در سال 1900 در سفر مظفرالدین شاه قاجار به فرانسه اولین نسخه خودرو وارد کشور ما شد و سپس افراد متمول جامعه به صورت موردی و فقط برای نیاز خود اقدام به واردات خودرو کردند. استفاده شخصی روزانه، تا اینکه سرانجام در اوایل دهه 1920 سهریا، شرکت‌های رسمی واردکننده خودرو به تدریج به این بازی باز شدند.

اما بر اساس گزارش لست خودرو، در طول فراز و نشیب های طولانی واردات خودرو به کشور، گاهاً جامعه ایرانی با اسامی و القاب عجیب و غریب از این محصولات یاد می کردند که می توان آن را ناشی از ناآشنایی مردم ایران با خارجی ها در گذشته دانست ، ظاهر خودرو و وقوع یک اتفاق یا اتفاق خاص در اولین روزهای ورود آنها به کشور حکایت از آن داشت که در ادامه به بررسی این عناوین می پردازیم:

تویوتا کارینا شکری:

نام ها و خاطرات؛  تحقیق در مورد عناوین خودرو در ایران / قسمت دوم

اولین نسل از تویوتا کارینا در سال 1970 در مدل های سدان، کوپه و استیت با کد اتاق A10/A30 به بازارهای جهانی معرفی شد و تا سال 1977 با دو سبک بدنه سدان و کوپه و با شستشوی صورت در خط تولید تویوتا باقی ماند.

عرضه کننده این محصول در کشورمان شرکت ایرتویا بود که در آن زمان از نام شکری برای مدل TA12 استفاده می کرد و این نسل از تویوتا کارینا هنوز در کشور با همین نام شناخته می شود.

خرگوش تویوتا کارینا:

نام ها و خاطرات؛  تحقیق در مورد عناوین خودرو در ایران / قسمت دوم

نسل دوم سدان بادوام و کم مصرف تویوتا در سال 1977 با کد A40/A50 در کارخانه آیچی تویوتا وارد خط مونتاژ شد و تا سال 1981 با بدنه و موتورهای سدان، کوپه و استیشن واگن با موتورهای 1400 تا 2000 سی سی تولید می شد. .

در این سال ها مردم ایران به تازگی با محصولات ژاپنی آشنا شده بودند و تویوتا با بهره گیری از مزیت هایی چون ماندگاری بالا، قیمت مناسب و مصرف سوخت پایین توانست اعتماد بازار ایران را جلب کند. شکل ایستاده و چراغ عقب دوتایی به همراه ابعاد بزرگ آن که شبیه گوش های بزرگ خرگوش نیست. نبود همین موضوع باعث شد تا ایرانی ها نسل دوم تویوتا کارینا را خرگوش بنامند.

پژو آخوندی:

نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم

سدان میان رده و بودجه پژو در 12 سپتامبر 1968 به عنوان جایگزینی برای مدل 404 در پاریس ارائه شد که به دلیل اختلافات سیاسی در فرانسه در اردیبهشت ماه همان سال با سه ماه تاخیر وارد خط تولید شد. محصول لبنی جدید فرانسوی طراحی شده توسط Aldo Brovarone در Pininfarina ایتالیا تا سال 1983 در فرانسه، 1980 در اسپانیا، 1984 در تایوان، 1985 در آفریقای جنوبی، 1997 در چین، 1999 در آرژانتین، 2004 در کنیا و 2006 در نیجریه تولید شد. و با لقب هایی مانند امپراطور آفریقا یا شیر صحرا در سراسر جهان شناخته شد که همگی به دلیل قابلیت های رانندگی قابل قبول این خودرو در بازارهای آفریقا و دوام بالای این خودرو است.

اما در بازار کشورمان این قابلیت ها و ماندگاری بالا در عنوانی به نام آخوندی به نمایش گذاشته شد. دلیل این امر علاقه زیاد جامعه روحانیت به این خودرو بود که با توجه به کم توجهی این قشر از جامعه به خودرو و توجه به فعالیت های تبلیغاتی از ماندگاری بالای محصولات پژو (البته فقط در آن زمان زمان و نه اکنون) پاسخگوی نیازهای این قشر از جامعه بود.

همچنین در سال 1392 یک دستگاه پژو 404 متعلق به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دوران تبعید ایشان به سیستان و بلوچستان کشف شد.

بنز دانشجویی:

نام ها و خاطرات؛  تحقیق در مورد عناوین خودرو در ایران / قسمت دوم

هنگامی که پل براک مرسدس بنز را ترک کرد، برونو ساکو بزرگ جایگزین او شد، بنابراین او افسانه های تکرار نشدنی طراحی مرسدس بنز را خلق کرد. اولین مورد آن در Sindelfingen W123 E-class بود که در نوامبر 1976 و در تعداد 2696410 دستگاه تا ژانویه 1986 در سه کارخانه در اشتوتگارت، برمن و سیندلفینگن، در آلمان غربی و در کارخانه های خارجی واقع در آفریقای جنوبی تولید شد. چین (توسط شرکت FAW تا سال 1988) و تایلند در سه نسخه بدنه سدان، کوپه و استیشن واگن تولید شد.

در آن سال ها هر دانشجوی ایرانی که در دانشگاه های خارجی تحصیل می کرد می توانست بدون پرداخت عوارض گمرکی و معافیت از قوانین مربوط به واردات خودرو، خودرو وارد کشور کند. طبق این قانون خودروهای زیادی به کشور وارد شده است که از آن جمله می توان به نمونه هایی از جولین و ای ام سی پیسر، جنسن اینترسپتور و ماترا سیمکا باگیرا اشاره کرد که البته در بین این خودروها خودروهای رایج آن سال ها نیز دیده می شد، حتی قبل از آن. رنو 5 برای مونتاژ توسط سایپا به صورت انبوه توسط دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور وارد کشور شد و دلیل انتخاب این خودرو توسط سایپا، استقبال زیاد از مدل های وارداتی بود. همین اتفاق برای رنو 5 با مرسدس بنز W123 افتاد و به همین دلیل به عنوان یک دانش آموز در دل مردم نامگذاری شد.

بنز گوگوشی:

نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم

تاریخ بنزها در فرهنگ ماشین بازی رایج در ایران تمام نشده است. یکی یکی دیگر از محصولات محبوب مرسدس بنز در ایران، نسل سوم کلاس SL بود که توسط جوزف گالیتسندورفر و فردریش گایگر با دو کد اتاق C108 برای مدل های کوپه و R108 برای مدل های کابریولت طراحی شد تا 18 سال در خط تولید باقی بماند. از سال 1971 تا 1989. پس از کلاس G، طولانی ترین حضور را در خط تولید مرسدس دارد. در مجموع 300175 دستگاه از این مدل در دو کارخانه در Sindelfingen (آلمان) و شرق لندن (آفریقای جنوبی) تولید شد.

اما در ایران به دلیل داشتن مدل نقره ای توسط ستاره تازه وارد و مشهور سینما و موسیقی آن زمان، او با این لقب در جامعه شناخته شد، البته بعد از انقلاب ۵۷ این لقب مشابه بود. حاکم جامعه به دلیل فضای خاص آن لقب فولکس واگن کارمنگیا را دریافت کرد.

پیکان بنزینی درخشان:

نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم

یقینا پرداختن به تاریخچه پیکان در کشورمان نیازمند مقاله اختصاصی است زیرا اگرچه اولین تولید شده در کشور ما بوده است. نبود ولی یکی یکی از ارکان اصلی صنعت خودرو در کشور ما است.

پیکان که بر اساس خودروی انگلیسی Roots Arrow ساخته شده بود از 12 اردیبهشت ماه از سال 1346 تا 1383 وارد کشورمان شد و پس از عبور از مرز 2 میلیون دستگاه در کشورمان تولید شد.

اما در سال 1358 در نمایشگاه بین المللی خودرو تهران فیس لیفت جدید پیکان که توسط شعبه اروپایی کرایسلر آمریکا به عنوان مالک جدید گروه روتس انگلستان ارائه شده بود به دلیل شباهت به محصولات مرسدس بنز به شهرت رسید. در طراحی چراغ های جلو و عقب در دهه 1970 با جایگزینی سپرهای پلاستیکی جدید به جای سپرهای کرومی قدیمی، مدل جدید با نام مستعار «اسپرگ جوشان» در بازار خودرو ایران شناخته شد. در سال 1382 مدل پژو سقف دار و در سال 1383 مدل پژو کیلومتر وارد خط تولید شد.

مونیکا لندکروز:

نام‌ها و یادها ؛ بررسی القاب خودروها در ایران / قسمت دوم

25 سال پس از معرفی لندکروز J40 و در سال 1987، سری لندکروزر 70 به عنوان جانشین نسل J40 معرفی شد. یکی یکی از جاودانه ترین خودروهای دنیا چه از نظر دوام و کارکرد و چه از نظر فرکانس تولید باید به دنیا ارائه شود.

این نسل نیز مانند دیگر نسل های تویوتا لندکروز در جبهه های جنگ ایران و عراق کارایی بالایی از خود نشان داد به حدی که فرماندهان جنگ دیگر تمایلی به خرید جیپ توسان مونتاژ پارس خودرو نداشتند و مستقیماً این خودرو را وارد کشور کردند. .

سومین فیس لیفت این خودرو که طراحی دماغه خودرو را به کلی تغییر داد، با نام مونیکا شناخته می شد که تولید آن تا سال 2023 ادامه داشت تا اینکه چهارمین فیس لیفت از سری 70 با مدل 2024 معرفی شد لندکروز می توان به سردار یا خارکروز اشاره کرد.

سوسماری شجاع:

نام ها و خاطرات؛  تحقیق در مورد عناوین خودرو در ایران / قسمت دوم

با پایان جنگ و بازگشایی درهای واردات خودرو، بازار ایران بار دیگر با محصولات روز دنیا آشنا شد و روح تازه ای در خیابان های کشورمان دمیده شد.

یکی یکی از خودروهای وارداتی به کشور در آن سال ها نسل ششم میتسوبیشی گالانت بود که توسط شرکت الماسداران به کشورمان وارد شد. این خودرو از سال 1987 تا 1994 در خطوط مونتاژ ژاپن، کانادا و ونزوئلا در سه نسخه بدنه سدان 4 در، سدان 4 در با سقف سخت و لیفت بک تولید شد. این نسل که توسط Shinichi Mitsuhashi طراحی شده بود در ژاپن با نام Eterna، در بازار کانادا با نام های Dodge 2000GTX و Eagle 2000 GTX و در ونزوئلا با نام Mitsubishi ZX/MF/MS/MX به فروش می رسید.

در کشور ما به دلیل کشیده بودن طراحی سالن و به خصوص دماغه آن، این نسل را با نام گالانت سوسماری می شناسند که البته برخی آن را سوپرسالون می نامند که به دلیل نوع امکاناتی است که اکثر مدل ها به کشور وارد می کردند. کشور دارد.

عینک گالانت:

نام ها و خاطرات؛  تحقیق در مورد عناوین خودرو در ایران / قسمت دوم

موفقیت الماسداران و میتسوبیشی در ایران در نسل هفتم میتسوبیشی گالانت نیز تکرار شد که با توجه به شکل دوقلو جلوپنجره جلو و چراغ های محصور شده توسط آن، تفاوتی با شیشه ها ندارد. نبود او این لقب را به این خودرو داده است.

این نسل بین سال های 1992 تا 1998 در تاسیسات ناگویا در ژاپن، فیلیپین، اندونزی، تایلند، نیوزلند و ایالات متحده در سه نسخه بدنه سدان 4 در، سدان 4 درب هاردتاپ و لیفت بک تولید شد.

منبع:آخرخودرو

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما