به گزارش بازتاب آنلاین، برخی از بیماری های ناخن ناشی از تغییر اندازه سلول یا رشد و تقسیم غیر طبیعی سلول ها است. اگرچه تغییر ظاهر ناخن در چنین مواردی ممکن است در برخی افراد باعث ناراحتی شود، اما گاهی اوقات این تغییرات می تواند بی ضرر باشد. در برخی موارد تغییر شکل ناخن نشان دهنده وجود بیماری در بدن است و نباید آن را نادیده گرفت.
ایسنا در این رابطه نوشت: ناخنها نیز مانند هر ناحیه دیگری از بدن ممکن است نئوپلازی داشته باشند که به معنای رشد غیرطبیعی و بیش از حد بافت است که ممکن است آن را تومور نامیده باشید. گاهی اوقات نئوپلاسم می تواند خوش خیم و گاهی بدخیم باشد اگر به بافت مجاور حمله کند.
ملانوما
یکی یکی از نئوپلاسم های بدخیم ناخن ملانوم است که نوعی سرطان پوست محسوب می شود. این نوع ضایعه که به عنوان ملانونیشیا شناخته می شود، اغلب به صورت خطوط قهوه ای تیره یا سیاه ظاهر می شود که از پایین به بالای ناخن کشیده شده و می تواند در طول زمان رشد کند.
رنگ این خطوط نتیجه تکثیر بیش از حد ملانوسیت ها در بافت زیر ناخن است. ملانوسیت ها رنگدانه های پوست را با تولید ملانین تعیین می کنند.
اونیکوپاپیلوما
البته این خطوط همیشه نشان دهنده ملانوما نیستند. یک نوع از این تومورهای خوش خیم باعث بیماری نادری به نام onychopapilloma می شود که معمولاً با رگه های قهوه ای مایل به قرمز تیره، زگیل مانند، شکافتن و بلند شدن نوک ناخن خود را نشان می دهد.
با این حال، مطالعات جدید نشان می دهد که وجود اونیکوپاپیلوما ممکن است با سندرم استعداد تومور (TPDS) مرتبط باشد. این سندرم یک بیماری ارثی نادر است که در اثر جهش ژن BAP1 ایجاد می شود. این جهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان های پوست، چشم، کلیه و مزوتلیوما (بافتی که سینه و شکم را می پوشاند) را افزایش می دهد.
ناخن ها همچنین می توانند تحت تأثیر هیپرتروفی قرار گیرند که در آن سلول ها حجم آنها افزایش می یابد. در چنین شرایطی که “انیکوگریفوزیس” نامیده می شود، ناخن ها ضخیم می شوند و بیش از حد رشد می کنند. این اختلال گاهی ممکن است در نتیجه یک بیماری ارثی، گاهی در نتیجه آسیب ناخن، عفونت یا به دلیل مشکلات پزشکی مانند گردش خون یا پسوریازیس رخ دهد. این اختلال را می توان با کوتاه کردن مداوم ناخن یا گاهی با جراحی و برداشتن کامل ناخن اصلاح کرد.
اگرچه شیارهای عمودی برای ناخن طبیعی است، اما ساختارهای دیگر مانند فرورفتگی های کوچک یا شیارهایی که روی ناخن قرار دارند ممکن است نشانه چیز دیگری باشد.
ناخن های حفره ای
ناخن های توخالی با فرورفتگی های گرد و کوچک گاهی نتیجه پسوریازیس است و زمانی که این اختلال در محل رشد ناخن ایجاد شود، شکل آن را کاملا تحت تاثیر قرار می دهد. این سوراخها گاهی به دلیل اگزما روی ناخنها ظاهر میشوند و در افرادی که از بیماری رنگدانهای یا بیماری خودایمنی «آلوپسی آرهآتا» رنج میبرند نیز دیده میشوند. درمان ممکن است بسته به علت فرورفتگی ها متفاوت باشد، اما برای پسوریازیس ناخن، برخی از درمان ها شامل کورتیکواستروئیدها یا مشتقات ویتامین A هستند.
خطوط ارگانیک
شیارهای عمیقی که به صورت افقی در سراسر ناخن امتداد مییابند نشان میدهد که رشد ناخن متوقف شده است. همانطور که می دانید، میخ در ماتریس ساخته می شود. برخی از عوامل مانند سوء تغذیه، شیمی درمانی، دیابت کنترل نشده و سایر بیماری های جدی جسمی یا روحی می توانند منجر به اختلال در تشکیل ناخن توسط ماتریکس شوند. در نتیجه ناخنی که در طول بیماری ایجاد می شود از نظر ظاهر، بافت و ترکیب متفاوت است. به همین دلیل به صورت خط عرضی و بریده ای نشان داده می شود که به آن بیولین می گویند.
گاهی اوقات چروک های زیستی در اثر عوامل خارجی مانند آسیب به ماتریکس یا کوتیکول ناخن در حین مانیکور یا عفونت در این ناحیه ایجاد می شوند.
رنگ زرد
زرد شدن ناخن ها لزوما جای نگرانی نیست، گاهی اوقات این رنگ در اثر استفاده از برخی لوازم آرایشی ایجاد می شود. اما اگر رنگ مایل به زرد از بین نرود و با ضخیم شدن ناخن ها و کندی رشد همراه باشد، ممکن است نشان دهنده سندرم ناخن زرد باشد. این یک بیماری بسیار نادر است که گاهی میتواند علاوه بر تغییر رنگ ناخنها، علائمی مانند ورم پا و مشکلات تنفسی مانند سرفه را ایجاد کند. اگرچه هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نیست، اما برخی از محققان بر این باورند که این بیماری احتمالا ژنتیکی یا مربوط به مشکلاتی در سیستم لنفاوی بدن است.
به طور طبیعی یکی یکی از شایع ترین دلایل زردی ناخن ها عفونت قارچی است. چنین عفونت هایی معمولاً با زرد شدن لبه های ناخن شروع می شود که در نهایت می تواند به کل ناخن سرایت کند. این عفونت ها معمولاً جدی نیستند اما بر سلامت ناخن تأثیر می گذارند. برای درمان می توان از داروهای ضد قارچ استفاده کرد.
لکه های سفید
به گزارش یورونیوز، برخلاف تصور عموم، لکه های سفید کوچکی که گاهی روی ناخن ها ظاهر می شوند، ربطی به کمبود شیر یا کمبود کلسیم ندارند. در اصطلاح پزشکی به این لکهها «لوکونیشی» میگویند و شایعترین علت آن آسیب به خود ناخن یا ماتریکس زیرین آن است. در این صورت هیچ درمانی وجود ندارد و فقط باید منتظر بمانید تا با رشد ناخن این لکه ها از بین بروند.
با این حال، لوکونیشیا می تواند علل دیگری مانند عفونت های قارچی، آلرژی (اغلب به محصولات ناخن) و در موارد نادر بیماری هایی مانند دیابت، نارسایی قلبی و پسوریازیس داشته باشد.
ناخن بچسبانید
ضربه زدن به ناخن وضعیتی است که در آن ناخن های دست و پا بلند و خم می شوند. این تغییر شکل ناخن با نرم شدن آن شروع می شود و با خم شدن و تغییر شکل پایان می یابد. این تغییر شکل ناخن دلایل مختلفی دارد. در برخی افراد، ناخن ها به شکل چاقویی ارثی هستند، اما در گروهی دیگر ناخن ها دیرتر رشد می کنند.
ضربه ناخن در افراد مبتلا به بیماری های قلبی و ریوی از جمله سرطان ریه شایع است. تصور می شود که این اختلال با تغییرات اکسیژن و گردش خون در این بیماری ها مرتبط باشد.
ناخن قاشقی
ناخن قاشقی یا کیلونیزیا یک بیماری ناخن است که اغلب با نازک شدن ناخن ها شروع می شود. به طور معمول، ناخن قبل از ایجاد فرورفتگی در مرکز ناخن شروع به صاف شدن می کند.
شایع ترین علت این ویژگی کم خونی و کمبود آهن است. کمبود آهن منجر به کاهش گلبول های قرمز خون می شود.
با این حال، چندین علت خارجی احتمالی دیگر برای ناخن های قاشقی وجود دارد. به عنوان مثال، افرادی که در مشاغلی که در معرض فرآوردههای نفتی قرار دارند و کسانی که در ارتفاعات زندگی میکنند، کار میکنند، احتمالاً ناخنهای قاشقی دارند.
2323