه ایران در روزگار پرتلاطم جهان خواهد پرداخت.

سرمایه اجتماعی شکل گرفته در ایام سوگواری هشتمین رئیس جمهور ایران ممکن است در معرض تهدید عوامل و مکانیسم هایی قرار گیرد که فراگیر بودن سیاست عمومی را تهدید می کند. دولت همیشه در میدان قدرت قابل توجهی در تعریف مناسبات زیست جمعی جامعه ایران دارد. با این حال، زمانی که سیاست ها به نفع طبقات و گروه های خاصی باشد و به طور قابل توجهی به گروه های دیگر آسیب برساند، شکاف های اجتماعی ایجاد می شود که جامعه را به سمت بی ثباتی و تقسیم سوق می دهد. سیاست هایی که به نابرابری در زندگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی شهروندان دامن می زند، به سرمایه اجتماعی ساخته شده در ایام سوگواری ریاست جمهوری آسیب می رساند و طبقات مختلف را در مقابل یکدیگر قرار می دهد. به این دلیل یکی یکی از وظایف اساسی نهادهای دولتی بعد از 30 اردیبهشت ماه 1403 باید سیاست های عمومی جامع را ترویج کند و از تصمیماتی که انسجام اجتماعی را تضعیف می کند اجتناب کند.

موضوع دیگری که در تحکیم سرمایه اجتماعی در خور توجه است، تقویت انتخابات به عنوان یک راه قانونی و دموکراتیک برای انتخاب کارمندان دولت است. دولت سیزدهم به یکباره یک سال از عمر خود را از دست داد و این یک واقعیت اجتناب ناپذیر است. اندکی پس از سوگواری از دست دادن رئیس جمهور، شهروندان باید رئیس جمهور جدید را انتخاب کنند و مجدداً انتخاب شوند. با این حال، هر چه جامعه دیرتر به سمت فضای رقابتی حرکت کند، احتمال وقوع انتخابات پرشور کمتر می شود. در اینجا ذکر این نکته ضروری است که سیاستمدار باید بتواند به اندازه کافی با غم و اندوه هشتمین رئیس جمهور ایران کنار بیاید تا غم این حادثه منجر به برگزاری انتخابات رقابتی تابو نشود. لازمه این امر این است که نقاط قوت و ضعف دولت سیزدهم شفاف و قابل سنجش باشد. شهروندان باید بتوانند تجربه دولت را بدون توجه به حادثه تلخی که برای رئیس جمهور و یارانش پیش آمده ارزیابی کنند. برخی از شهروندان ممکن است به این نتیجه برسند که خواهان دولتی با گفتمان سیاسی متفاوت هستند، اما برخی نیز در هنگام رای دادن، قرابت گفتمانی نامزدها با دولت رئیس جمهور فقید را در نظر می گیرند. شهروندان باید با ارزیابی سیاست های دولت سیزدهم فرصت تصمیم گیری هوشمندانه برای دولت چهاردهم را پیدا کنند. انتخابات رقابتی نقش مهمی در کاهش تنش‌های اجتماعی و آرام کردن رقابت سیاسی خواهد داشت.

نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد عملکرد دولت سیزدهم در فاصله زمانی باقی مانده تا دولت بعدی است. این دولت مجبور است کاری را که باید یک سال بعد (از جمله تکمیل پروژه ها، جمع بندی کار و گزارش آن) یک سال زودتر انجام می دهد. در چنین شرایطی هرگونه تصمیم عجولانه، تغییر در سیاست های موجود یا شروع عجولانه سیاست جدید برای شهروندان نوید خوبی ندارد. در حال حاضر برنامه ریزی برای بسته شدن پرونده دولت سیزدهم و تهیه گزارش عملکرد قوه مجریه از زمان روی کار آمدن آن در سال 1400 تا به امروز باید در دستور کار نهادهای دولتی قرار گیرد. تا زمان برگزاری انتخابات و روی کار آمدن دولت بعدی، دولت باید تا حد امکان برای شهروندان قابل پیش بینی باشد و منادی ثبات سیاسی باشد. دخالت مقامات دولتی در مبارزات انتخاباتی می تواند به این تصویر کلی خوب از دولت آسیب برساند. در این زمینه، وظیفه ای بر دوش رئیس جمهور بعدی است. با توجه به پایان ناگهانی دولت سیزدهم، عقلانیت سیاسی ایجاب می کند که دولت بعدی به تدریج با تغییر احتمالی الگوی سیاسی برخورد کند و به عنوان مدیران سیاسی به مدیران ارشد و میانی دولت قبل زمان بدهد که جای خود را به این مدیران بدهند. تغییر دولت ها به پروژه های سیاسی دولت قبلی باید تکمیل شود. این تصمیم ممکن است منجر به حسن نیت رای دهندگان دولت سیزدهم نسبت به دولت بعدی شود.

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که سرمایه اجتماعی شکل گرفته در پس زمینه سوگواری فقدان رئیس جمهور سیزدهم جمهوری اسلامی ایران، عمر کوتاهی دارد و یک پدیده اجتماعی زودگذر است. با این حال، یک پنجره سیاسی برای تثبیت این وضعیت و جلوگیری از بازگشت جامعه به وضعیت شکاف اجتماعی باز شده است. در این زمینه، سیاست های پیشنهادی زیر ارائه می شود:

  1. استفاده از شخصیت‌های با وجهه ملی و سرمایه اجتماعی بالا در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، هنری و ورزشی برای تشویق شهروندان به شرکت در انتخابات.
  2. ترویج مشارکت حداکثری و همه جانبه جناح های مختلف سیاسی در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با محوریت برگزاری انتخابات عادلانه و رقابتی.
  3. آماده سازی رسانه های گروهی برای گذار از گفتمان عزاداری جمعی به گفتمان انتخابات رقابتی و معرفی این رویداد به عنوان مصداق تامین منافع ملی.
  4. برنامه ریزی برای حذف تدریجی اقداماتی که موجب شکاف اجتماعی در حوزه های فرهنگی، فضای مجازی و اقتصاد می شود و تلاش برای جلب رضایت هر چه بیشتر شهروندان.
  5. فراهم کردن بسترهایی برای ارزیابی و ارزیابی شفاف و صادقانه تجربیات سیاسی دولت سیزدهم توسط نخبگان و عموم مردم با محوریت حذف تصمیمات نادرست و اصلاح تصمیمات درست توسط دولت آینده.

* پژوهشگر اندیشکده حاکمیت شریف

216216

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما