قطب جنوب قاره ای پوشیده از یخ با دمای بسیار سرد است، اما فعالیت آتشفشانی داغ را نیز تجربه می کند.

به گزارش فرادید، ده ها آتشفشان در قطب جنوب وجود دارد که بیشتر آنها در منطقه قطبی غرب و در سرزمین مری برد قرار دارند. مطالعه سال 2017، 138 آتشفشان را تنها در این قسمت از قاره شناسایی کرد. بیشتر این آتشفشان ها خاموش هستند، اما هشت یا نه آتشفشان فعال وجود دارد.

فوران های سه تا از این آتشفشان ها در تاریخ اخیر ثبت شده است، اگرچه در گذشته های دور همه چیز متفاوت بود. در تحقیقات اخیر، هسته های یخی قطب جنوب نشان داده اند که این قاره توسط فوران های آتشفشانی عظیم در آخرین عصر یخبندان ویران شده است. بسیاری از این فوران ها بزرگتر از فوران های دیگر در تاریخ مدرن بودند.

یکی کوه Erebus یکی از شدیدترین آتشفشان های این قاره است. بلندترین آتشفشان فعال قطب جنوب با ارتفاع 3794 متر و جنوبی ترین آتشفشان فعال روی زمین.

این کوه که از نماد تاریکی در اساطیر یونانی نامگذاری شده است، گفته می شود که زمانی که کاپیتان سر جیمز کلارک راس برای اولین بار آن را در سال 1841 دید فوران کرده است.

اگر به تصاویر ماهواره ای این غول زمین شناسی دقت کنید، متوجه رگه های قرمز رنگ در دهانه قله آن خواهید شد. این رگه های قرمز یک دریاچه گدازه بسیار داغ است که حداقل از سال 1972 حباب می کند.

این آتشفشان به طور منظم گاز و بخار ساطع می کند. در دوره‌های قبلی فعالیت‌های آتشفشانی، سنگ‌های نیمه مذاب به نام «بمب‌های آتشفشانی» را به بیرون پرتاب می‌کرد.

تصویر ماهواره ای کوه اربوس که از ابرهای آسمان قطب جنوب برمی خیزد

عجیب ترین چیز این بود که دانشمندان دریافتند که گازهای آن پر از بلورهای طلای ریز است که بزرگتر از 20 میکرومتر نیستند. تخمین زده می شود که این آتشفشان در روز حدود 80 گرم طلا منتشر می کند که ارزش آن حدود 6000 دلار است.

این گرد و غبار طلا به اطراف می ریزد. محققان قطب جنوب آثاری از طلا را در جو تا 1000 کیلومتری آتشفشان کشف کردند.

با این حال، این آتشفشان شاید برای فاجعه کوه Erebus بدنام باشد. در 28 نوامبر 1979، پرواز 901 نیوزیلند به سمت این آتشفشان سقوط کرد و تمام 257 سرنشین آن کشته شدند.

این پرواز بخشی از برنامه ایر نیوزلند بود که به مسافران سفری 11 ساعته از اوکلند به قطب جنوب و بازگشت به نیوزیلند داد.

در محل سقوط، نیروهای امدادی چندین دوربین مسافری با فیلم را دست نخورده پیدا کردند. عکس‌های دوربین که چند ثانیه قبل از برخورد گرفته شده‌اند نشان می‌دهند که دید در زمان سقوط خوب بوده و هواپیما در زیر ابرها قرار داشته است و این احتمال را رد می‌کند که ابرهای آتشفشانی غلیظ دید هواپیما را مسدود کرده باشند.

در عوض، این احتمال وجود دارد که یک “خورشید گرفتگی سفید” باعث این سقوط شده باشد. این آتشفشان پوشیده از یخ عملاً در نور صاف نامرئی است و این وضعیت زمین یخ زده و آسمان ابری در پس زمینه را نامرئی می کند. به همین دلیل، خلبان هیچ حس فاصله ای نداشت و فکر می کرد ماه گرفتگی خارج از کابین خلبان یخ و برف زیر هواپیما است و نه خود کوه.

پس از چندین پرونده قضایی پرهزینه و جنجال های داغ، ایر نیوزیلند پروازهای گردشگری خود به قطب جنوب را به حالت تعلیق درآورد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *