به گزارش آنلاین، فشار خون بالا، یکی یکی از علل بیماری قلبی است و آن هم به این دلیل که 33 درصد از بزرگسالان در ایران به این عارضه مبتلا هستند و نگرانی بیشتر این است که بیش از نیمی از این افراد از بیماری خود اطلاعی ندارند.

همشهری در پیامی نوشت: با افزایش سن افراد مبتلا به فشار خون نیز افزایش می یابد. یعنی 50 درصد افراد بالای 60 سال در ایران فشار خون بالا دارند.

در مقایسه با سایر عوامل، عوامل ژنتیکی نقش بیشتری در افزایش فشار خون یا فشار خون دارند، اما رژیم غذایی ناسالم، ورزش نکردن و خواب ناکافی نیز می‌تواند فرد را دچار این عارضه کند. عارضه ای که اگر کنترل نشود می تواند منجر به حمله قلبی، سکته مغزی، حمله قلبی، برخی آسیب های چشمی، نابینایی، نارسایی کلیه، آسیب به سایر اندام ها و حتی مرگ شود.

علت آمار فشار خون بالا در ایران

فشار خون در واقع به فشاری اطلاق می شود که جریان خون بر دیواره رگ وارد می کند. خون از قلب به اندام های دیگر و از این اندام ها به قلب حرکت می کند. فشار خون به طور طبیعی در طول روز کاهش و افزایش می یابد، اما افزایش مداوم نشانه خوبی نیست. در این شرایط، فشار خون روی دیواره رگ‌های خونی افزایش می‌یابد و قلب مجبور است برای تامین خون بیشتر کار کند که می‌تواند منجر به آسیب به قلب و سایر اندام‌ها شود.

فشار خون بالا شایع ترین بیماری قلبی عروقی در جهان و احتمالاً است یکی یکی از دلایل این مشکل این است که این عارضه علامت خاصی ندارد که فرد قبل از ابتلا به آن متوجه شود. از هر سه نفر در جهان حداقل یک نفر از فشار خون بالا رنج می برد یکی این عارضه یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان و در ایران است.

دکتر. منوچهر قارونی متخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: علت اصلی فشار خون بالا، ارثی و ژنتیکی است و این باور رایج که نمک زیاد منجر به این بیماری می شود، نادرست است. اگرچه رژیم غذایی ناسالم تاثیری در ابتلا به این بیماری ندارد، اما مشکل اینجاست که ازدواج های خانوادگی هنوز در ایران بسیار رایج است. یکی این یکی از دلایلی است که مردم از فشار خون بالا رنج می برند و در نسل های بعدی نیز وجود خواهد داشت. زیرا فرزندان والدین خانواده در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا و سایر بیماری های قلبی عروقی هستند. در واقع ازدواج فامیلی عامل مهمی در بروز بیماری های مادرزادی قلبی است.

ایرانی ها مصرف نمک را ثبت می کنند

علاوه بر ژنتیک، سبک تغذیه نیز نقش مهمی در بروز یا عدم بروز این بیماری دارد. مصرف نمک در ایران هم اکنون دو تا سه برابر استاندارد جهانی است. دکتر. قارونی می گوید: افرادی که در ژن هایشان فشار خون بالا وجود ندارد نگران این عارضه نباشند. اما این افراد باید سه نکته را نیز در نظر داشته باشند. مصرف کم نمک، تغذیه سالم و پرهیز از کم تحرکی.

این استاد دانشگاه می گوید: بسیاری از افراد به اندازه کافی فعالیت بدنی ندارند که منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند فشار خون می شود، بنابراین افراد باید حداقل 20 تا 30 دقیقه پیاده روی را در برنامه روزانه خود قرار دهند.

به گفته متخصصان، استرس، استعمال دخانیات و سایر دخانیات، مصرف زیاد الکل و غذاهای چرب و زیاد نیز از عواملی هستند که می توانند خطر یا احتمال ابتلا به فشار خون را افزایش دهند.

فشار خون خود را هر ماه چک کنید

کارشناسان معتقدند و همیشه بر “پیشگیری” به عنوان بهترین مراقبت بهداشتی در هر سنی تاکید دارند. زیرا در صورت ابتلا به بیماری ها و عوارض خاص، راه برگشتی وجود ندارد و فرد باید تا پایان عمر دارو مصرف کند و تحت نظر پزشک باشد. علاوه بر این، عوارض این بیماری به تدریج به سایر قسمت های بدن نیز آسیب می رساند.

یکی یکی از راه‌های پیشگیری از آن، کنترل مداوم فشار خون است. حتی اگر مطمئن باشیم که این شرایط را نداریم. دکتر. ناصر سیم فروش، متخصص اورولوژی و جراحی کلیه او به همشهری آنلاین می گوید: بزرگ ترین اشتباهی که مردم مرتکب می شوند این است که به طور مرتب فشار خون خود را چک نمی کنند و فکر می کنند فقط زمانی که مریض می شوند باید آن را چک کنند، اما وقتی انسان سالم است باید مراقب باشد از آن به سلامتی او اهمیت می دهد و بعد دیگر فایده ای ندارد.

به گفته دکتر فشار خون بالا سیم فروش می تواند منجر به عوارضی مانند نارسایی کلیه شود. دکتری داریم که خودش متخصص است، اما متوجه فشار خون نشد و کلیه هایش از کار می افتاد. بنابراین لازم است تقریبا ماهی یک بار و در صورت نداشتن سابقه خانوادگی، هر چند ماه یکبار فشار خون خود را چک کنیم. البته در برخی موارد پزشکان به اشتباه بیماری فرد را فشار خون می دانند و قبل از معاینه دقیق و دقیق برای او داروهای فشار خون تجویز می کنند. با این حال، گاهی اوقات نیازی به مصرف طولانی مدت دارو نیست.

عواقب وخیم فشار خون بالا

بسیاری از پزشکان تاکید می کنند که افراد بالای 40 سال باید به رژیم غذایی و فعالیت بدنی و همچنین فشار خون خود توجه زیادی داشته باشند و به طور مرتب آنها را چک کنند. اما دکتر قارونی متخصص قلب و عروق می گوید: باید از کودکی مراقب فشار خون باشیم. زیرا علائم خاصی وجود ندارد و یک روز فرد ناگهان متوجه می شود که مبتلا شده است.

این پزشک تاکید می کند: در خانواده ای که ژن فشار خون بالا وجود دارد، والدین باید مراقب باشند و فرهنگ کم مصرف نمک را به فرزندان خود القا کنند. زیرا افرادی با سابقه خانوادگی فشار خون بالا در معرض خطر بیشتری هستند.

دکتر. قارونی همچنین درباره آسیب هایی که فشار خون بالا به همراه دارد، توضیح می دهد: فشار خون می تواند در هر نقطه از بدن که رگ داریم تأثیر بگذارد و به آن آسیب برساند. ما در قلب، مغز، چشم ها، پاها و بسیاری از اندام های دیگر رگ های خونی داریم و فشار خون بالا می تواند این اندام ها را آسیب پذیر کند. به عنوان مثال در مورد چشم، خونریزی زیر چشم ممکن است رخ دهد و خطرناک است. این عارضه چشمی اغلب با فشار خون بالا و دیابت رخ می دهد. بنابراین ابتدا باید مراقب باشید که به فشار خون مبتلا نشوید. به خصوص اگر سابقه خانوادگی داشته باشیم. ثانیاً اگر به این عارضه مشکوک شدیم حتماً باید به پزشک مراجعه کنیم و تحت کنترل باشیم و اجازه ندهیم به مرور زمان در اثر فشار خون بالا قسمت های دیگر بدنمان آسیب ببینند.

ارزش فشار خون خود را بدانید

متخصصان می گویند چگونه بفهمیم فشار خون بالا دارید: اگر فردی فشار خون خود را در سه یا چهار روز مختلف اندازه گیری کرد و حداقل فشار خون او 140/90 میلی متر جیوه (9/14) یا بالاتر است، باید بداند. که فشار خون بالا دارد

دکتر. سیم فروش می گوید: اگر فشار خون شما در هر اندازه گیری بالای 12 و به خصوص بالای 14 باشد، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. البته سن فرد نیز مهم است و باید به آن توجه کرد. به طور کلی: اگر فشار خون از 14 بالاتر رفت، نباید بی تفاوت بمانیم و با پزشک مشورت کنیم.

دکتر. قارونی همچنین می گوید: فشار خون طبیعی حداکثر 12 تا 8 است و اگر بیشتر باشد یعنی فرد فشار خون دارد. برای اینکه بفهمیم فشار خون بالا داریم یا نه، معمولاً باید فشار خون خود را سه بار در سه روز مختلف اندازه گیری کنیم. سپس صبح از خواب بیدار می شویم. فرد در طول روز فعالیت های مختلفی دارد، غذا می خورد و فشارش تغییر می کند و فشار خون ممکن است اشتباه باشد، اما صبح ها چون هنوز فعالیت های خود را شروع نکرده است بهترین زمان برای اندازه گیری فشار خون است. به درستی .

۲۳۳۲۱۷

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *